Се згрозувам колку младиот свет е полн со омраза и зло,колку само нечисти мисли имаат во себе за тие да бидат горе,најгоре над сите ... Е обично на таквите животот им враќа кога најмалку очекуваат. Никој не смее да биде понижуван и навредуван без никаква причина !!!
Една од ретките убави работи е кафето со стар приjател. И нормално добар муабет. После не знам колку време се видов со другарка од средно. Секогаш некоjа од нас беше зафатена. Три саати се заборавивме во кафичот. Ни двете не приметивме кога помина тоа време. Иако не ми беше денот, излегов со главоболка од дома, вечерта може да заврши одлично.
Се згрозив !!!! Во секоја смисла на зборов !!! Јадевме со дечко ми во Вили (Тафталиџе) , си порачав вегетаријански, и си јадам, и најдов бубачка . !!! Да, бубачка! Мала и црна, меѓу компирите, покриена со кари сос. Ужас луѓе !!! И мене не ми се веруваше, што видов ! .. НИКОГАШ нема да отидам повеќе.
Одамна не сум го гледала небото и ѕвездите сама навечер..кога ќе се сетам сега, секогаш како малечка обожавав да го правам тоа,сакав пред да заспијам да го гледам небото,таа огромна темна површина а од друга страна осветлена од преубавата месечина и од малите жолти ѕвездички... ете денес по кој знае колку долг период,му се восхитував на небото, надвор размислував за многу работи,за многу одлуки кои чекаат да бидат донесени на дневен ред,се беше тивко,само повремено слушав некои зуења од некои инсекти,ама не им дозволв да ми ја уништат хармонијата која ја имав ,гледајќи опуштено кон небото... Инаку, една од омилените песнички на Внук ми е Twinkle, Twinkle, Little Star ,по цел ден ја слушаме заедно, и не знаете како ме опушта приказната за малечката ѕвезда ,уживаме и двајцата гледајќи ги разните варијации на ѕвездичката ,која го зема малото Буфче од дрво, и заедно одлетуваат кон небото, па го враќа назад, има повеќе варијанти, видете на Јутјуб ќе видите за што ви зборам И да,и јас би посакала еден ден ѕвездата да ме земе за рака , да ме вивне кон небото ,да ја бакнам месечината и прегрнам и да се вратам пак во мојот кревет
Јас најдов некои добри инспиративни приказни. Па пред спиење да ве поздравам со една. EVERYONE IS IMPORTANT STORY LONELY TREE WAS GROWING AMONG HOT SANDS OF DEAD DESERT... Lonely tree was growing among hot sands of dead desert. Prickly sands covered the Wood. The Sun mercilessly burned its bark. But the Tree kept on living in spite of all. One day a Hawk flew over the desert. The Hawk saw the Tree and sat on its branch. He looked around the desert and said: — You are a strange Tree, why do you keep on living among these dead hot sands? Who needs it? — You, — the Tree answered. — Me? — the Hawk was surprised. — I don‘t need you. — But if not me, — the Tree told, — you would have to sit on the hot sand instead of my branches. If not me, someone, seeing you sitting on the tree alone, would say that nobody needs you, too and would ask you what you live for. Sitting on my branches you, Hawk, think that I need you. The Hawk thought about it and had to agree with the Tree. If there was no Tree, the hawk would feel himself alone and useless among this vast desert.
Читам статии во стилот „како да го намалите стомакот“ а во меѓувреме го јадам вториот тост. Кога посакав да се поправам не мислев да се издувам во мешето и во газот, нека оди и нешто по нозете. 60 кила имам, а некој да ме виде ќе рече оваа едвај 50 кила има, грефче. Пмс-ов ќе ми поремети се живо во организмов, таман се средив и со спиење и со јадење пак ќе се упропастам. А каков апетит ми се отвори, тоа чудо некое. Колку што јадам на ден, толку неделно едвај јадев. Читав демек ако си многу јадел тоа било поради стрес, а богами ептен се потресувам кога ќе се сетам дека за една недела ќе почнам со школо. Аирлија да е.
Можеби сум позатворена личност и не ми се допаѓа толку јавно да се искажувам на плажа има и постари луѓе и е многу нездогно. Нека се сакаат немам против во ред е ама некои и претеруваат искрено,со извинение..неможат сите да го прифатат и да се согласат со моето мислење , различни карактери сме. Немам ништо против заљубените и јас сум среќно заљубена , само сакав да го изнесам моето мислење , па ти извини ме ако те навредив нешто.
Како идам по свадби така си правам список кои песни нема да ги има на мојата. Мислам „појешчу све колачиче теби у инат постачу дебела„ да ми свири на свадба??? Whyyyy??? Леле и онаа Љубојна кога ќе ја слушнам косата ми се крева!!! Најново, во списокот на забавни песни на бендовиве што свират по свадби им се Северина и Саша Ковачевич... Сите планираат свадба со тоа што сакаат да го имаат на свадбата, само јас обратно, почнувам со тоа што несакам. И кога сум веќе на оваа тема, на поканите убаво ќе си имам напишано дека е забрането да ми се појавуваат девојки/жени облечени во бело. Кога не се знае основен бон тон и кога постојат искомплексирани кучки кои баш на нечија свадба мора да бидат облечени во бело од глава до пети за да ги мешаат со невестата епа мора да им се нагласува.
