Вчера ја научив најголемата лекција за верата. Многу тешка и бурна ноќ. Мислев згаснувам. Денес само солзи ми течат од благодарност. Живи сме...
Nemam problem so sama sedenje na kafe ili vo restoran... naprotiv, mnogu mi e ubavo da komuniciram so tisinata i mirot
Прв ден добиено, е оној ден кога доживуваш емоционална катарза, додека истовремено во мислите ти се бунтуваат едноподруго: „Јесссс, добив!“ и „Леле,зошто баш денес? “ Еден кетонал форте наместо утринско кафе и веднаш светот е подобро место за...за што и да е.
Tazno e sto generaciive sto doagaat nikogas nema da osetat kako bese bez mobilni telefoni. Prva simpatija,pa si doagas od skolo brzo pisuvas domasna,pa uste pobrzo si legnuvas da dojde utre pobrzo za da go vidis vo skolo. Pa edno krugce niz hodnik da pomines od kaj negovata ucilnica i da cekas da zazvoni za da se razminete vo hodnik. Ili pak vo sredno. Vleguvas vi dvorot i vednas gledas dali e veke dojden. Go baras negovoto drustvo. So drugarkite komentiras dali te poglednal ili ne,dali ti dofrlil nesto.Pa namesto Fb i Instagram,drugarkite te informiraat kade go videle i so koj bil (se vo detali se razbira). Pa mi titnal ili mi vrati na titka,znaci te misli Navistina bese ubavo! Sega ne moras ni da se trudis,na socijanite mrezi 24h znaes sto pravi. Mozes d doznaes se sto sakas,drugarkite da ne se macat Ubavi vreminja
Некои луѓе на тивок начин, бавно, со сигурен чекор, со подигната глава, со рака која диктира животни правила ќе ви покажат дека во животот треба да се сакате себе бескрајно и никој друг!
Приквечерие ,се разбира пред ноќ.Тишина во куќава ,а сама јас.Ги туткам уморниве мисли,па би сакала да ја разместам постелата за нив.Последната мисла што ќе остане будна ќе ме успие и мене.А таа е таква,гола и топла.Сака да дише во надеж за подобро утре,во трепетот во срцето дека утре нешто убаво ќе се случи...и на крајот алармот на часовникот во 4 и 30 ч.разбива се.Студеникавото утро не е баш наклонето за вакви сонови... разбуди се конечно,си велам...
Периодов ми е толку напорен и бурен, а сепак сум толку енергична и смирена како никогаш до сега. Очигледно сѐ што ми треба(ше) цело време е поголем притисок и средина која постојано ме предизвикува и ме "фрла" од една крајност во друга. Ме активира максимално и исто толку ме исцрпува, па до креветот се довлечкувам со огромна насмевка. Што упатува на тоа колку пасивността и монотоността негативно ми влијаат. Времево ми годи, а овој период и периодот што следи, се мои периоди од годината. Знам дека ми претстои нешто огромно, нешто добро. Да видиме само дали утре ќе ја добијам веста.
