На повеќето му смета студот и мирисот на снегот кој доаѓа, и туфкаат цело време како им фали лето, како не сакаат да е ладно триејќи ги рацете и дувајќи испуштајќи чад..Иако голем љубител на летото, премногу ми годи овој мирис.Ме потсеќа на Нова година, Божиќ, Коледе, Василица, ме потсеќа на топла семејна атмосфера, руска салата и кифлиња, украсена елка и сијалички во најразлични бои.Ме потсеќа на среќа, мир и хармонија.Како белината од снегот да ги избришала сите лошотии, сите неубави мигови кои ми се случиле, сите солзи и патење, и поставува нова и чиста површина на која ќе се нижат нови мигови, моменти, убавини.Студот ми ја грее душата повеќе од Сонцето. Како тоа не постои момент во кој среќата ќе ни биде целосна, ете тоа не можам да го сфатам.Никогаш не сме целосно среќни, едно ќе добиеме, за друго во истиот момент ќе се грижиме.И така си поминува животот, потсетувајќи не дека ние сме незначаен фактор во неговиот тек, како тој си наумил така ќе прави.А ние ќе стиснеме заби и ќе поднесуваме едно по едно се што ќе ни донесе. Сакам да отидам на некое место мноогу многу далеку.Со книги, камин, снег и храна во изобилие.Некое планинско место, каде што ќе почувствувам мир. Планинско место, зимска идила.Толку почна да ме гуши градов, нечистиот воздух, луѓето со нечисти души, никаква возбуда, се си тече во една права рамна линија која ми прави притисок и не можам да дишам.Сакам да избегам подалеку од сите, на еден месец и да се вратам како нова.Ете толку сакам.Ама очигледно многу е. Спојлер Ја убивам досадата барајќи како се вика на англиски за комбилезон, бидејки сакам да шијам а ми требаат модели за пример, ама не најдов.
Kolku sto znam Mishela e arhitekt , jas sum Arheolog - strucna za Rimski period , i konzervator na keramika. Sto mislis koj e po kvalifikuvan da zbori za restavracija i zacuvuvanje na lokalitet? So ogled na sostojbata kakov bese pred da se napravat sondazi istrazuvanja i da se restavrira , ke go izbriea od postoenje . Jas sum najgolem glasnogovornik za toa kolku pari se ispraa ama banana drzava sme . Samo rekov deka mi e milo i tolku sto se pozamaraa vo bilo kakvo svetlo da opstoi Skupinorum. Ne go srusija pa da go gradat , go restavriraat i se primetuva kade e in situ bedem , a kade e dodavano i restavrirano .
За дискутијата погоре ^ ама антички театар терминолошки е театрон или амфитеатар. така да, има логика? едит: Уууу уште еден археолог на форумов. @black-angel
@black-angel во ред но те пршувам ете како професионалец зошто да се стави во употреба и да се изгради театар(под изгради јас подразбирам целосно да се направи за да биде во употреба) и со тоа во иднина да се овозможи да се уништи и она што го има сега оти знаме какви ѓубриња се луѓево, место да се реставрира колку што може она посторчкото ама сепак да остане само историски локалитет и да не се користи?
Многу добро знам што сè има таму, да не знаев немаше да искажам револт. Концепцијата на градот Скупи ја владеам доста солидно, не слушам прв пат за објектите кои се наоѓале таму во ранохристијанскиот период, ама не може никој да ме убеди дека тоа што е пронајдено е доволно за да се изврши ваква апла апстрахирана верзија на античкиот театар за каква што зборат. Не е својствено да се тресне сосема нов театар кој нема врска со она што е најдено, туку причината за тоа е - да го има, да постои. Ете, ќе го има и ќе постои, ама зошто? Очигледно само за да го има и да се собираат поени кај широката народна маса со паролата „барем се гради“. Епа тогаш - да живее нашата монтирана историја! Жално е, тоа е моето мнение. Нема потреба да се надмудруваме која знае повеќе или која е покомпетентна, не е тоа целта на мојот муабет и овде нека заврши дискусијата. Не.
