1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам [стара тема]

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од Marley, 17 јануари 2010.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. anastasija85

anastasija85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.030
    Сакам да кажам...

Не еднаш сме свидетели на дискриминацијата и навредите упатени кон психички болните лица. На пример на колку психички заболени пациенти кои ја санираат болеста со лекарства и можат успешно да функционираат во животот им било одземено правото да го работат она што добро го владеат токму поради предрасудата и недовербата кон нив. Со тоа само им се одмага; како ќе се почувствуваат прифатени и со верба дека можат да се излекуваат, кога општеството како цело со својот негативен однос само им ја зголемува болката и со тоа им ја продлабочува болеста. Психички заболените лица чувствувајќи го сето тоа на свој товар, се срамат од својата болест и тоа токму поради злобната нетактичност наметната од луѓето. Внатрешните преживувања се интимна област. Исто и нашето психичко здравје или болест. Не мора пред секого се разбира, да говориме за тоа. Но не треба ни да се срамиме како носители на психичката болест, затоа што тоа е болест како и секоја друга: срцева, дијабетис..., еднаква на соматичната. А срамот од болеста не е природен, туку наметнат од неадекватната средина и сомнителниот однос на луѓето кон психички болните лица - на пример, иако со закон е одобрено лицата со одредена психичка болест дека се погодни за извршување на одредена работна задача, ако работниот управен одбор знае за здравствената состојба на кандидатот нема да го прими на работа или ако го прими ќе гледа на него со недоверба, сомневање, не ретко и понижување и потсмев. Трагично и крајно несовесно. Затоа психички заболените лица сокриваат дека се болни (како тоа да е нешто срамно, носат чувство на вина, се срамат, се повлекуваат во себе... :^) :^)

Психичката болест кај многу пациенти има биолошка основа. Некои од основните болести како шизофренијата, биполарното психичко растројство, опсесивно-компулсивното растројство се сврзани со генетска причинетост, којашто го причинува развојот на болеста и дека структурните и биохемиски проблеми во мозокот исто така влијаат. Нарушувањето на хемискиот баланс во телото може да биде причина за депресијата, на ист таков начин, како што е и абнормалното количество на инсулин кај дијабетисот. Со соодветно лекување нарушениот баланс може да се коригира. Понекогаш комбинирањето на неколку такви фактори доведува до болест. Така факторите на средината и стресните случки можат взаемно да дејствуваат со биолошката конституција и да доведат до „отклучување“ на болеста.
    Нашата денешна порака и заклучок се: „Помогнете му на секого на којшто можете да му помогнете. Не отфрлајте ги психички болните лица. Тажно и тешко е да се има психичка болест исто како што е тажно и тешко да се боледува од рак; но не е срамно. Психички болните лица се исти како сите други луѓе. Заедно со нив борете се против колективната предрасуда кон нив“. :clap: :bow:

п.с.не лутете се,греота беше да го скратам текстот но емоционално ме поврзува па затоа целиот го ставив ;)

2. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Сакам да кажам...

Марли секогаш пријатно не изненадува :)

На Marley му/ѝ се допаѓа ова.
  3. teddybear

teddybear Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    10.370
    Сакам да кажам...

Сдк дека ветрот не дува секогаш како што му одговара на бродот ...

На BeYourself му/ѝ се допаѓа ова.
  4. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.303
    Допаѓања:
    6.848
    Сакам да кажам...

СДк дека супер си поминувам дома во домашна атмосфера ..правев слатки се забавував се смеевме со моите , татко ми кажуваше вицеви ..се што е потребо за во еден дом да владее хармонија :$

5. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Сакам да кажам...

ти честитаме
    слaтко се насмеав :$ :lol:

6. Whatsername

Whatsername Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2010
    Пораки:
    305
    Допаѓања:
    344
    Сакам да кажам...

СДК дека сеуште ми се врти таа одвратна слика во глава. Кошмари ќе имам дефинитивно. :sweat:
    Не, не можам да поверувам. :x :fubar: :swear: :o :tmi: :puke:
    Добра ви ноќ девојки. :*

7. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Сакам да кажам...

Сакам да и кажам на Боа Виста да не се нервира многу, уште малку ќе фати да им црта во темата за А1 :D ;) ... уживај, кулирај и не се нервирај :*

8. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.573
    Допаѓања:
    6.699
    Сакам да кажам...

СДК дека измрзнав и дека ужасно многу е досадно. |(

9. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    Сакам да кажам...

Пресреќнааа сум, :nod: -примена сум на работа ^_^ ^_^ ^_^
    Ќе го паметам следниов Понеделник FOREVER :D
    800 Евра плата + осигурување (тука ставам крај на мојата депресија бидејќи не се запишав на факултет)
    Неизмерна е мојата среќа :)

PS..Ако има некоја болест предизвикана од среќа јас ќе умрам денес :D

На sonce777, la-chicka, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  10. BeYourself

BeYourself Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    1.493
    Допаѓања:
    2.949
    Сакам да кажам...

Сега имам зелено цветче :lol: :lol: :f:

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FBI

FBI Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.299
    Сакам да кажам...