Колку само брзо си лета времето,а не сме моќни да го спречиме тоа. Деновиве само повторувам низ дома што ќе правиме без бебе,бидејќи внука ми си расте еве веќе има 10 месеци,колку само ни ги разубавуваше секоја секунда и минута..не дека како поголемка нема да не радува,внук ми е поголем и не го давам за ништо на свет,ама едноставно кога се бебиња се послатки,помили и онака многу невини,само за гњавење се,кој си има дома вакви радости ме разбира што сакам да ви доловам И ок..многу раздолжив,моиве упорни се со тоа е не тажи де,до кога мислиш да се радуваш само на внуци,време ти е да се омажиш за да имаш твои деца и да ни идеш на гости ,па да ни ја радуваш и ти куќава. Е ок,нема веќе гласно да размислувам,зошто веднаш ќе ме омажат
Сакам да кажам дека .... На моменти многу сакам на некои прочитани мислења наместо "Like" т.е. "Ми се допаѓа" да им ставам "Wow" "Haha" "Love" "Sad" "Angy" ... Само кога ставам дека нештото ми се дошаѓа ме ограничува во целосното искажување на мојот впечаток на тоа мислење, а сепак е малце безсмислено да реплицирам (одговорам) на секое. Мора да се превземе нешто по однос на ова прашање !!! ПозЗ3³ ®
Ниедно богатство на светов не може ни за момент да го долови она чувство, кога после тежок и напорен ден си доаѓаш дома, се релаксираш под топол туш, на масата веќе те чека топло какао, костените се варат, а насмевките на твоите најмили ти го топлат срцето. После сите овие случки и луѓе што ги видов денес, можам само од срце да му се заблагодарам на Господ што имам покрив над глава, чиста вода, леб и луѓе што живот би дале за мене....Ехх колку сум богата.... Туку прееска сама си направив глупост, и сама си се изнасмеав Бев низ продавница, и таква цела растрчана, како да летам по продавница, баш кога требаше да ја поминам една повозрасна жена, несакајќи малку ја допрев и и викам: Oh..I'm sorry... И таа ми се насмевна и ми вика: No problemO, no problemO Пред тоа зборував со братучетка ми на тел на англиски, се глупиравме нешто реплики од филмови кажувавме и таман исклучив, се случи тоа и одеднаш ми летна на англиски Па уште таа ми вика но проблемО....не знаев кај да се завртам и да се изнасмеам и од мене и од неа.... Но тоа не е се, одам јас за на каса, ете ја таа по мене.....Во ум си викам немој сега уста да си отворила, ни на македонски, ни на англиски, ќути и прај се глуво нема....И давам на продавачката 1000 ден, и таа ми вика немаш нешто поситно ?? Јас само ги кренав рамената и мафтам со рацете ко ретардирана, демек немам ништо жено остај ме не знаев дали да речам НЕ или НОУУУ.... И оваа постарата жена (позади мене) вика: Ама изгледа девојчево не е од тука, не те разбира, прееска таму ми зборна на странски Леле јас, ни да се смејам, ни да плачам....Зедов набрзина работите и се изгубив.... ТефтерО вели, повеќе во таа продавница влегување НЕ
Не е краток бе што ти е. Повеќето си мислиме дека животот е краток. Нашиот живот е краток кога ќе споредиш со постоењето на планетава или другите елементи во универзумот и изгледа дека не е ништо специјално. Што значи "краток" живот ? Во суштина кога ќе погледнеме должината на животот и неговата вредност како таква најмногу влијае во однос на активностите и целите што сакаме да ги постигнеме во животот. Ако сакаме премногу тогаш најверојатно ќе ни треба и премногу време. Кога мислам на премногу работи сум насочен од квантитативна гледна точка како на пр: Да се искусат многу "сите" работи, да се види, да се доживее, да се постигне, да се оствари. Во заблуда влегуваме со тоа што мокот наш секогаш сака повеќе и повеќе и повеќе и повеќе до безкрај. За да имаш доволно време во животот не мора да направиш премногу во квантитативна гледна точка, Но можеш да постигнеш премногу во квалитативна или посуштински. Љубов. Страст. Забава. Мир. АКо ги имаш овие исполнувачки елементи не верувам дека ќе чувствуваш краткотрајност на животот Времето нели не постои, тоа само е измислено од човекот Не знам зашо ама ми дојде накратко да го кажам ова, инаку имај убава ноќ и се надевам не те вознемирив
Роденден е денот што го чекаме цела година, цела годинаа Со искрени желби, за оваа 16-ка сакам да биде среќно исполнета, лошите денови да останат во 15-ката. Созреав малку повеќе од лани, паметот кој го барав, го добив малку Прекрасен исполнет ден, со изненадувања од најмилите. Од школо одам на англиски со балон, од таму со тортичка, влегувам дома, уште едно изненадување Доста зборење, повелете на торта
На авантурите им нема крај, на дупката во новчаник исто. Не е веќе една, за жал. Растам, ама во обем! Од среќна - пресреќна до степен да ме гуши градот. Не сакам сама себе да си признаам многу работи. Многу состојби, многу болести. Нови ситуации. Секое ќоше ми е премало, секое место е старо, секој настан е чуен и така до недоглед. Период е де, ќе ти помине. х n години. Сериозно ?! На годишен, долгорочен план. Тешко е кога конците ги влечеш сам, што доаѓа до ситуации каде се скроз олабавени. И одам против, и пркосам и на природата и на законите и ги тегнам до истенчување. Играта ја вртам во круг, но бескорисна е. Денес и утре нечиј ден ќе биде убав, но онаа мизерна патека е иста. Чувствата се исти, личноста на крајот е иста. Утре официјално ги зимам и последните документи. Или ќе биде, или не. Ми вика М. Не кажувај! Ќути и не им кажувај!! А, на кого да кажам? Кој ми е поблизок од самата ја?