Се чудам, се чудам и никако да се изначудам зошто секогаш кога ќе ми излезе едне проблем мора накрстно да се појават барем уште три најмалку. Ме мачеле, ме мачле многу работи и што толку многу ме мачеа веќе почнав да ги занемарувам и да станувам инума на некои работи кои што ми ја измачувале психата, а сега ми се толку многу небитни. Некако не ме допираат, не знам зошто искрено не знам и чудно ми е. Некако како да станувам ладна и си стварам некоја насвесна бариера од сите проблеми. Па во последно време не ги согледувам како нешто кое би можело да ме "помести" И јас сум ти чудна на моменти.
Zamislata im bese da se stavi vo upotreba kako teatar na otvoreno isto kako i antickiot teatar vo Ohrid , za kulturni manifestacii. Teatarot sto postoi na Skupi vo svoe vreme bil najgolem na balkanot i okolinata , bil grandiozen.Dokolku ne se prevzemese nisto ke propadnese uste tolku , na ovoj nacin sto vo idnina bi trebalo da se koristi za kulturni nastani , ke se zacuva do odreden stepen.@Mishela da se postige celosna restavracija treba cel zajcev rid da se iskopuva, kako i okolnite grobista sto vo dadeno vreme ne e dozvoleno i ne e vozmozno , a ima premnogu lokalitetot da ponudi. Da ne bidam pogresno razbrana jas voopsto ne se ni zamaram za politika nitu sto i kako napravile , mene mi e milo sto mrdna nesto vo drzavava vo pogled na zacuvuvanje na kulturnoto nasledstvo. Za da opstoi i godini ponatamu potrebna e osnovna restavracija i konzervacija na veke nastanata steta a i zacuvuvanje na lokalitetot , koj e eden od poubavite na nasite prostori koi zapocnal kako rimska kolonija Colonia Flavia Scupinorum , i se odrzuva vo zivot i vo ranohristijanskiot period , no za zal podocna zgasnuva i e napustena. Eden od nekolkute skopski znacajnosti zaedno so Tumba Madzari , akvaduktot itn .
Ама ептен на почеток сум јас. До неделава бев бруцош, се гледаме на ископувања понатамошни се надевам.
А кој им побара целосна реконструкција @black-angel ? Мислам дека дел од остатоците на цивилната гробница беа доста уништени при протнувањето на онаа прометна линија која минува до самиот локалитет. Јасно ми е дека не е возможна целосна реконструкција, но никој не им побара ниту измислена верзија, ама тоа е друга приказна. Мене ми е криво, што тоа ќе биде нешто несвојствено за таму - не тотално страно и непознато, туку едноставно несоодветно. 9.000 и 20.000 не е исто. Јас не сум за „нека се изгради“. Ако веќе се гради, барем нека има смисла. Тоа е она кое мене ме боли од моја гледна точка, кога гледам до каде стасала мојата професија. Еве нека се гради, кога веќе се градат и типски куќи ко макети од фурнир, кога се градат и неокласицистички табли стиропор со „каријатиди“, кои од каријатида...хм, единствено слушнале за поимот како поим, па што е битно како тоа ќе изгледа и ќе се спроведе мислам...еве, нека се градат и амфитеатри. Нека се гради...да живеат градителите. Јадни Лаловиќ, Ладинска, Кубеш, Поповски, Папеш, сигурно се грозат од ситуацијата и се превртуваат во гроб кога се спомнува познатава фраза.
Денес пак дојде онај менталниот пациент пред врата. На кратко, бркаше кученце мало со секира!!!! По улица! И кученцето толку силно квичеше сите комшии излеговме надвор. Јас си реков повредено е некое кученце излегов да му помогнам. И ко го гледам тој, со секирата го брка и го шутка. И Марли мој ко слушна квичење почна да лај силно. И овај се врати со секирата на врата ми се нацрта. И почна да ми се дери ПРИБЕРИ ГО ЗАЌУТИ ГО ЌЕ ВЕ ЗАКОЛАМ ДВАТА СО СЕКИРАТА И јас го пикнав дома Марли одма и го заклучив! Дремеше, дремеше пред врата и си замина. После уште 10 пати помина стража седев јас на прозорци само шо ќе го видев го прибирав Марли дома. А тој па нејќи дома ич да седи греби по врата да излези... Абе ексик. Уште вакви стресој ми фалат. Ќе земам по институции по партии по медиуми ќе одам и ќе се дерам дури не ме слушни некој да си ги прибери ментално болните кај шо му е местото!!!!! Надвор не се диши луѓе! Честичките околу 500 се. Битола никој се уште не ја еби. Скопје битното. Ќе се умри овде бе. Сериозно почнуваат градите да ме стегат. Има последици. Лудила на сите страни. Арно почнаја да ружат со сијалички и ѕунѕурки малце да ми кренат расположение оти полудечу. Ајде некое снегче нека заврни да се порадваме. Да излгледа чист градот макар на кратко. Иначе сабота се отвора нов кафич во Битола- Рокафана Демек рок кафана Се надевам ќе има нешто добро, ќе одам на отворањето. Да видиме. Ај сега одам Луцифер да гледам оти то е.
