Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам... (без цитирања)

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од RainBow, 5 февруари 2019.

1. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    9.111
    Поубаво чувство откако ќе се избањам нема.Во главата ми е хаос,да можеше проблемите со магично стапче да ги решам,ех.Се е до главата ,до мислите.Си го повтарам ова и никако да се доведам во ред.

На cresa-jagoda, Love 83, Herrera и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    11.660
    Обожавам личности со кои губам претстава за време.
    Не забележав кога поминаа повеќе од три часа, ниту за момент не ми беше досадно, ни телефон погледнав, ништо. Сакам повеќе вакви во мојот живот. :inlove:

На Herrera, tirkenbal, 1209 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. RosettaStone

RosettaStone Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Аман од вечни жртви.Не разбирам само за внимание плачете или сакате да бидете селебритис квинс на патетиката?|(

На cresa-jagoda, Love 83, Gosh и 7 други им се допаѓа ова.
  4. kukidi

kukidi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2015
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    174
    Zosto jas citam, ucam, se premoruvam koga znam deka na krajot vrskadziite ke uspeat poveke vo zivotot? Da im se pluknam, gi mrazam i niv a ushte poveke vas koi dozvoluvate da ne gazat.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.781
    Нечу у рај отичи знам и брига ме.. Људи ко ја живе за трен и то је све...

На Indiegurl и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Веќе една недела патам од несоница. Една недела носам товар со кој едвај живеам.
    Чувам во себе, не споделувам со никого затоа што знам дека нема ништо да промени.
    Се борам затоа што сум борец, така сум учена да не се предавам ама луѓето приметуват колку и да кријам.
    Ги лажам дека е настинка, дека не е страшно и дека ќе помине.
    Ама ќе помине ли? И што ќе ми донесе следното утро?

На dayla, RosettaStone, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    Алхохол-0%
    Коли -0%
    Дрога-0%
    Талент 100%...

:bow:

На cresa-jagoda, LiliBoz, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Keiner

Keiner Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    493
    Едноставно не можам да верувам како некои личности се понашаат толку гадно...
    Се гордеам што не сум како нив.

На cresa-jagoda, Gosh, Amellie13 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.456
    Допаѓања:
    126.963
    Зеле да се радуваат на влез на државава во организација поради која многу наши војници ќе погинат и поради која државава ќе банкротира. |(:@
    Браво,народе,огромно браво за наивноста и неукоста! :punch:

На Alisa22 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. RosettaStone

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Паметот доаѓа со годините и искуствата:)
    ''Предавството е составен дел од животот. Родители си ги напуштаат децата, оние што се колнеле на вечна љубов преку ноќ стануваат рамнодушни, маж остава жена, сите овие ситуации се дел од животниот пат - вели тој.

Кога некој ќе ве повреди, важно е да запомните: тоа не се случило затоа што ние сме виновни или сме направиле нешто погрешно. Кога паѓа дожд, не се обвинуваме себеси, ги затвораме прозорците и чекаме да помине лошото време.

Штом ќе го сфатите ова, ќе станете имуни и ментално посилни. Би требало почесто да се водиме по овој став. Луѓето минуваат премногу време обвинувајќи се себеси, а тоа не помага ни најмалку. Па како тогаш да се одговори кога некој ќе ве предаде и повреди?

Не трошам време на луѓето што ме повредиле. Не се враќам на нив и не размислувам претерано за тие ситуации. Немам време да ги мразам оние што ме мразат, премногу сум зафатен со оние што ме сакаат - вели Пачино. ''
    :bow:

На 1209, Love 83, Gosh и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.409
    Допаѓања:
    171.761
    Кога си ја имаш мувата на капата ќе си ја ишкаш:)
    Мјауууу:inlove:

На TutiFuti, LejlaD и "Zoki" им се допаѓа ова.
  12. RosettaStone

Се зачлени на:
    1 февруари 2019
    Пораки:
    853
    Допаѓања:
    9.993
    Кај ми требаше да го прочитам, ама ако по милионити пат сфаќам колку малку треба за обична среќа синкир сите да ја доживееме оваа Мелисина...