СДК утрово ни Марија Калас не ми е рамна :rofl:
    Се разбудив пред околу 60 минути и од тогаш наваму.........ја само певам (што убаво им е на комшиите, концерт во 9,30 со толку милозвучен глас хаха) :rofl:
    Нека ми продолжи само вака денов, цел ден да ми е на песна :music:
    Кој е за дует, нека се пријави :) :*

На LivingGlam и GeorGinnA им се допаѓа ова.
  12. Sanji4ka21

Sanji4ka21 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2010
    Пораки:
    428
    Допаѓања:
    88
    Сакам да кажам...

Е навистина се смрзнав бррррррр и ужасно многу ми се спие.Сакам домче да си лежам во топлото кревенце под јорганчето.Али што да се прави мора да се работе.Имајте пријатен ден феминки :*

13. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Сакам да кажам...

СДК вчера од искачање се прибрав во 04,15 и неможете ни да замислите што се случи..........
    Случајно го погледнувам мобилниот и оп порака, :$ и си викам опаааааа на кој му текнало , ја отварам и читам од шефицата пратена порака во 00,05 ,,утре итно на работа од 08,30 ,, (а инаку неработни ми се саботите и неделите, ама ова нешто итно било) МЕ ДАМЛОСА. И ок станувам сабајле, гледам зомби во огледалото, а надвор пука сонце, птици пејат....... доаѓам на работа и :@ :@ :@ ИТНОСТА БИЛА 15 МИНУТИ РАБОТААААААА, епа да си пукнеш е тоа. И еве ме уште сум на работа и ви пишувам на вас драги мои феминки

СДК 2, е сега како да одам дома и да си се вратам во кревет???? но шанс, ќе си се шетам и ќе го користам сонцето

14. GeorGinnA

GeorGinnA Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2010
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    2.008
    Сакам да кажам...

Кој пее зло не мисли де :D ....се додека не почнат околните суштества да паѓаат во транс од милозвучноста на гласот :lol:

Ако ти се придружам јас рецимо во дует, мислам дека Мајски оперски вечери ќе се укинат, ќе им го засениме репертоарот :devil: ...добро ќе летне и по некој комшиски прозорец сигурно :geek:

На FBI му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.992
    Сакам да кажам...

Луѓе,јас се спремам за на лизгалиште !
    Држете ми среќа да не паѓам многу ! :lol:

16. FBI

FBI Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.299
    Сакам да кажам...

Во конотација на зимскиве услови, јас мислам дека оваа прекрасна нумера би била соодветна за наша промоција и успешно пробивање на пазарот хахахаха :rofl:
    Плус може да уклучиме и трета членка, нали ДУО-ТРИО??? хахаха
    Имај убав ден Георгинче, само певај (да скршиме по некое прозорче - онака мерачки) :*
    Па и ние ги трпиме тропањата и галамите на комшиите- сеа нека не трпат :P
    http://www.youtube.com/watch?v=g6_OH7dCk3M

На GeorGinnA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. GeorGinnA

GeorGinnA Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2010
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    2.008
    Сакам да кажам...

^^ Конкурсот е распишан, кој е расположен да биде третиот член на трио „ДРЖ МЕ МАЈКО,ПЕРДУВИ ЌЕ ЛЕТААТ“ нека си аплицира слободно 8) Има да се чуе тек допрва :D

На FBI му/ѝ се допаѓа ова.
  18. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763
    Сакам да кажам...

Бенд "Р'же не се држе" хахаха ме изнасмеавте :)

На FBI и GeorGinnA им се допаѓа ова.
  19. Dushica-sk

Dushica-sk Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    5.048
    Допаѓања:
    3.928
    Сакам да кажам...

Мора нешто да ти расипе план . Зошто да е убаво кога може да се расипе , нели ? |( Ама ајде ќе помине и со второто .
    Решив да кога ќе ги погледнам ноктите ми текне на лето . Ќе си ставам дреч розев лак . Ако е зима не значи дека треба се темно да се носи :lol:

20. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.305
    Сакам да кажам...

Сдк го обожавам денот САБОТА!!! :inlove:
    Уживаме да си поспиеме малку подолго,знаеме дека вечерните часови носат убави моменти :music: :d: :dance: музика, играње,малку повеќе алкохол и се е О.К. :up:
    А денес...е денессс КЕНДИ ја разбуди болката во градите,и едно нешто што прво ми падна на памет пееее ПМС градиве ко на неизмулзена кравичка си ги чувствувам...потечени, тежат no comment :shake:
    И така "кравичката" стана си го дигна газенцето некако од кревет,се рашета по станот и оп бап бум трассс газето пред компјутерот,додека сите се трудат по дома бргу да завршат со обврските и да идат да се проветрат на сонцето :sun: јас гледам како воздух да не ме фати....
    И така КЕНДИ со кафето :coffee: до неа и фемина пред неа,си кулира и чека да дојде "теткичката со црвеното ферари" па да НЕ се чувствува ко немулзена кравичка а плус ќе ја дочека "гостинката" со паќетка влошки,мекичка тоалет хартија ...гостинка е мора да се почести со нешто,и потоа ќе се чудам зошто секој месец ми доаѓа...па и мене да ме гостат и јас секоја недела ќе им идам на гости а само еднаш во месец... :lol:

И така имајте пријатен сончев ден во нашава ладна Македонија,а вечер изжуркајте се и за КЕНДИ таа вечер мирничка ке си седи дома во друштво на топлото кебенце и некои филмчиња и доза на фемина.. :*

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.