Znaes deka si postignal nesto vo zivotot koga prijatelite doagaat i si odat a neprijatelite se zgolemuvaat i ostanuvaat.
толку ми се еднолични деновите што се што правам ми стана една рутина, секој ден се надевам дека телефонот ќе заѕвони и ќе тргнам на работа некаде... било каде..... па и не мора да биде на струката Толку ми е потребно да излегувам од дома и да се занимавам со други работи и проблеми ...... се гушам едноставно....
Дали некогаш мајка ми, татко ти, тетка ми, стринка ти си седат онака и си викаат ,, како успеавме до волку да ја поебеме државава ,, ? Дали се свесни дека ОНИ ја усраа државава, а не Бранко, Љупчо или Али?! Или сеуште си живеат со она ,, у наше ( на Тито ) времето , се знаеше сите имаа, се имаше ред и дисциплина, а е сеа распашана команда ,, ? Па у ваше време му ќутевте на Тито оти он крадеше, али ви пушташе водичка и на вас, и не смеевте да писнете против директор или претпоставен, а не па против сиромавиот столар со фалсификат извод од раѓање , кој,, спонтано ,, познавал многу светски јазици и бил начитан, оти одма Голи оток нели? Ама неее, не било така - исто као сеа Вмро-оФциве и Сдсм - оФциве шо лижат г'з па имаат, и зборат за оптужбите на сиромавиот без вода во очите... И во нивно време све школувани биле главни, па по дифолт арни и авторитативни биле , а не им е јасно зашто денес сите им ќутат на претпоставени, па уште и факултет ако имаат супер, ама биле неспособни и со купена диплома? Па и младинава не им чинела, имало работа, али никој нејќел да работи ( 12/ 7 за 10,00, илјади ), па пушеле, па излегувале , не учеле... Па вие бидете среќни што се уште никој не влегол со калаш да ја изрешета цела Државна, оти родилката му умрела од глупа инфекција, или пак некоја не му го одгризала од корен на ,, познатиот и реномиран Професор од Државниот универзитет ,, , оти нема пари, па гомнарот сака да и наплати у натура... А да не зборам ако некој му влезе со пиштол на газдата оти не му дал плата со месеци, али ако задоцни одма отказ ќе добие... У нормална држава се знае - или ќе работиш нормално, и ќе имаш плата колку за комуналии и основни потрепштитни, или ќе работиш ко црнец, али со парите нема да знаеш што да правиш... А тука ќе црнчиш, ќе земеш минималец, ќе ги даеш за комуналии и леб и сол, и уште фала треба да викаш ко да си ги украл!!! И види, Бога ти, све ова лешинариве од времето на Тито да ти биле, кога само мед и млеко течело, немале од кого да научат лихвари да бидат, сигурно Американците нешто у водата ни ставаат ! Па стварно не знам како до толку се неспособни колективно цела држава да усерат, еве на ако ми е јасно ! Можеби е веќе доцна да им кажам, али ај... МА ДАЈ НЕ МЕ ЈЕБИ !!!!! И МИ Е ГАЈЛЕ АКО НЕКОЈ/А ОД БЕЧКА ШКОЛА ИЛИ СО НЕЖНА ДУША ГО НАВРЕДИЈА МОИВЕ ,, ПОГРДНИ ,, ЗБОРОВИ - АКО МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ШО СЕ ДЕШАВА У ЕБЕНАВА ДРЖАВА, А ВЕ ЗАБОЛЕЛЕ ЗБОРОВИТЕ, А НЕ НИВНОТО ЗНАЧЕЊЕ - НОСЕТЕ СЕ У КУРАЦ!