'' Ова е приказна на докторка од Гинекологија, приказна од која ќе ви потечат солзи…
    Влегувам во салата, а на гинеколошкиот стол гледам млада девојка, дали имаше 20-тина години, слаба, со испиено лице, темни подочници… Не и се слуша гласот…
    Ми приоѓа бабицата и ми вели:
    “Докторка, женава е дилатирана шест центиметри. Терминот за пораѓај е крајот на следниот месец, а бебето е многу мало”.
    “Како се викаш?”, ја прашувам и и’ приоѓам на младата жена.
    “Мелиса”, вели едвај чујно.
    “Од каде си?”, продолжувам да ја прашувам.
    “Од овде”, вели, “Тука сум мажена”.
    “Добро Мелиса, зошто си толку слаба? Јадеш ли ти воопшто?”, ја прашувам.
    “Да”, ми одговара кратко. “Добро јадам. Знаете докторка, мојот маж работи и заработува, не пие. Добар е. Секој ден имаме леб и нешто да свариме. Убаво живеам, не се жалам”, раскажува.

Јас кога ја слушнав се замрзнав… Сфатив дека е искрена. Дека тоа навистина е така како што таа раскажува. Таа навистина јаде само еднаш дневно и мисли дека тоа е во ред.

“Мелиса, имаш ли некој близок?Брат, сестра?”, ја прашувам.
    Само сестра, докторка, ама таа е во хранително семејство. Знаете, мајка ми ја нема, а тато работи по цел ден и не знаеше што да прави со мене. А јас бев вредна, чистев, готвев…
    Одев на пазар и го собирав зеленчукот што го фрлаа. А да видите колку добра храна фрлаат. Он мене ми вели: Мелиса, ти најдов маж. И го донесе. Ми рече, Иди дете со него, ќе ти биде подобро со него отколку овде со мене. И така, јас се омажив”, вели.

“И, дали ти е убав мажот?”, се обидувам да се пошегувам.

“Добар е”, прозборе и продолжи да молчи. Само гримасите на лицето покажуваа дека има болки. Млада жена која ја прифатила реалноста, колку и да е таа тешка, која не знае за подобро, очајна во својата немоќ било што да промени.

Бабицата ми ги донесе нејзините резултати од крвта…Фрлам поглед на хартијата и ми се стега кнедла во грло. Тешка анемија, хипопротеинемија.

Знаете, продолжува, ова е девојче. Ќе ја викам Амина. Имам некои работи. Сè исправ и наредив, навистина се како нови. И пелените, имам и пелени. Туку, немојте да ми се лутите, мислам дека ќе се напнам.”

“Напни се, Мелиса”, и велам и гледам во бабицата. Сите молчиме. Немаме зборови. А одвнатре нè стега, боли…
    Ајде Мелиса, најсилно што можеш, напни. Мелиса слуша, нејзиното слабо тело ја дава својата сила и таа се породува. Бебето слабичко, ама убаво, плаче, црнокосо…

“Душо, мама те дочека. Душо, дајте ми ја да ја бакнам”, вели. Ја зема, ја гушка, ја бакнува и плаче од среќа.

“Душо, ти си ми мене сè. Колку е тешка, докторка?”, прашува.
    “Еве само уште малку, Мелиса, ќе го измериме бебето”, и објаснувам. Бебето е тешко 2200 грама”.

“Убава е докторка, навистина е убава”.

“Да, Мелиса, убава е…”

Ја испратив бабицата да и ги донесе работите, да ја пресоблечеме. Бабицата го спушта погледот. Оди и носи кеса, обична, најлонска, а во неа една стара ноќница, една кесичка со влошки и сапун.

“Мелиса, дали си гладна, жедна?”

“Не сум, ќе јадам подоцна. Не грижете се, не ми треба мене многу”. И прв пат Мелиса има насмевка на лицето.
    Излегувам од болницата. Надвор ме чека низок човек. “Јас сум мажот на Мелиса. Дали таа е добро?”

“Да”, му велам и го гледам. Износена маица, ама чиста, голема тренерка и искинати патики. Рацете груби, изранети. “Се породи и бебето е добро.” Среќен е. “Ве молам, дајте и го ова на Мелиса”, ми вели и ми дава мала кутија плазма и сок.