Колку ли само мислења во темава се напишани, а неиспратени? Пишуваш, пишуваш за да си ја олесниш душата. И на крај , батали невреди.Delete.
Добро.. Да не реплицирам посебно ќе си докажам.. Животни совети не ми требаат за принципиелност и други такви работи. Доволно сум возрасна и се надевам имам доволно време пред себе да си научам од сопствените грешки и успеси. На 20 години имам неколку цврсти принципи и без разлика дали се оправдани или не јас си се држам до нив бидејќи тие ме прават тоа што сум. Јас сум пробала многу од тие, а и од други животни да вдомам преку здружението и ги сликам ги постирам за вдомување и сум слегувала во реки и сум се качувала на дрва заради нив итн... Немам потреба на никој да се докажувам колкав и каков љубител сум на животните. А сепак разбирам тотално дека некој не ги сака. И тоа е во ред. Но одбивам, тврдоглаво нека биде, да дозволам тоа да биде мојот единствен излез. Газда си има, може да си загради, може не знам нешто друго да превземе... Кучињата и мачињата НЕ БЕГААТ мирно. Значи нема да заминат ако ги поттурнам и ако му речам иш. Оти се питоми и се навикнати гостите да ги ранат. Значи за да избега треба да се удри или уплаши како што многу луѓе прават и иако ме боли срцето не реагирам на тоа туку се обидувам на други начини да им помогнам. Јас нема тоа да го направам ни по цена да ја изгубам работата- и точка. Немам повеќе за дискусија.
Денес кога видов како едно семејство живее, во какви никакви услови...цел ден ми се расипа. Порано почесто ( а сега поретко) за да скратам од патот поминувам од тоа место. Обична мала уличка, а на почеток на уличката има една малечка куќичка и цела е пред да се распадне. Порано се зезавме дека духови имало, а ни на крај памет не би ми текнало дека некој живее тука. И дури денес дознав дека всушност некој живее. Може пред некое време се вселиле тука, не знам. Застанав во близина на тоа место, ја чекав другарка ми и таа оттука ќе поминувала. И така со поглед си разгледувам лево десно што има, кога одедеднаш во малото дворче видов дете како си игра. Чудно ми падна ама ок си викам може детето е од куќите што се околу тоа место и така си влего во дворот си игра. Ама за брзо излезе жена од куќичката, го викна детето, му даде пари и му рече оди да видиш дали леб останало во продавница. Ги зеде детето парите и и рече а плус уште 10 ден. да ми дадеш да земам и од тоа чоколатцето што го сакам? И жената му рече: Само тие пари се во мене, чекај татко ти да се врати па ако има тој, ќе се вратиш пак во продавница и ќе купиш чоколатце...ама ако нема леб, донеси ги парите немој да ги трошиш, последни ми се ти кажав. Јас се наежив. Не можев да поверувам што слушав, премногу жал ми падна. Сакав да му дадам на детето малку пари ама глупо ми беше, може ќе ја навредев жената така...сепак тие не просеа. Почекав да заминат и точно пред малата порта од скапани, распаднати дрва оставив 50 денари, малку згужвани демек ми паднале случајно. Сакав да оставам повеќе ама толку имав во мене, и сепак толку е стандардот, толку можам да си дозволам. Мораше да заминам пред да се врати детето од продавница, ама се надевам дека тоа ги нашло, не поминуваат толку многу луѓе тука и парите ептен до порта ги оставив. Се надевам дека ќе си купи чоколатце, и дека барем малку се израдувало. Во какви мизерни услови некои живеат, а во какви луксузи други живеат. Ебати државата. Некој секој ден бес ќе тера, а некој нема 10 денари да му даде на детето. И најтрагично е што не се само тие така....ги има многу....
Чувството ко ќе го положиш испитот шо најмногу си се нервирал и те влечкала цели 3 сесиии.. Епаааа конечно, фала чаооо
Сите се будат наутро со звуци кои им годат или во прегратка на партнерот ,а мене ме разбудија бучните мајстори во соседната куќа аман значи аман , не можам да им забранам да работат ОК тоа,ама викаат гласно ,пеат, јашааа на секои 2 збора,блазе нив ем работат физичка работа, ем со оптимизам си потпевнуваат,и што ќе правам јас станав,си сварив јако турско кафе да ме свести и дојдов да ви посакам добро утро феминки денес иако сум мамурна ,ќе биде убав ден,надвор има сонце,па да го искористиме максимално
Секој миг е камче од животниот мозаик. Ако ве спречуваат познати или непознати фактори да бидете вајар, актер, книжевник, музичар, оратор, барем дозволете си улога на мозаичар на сопствениот мозаик. Можноста што ќе си ја допуштите е само една и единствена искористена шанса која не простува грешки во подреденоста на сликата. Исто како секој актер на премиера, како секој музичар на сцена, како секој поет со својата интенција во новата стихозборка...