“Нека јаде, треба да дои, а јас ќе дојдам утре…Ете ми тргна, имам да работам…

” Си заминувам полна со тага. Тоа е реалноста. Тука околу мене. Следниот ден одам во визита кај неа. Ми се насмевнува. Мириса на сапун, испрана коса, во чиста ноќница. Го сфаќа мојот поглед. Ме гледа во очи и ми вели:

“Се исправ и се исушив. Топло е. Гледајте”, вели и покажува на масичката покрај креветот…сокови, наполитанки, плазма, чоколади…

Ми даваа, ама јас не зедов… Ми велат, јади Мелиса, види колку си слаба, а ние сме дебели”.

Наместувам насмевка и гледам околу себе…Овие прекрасни жени од нејзината соба почувствувале дека треба да и помогнат и и’ донеле од влошки до храна, а притоа ниту во еден момент не ја навредиле…

Доаѓа ден кога треба да си замине. При одењето Мелиса доаѓа да се заблагодари… “Ви благодарам за работите што ми ги дадовте за бебето. Не требаше”

“Нека Мелиса, уживај. Не е тоа ништо”.

“Фала, фала…”

“А тој ги чека…Ги бакнува во косата и и’ дава на Мелиса една ружа…Така треба…
    Ги гледам и си мислам…Колку навистина на човека му е потребно за да биде среќен? Навистина не знам.''

Последна измена: 14 февруари 2020
    На 1209, EuHenIa, ElenaOfRivendell и 24 други им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.456
    Допаѓања:
    126.963
    Не сум мутава.Го гледам лицемерието.
    Тие се мутави штом не сфаќаат дека ја знам вистината. :rofl:
    Такви не ми требаат ич.

На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ицолгудбејбе

Ицолгудбејбе Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2015
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    1.145
    Луѓе немојте толку наивно да верувате во форумов ,и да договарате средби.Опасно е.Секакви настрани суштества постојат.Разбирам дека сте осамени,ама наместо да барате тука пријатели ,барајте во реалниот живот.Родители учете си ги децата да се пазат од светов,и да не договараат средби со непознати.

На LadyInTheDark, cresa-jagoda, hermosa и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.319
    Ме болат очи од латиница, посебно кога читам зборови од тип на zver, guski, реферати без пасуси и без празно место после интерпункциски знак.
    Како воопшто вакви луѓе матурирале и стигнале на факс... :?:

На 1209, Alisa22, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  16. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    9.127
    И тука има пријатели,и не сите сме осамени што пишуваме на форумот.

Некој ако бил изигран и сл немора да плука по останатите 118.070 членови од форумот.

На RosettaStone, poenta, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.092
    Допаѓања:
    225.576
    Ако не знаеш да селектираш-не знаеш да селектираш. Во ниту еден свет.

На eliesaab, ninja35, RosettaStone и 2 други им се допаѓа ова.
  18. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.303
    Допаѓања:
    13.385
    Си мислев баш за луѓето кои сум ги сретнала дур сум чекала пред автобуска постојка, парк. Чудно, ама сите си заминувале некаде. Не огорчени, баш напротив. Не биле скржави, споделиле животно искуство.

Ми текна на едно. Сум ги чула најсреќните, посебно најтажните моменти објаснати толку детално, што дури не ни сфатив која е потребата од такво нешто. Не беше заради она - да каже за да не тежи на душа, туку оти јас ќе сум разбрала. А што е тоа што ќе сум разбрала, не ми беше јасно. Сега, разбрав од збор до збор. Скроз неповрзани настани, скроз различни страни, а наеднаш се' добива смисла. Фала!

На Purplelilac, poenta, Madam-A и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.092
    Допаѓања:
    225.576
    Книгата е доказ на тоа колку сте пораснале. Ако пред 10 год ви била омилена, и повторно ја прочитате, не значи дека пак ќе е така ...

Последна измена: 16 февруари 2020
    На Alisa22, RosettaStone, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  20. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.025
    Допаѓања:
    36.078
    Никогаш не го разбрав правилото зошто треба да се изеде сè што е во чинијата пред едно дете.
    Да биде присиленоста посилна "на помош" се повикуваат натприродни сили, олицетворение на стравот.

Секое зошто има одговор затоа.
    Трауми од детството...

На lovestoneddd, Love 83, Alisa22 и 3 други им се допаѓа ова.