Самата си ја побарав вистината во лице, а сега кога ја знам малце како да ме боли. Но, нема изговори. Телото опуштено, мислите итри, срцето храбро. I got this. I fuckin' own this.
Ја замолувам ТВ Сител да ги скрати изборните реклами и вестите да не ги даваат 3 пати на ден и тоа истите настани. Веќе почнав да се плашам ТВ да запалам а да не ги видам нив, па ми се смачи животот.
СДК Конечно време за Фемина Наздравје. Од сабајле една генералка низ дома,па јадење ,капење, гости,па до чаршија,игротека малку, па дома на време за филмот што го загледав пред неколку дена. Малку на ФБ се посмеав со мили членки од тука многу добра слика покажаа Па дојде другарка ,со вино црвено се заседнавме се расприкажавме, ќерка заспа уморна и таа се изнаигра денес запозна + уште една нова другарка, се радувам со неа полека полека одиме по патот кој не води овој живот,чекориме двете бавно се држиме за раче,таа ми е се, јас сум нејзино се. Другарками ме изнасмеа вечерва, вака не сум смеела долго време,почуствувам потреба и да споделам тука,знам дека ќе види,мила моја другарке,една што ми остана од градов искрена, една што ми се најдуваш кога ми е тешко, доаѓаш со мене за мои потреби низ град,да не ми кршиш атер, благодарам што те имам. Се присетив на ситр мои смешни случки,на моменти од излегувања,како паднав од штикли пред сите на плоштад направив шпага нагоре Вечерва ми е една среќна вечер ,до некаде се должи и на виното тоа не расположи точно за да почниме да зборуваме за се. Нашите симпатии, сега ќе споделам и тука Тој беше 8оддс е викаше Горан впрочем тој ми беше прва љубов, бев 7одд, учеше тој на 2спрат а јас на 3. Секој час јас шетав нагоре надолу ,а тој со другарите стоеше во ходникот на парното потпрен беше типче со убава насмевка, се топев кога го гледав, вртев долу со другарките и чекавме да чукни звон за наставник па да одиме горе,демек надвор сме биле ,нешто работа А кутри мои другарки што да праат и тие по мој памет да ми прават друштво, па одев во вцто кај нивната училница,демек барав некој На ексурзија тие поголемите седеа назад и се пееја нешто се силеа абе мажи Со другарка седнавме кај нив рековме на наставникот немало место во нашиот автобус па ајде тука ни рекле да седниме Само да го гледам него , па се правев демек спијам кога тој поминува низ автобус и се држи за седишта, и ме погледна а јас демек сонлива го гледам и капак се устрамив ми рече што си ваква цела замаена како да те тепал некој Реков не ,станав од спиење бушава сум нормално и ја местам косата демек еве ме бендиса И на крај Маврово стасавме,се сместивме видов која соба зедоја и јас побарав со другарката клуч но рекоа машките на една страна а женските на друга Ништо не го гледав многу , вечерта во диското Се бакнуваше со една на звучниците седнала кокона таа а тој па за нозе ја држи и бакнува , аи ја дете кога зедов плачам и плачам, а фантазии тогаш си мислев деца ќе си имаме И потоа тагував по него и веќе не одев да вртам понего а во себе си плачев, потоа завршија си заминаа и не го видов,се додека не го сретнав во 3та година во Вип,запијан додека се разминувавме низ гужвата,другарками ме држеше за рака и ме стега нешто,и викам што ме стегаш ме боли ми вила гледај кој доаѓа Кога гледам боже уште поубав, и ме позна,ме викна да зборуваме надвор отидов,и ме бакна ме залапа е ај сега .. а не чуствував ништо за него џабе ми помина меракот јас кога сакав тој нејќеше или не му текнуваше И само вратив на бакнежот го гушнав и бакнав во вратот додека беше гушнат и му реков не сакам веќе и си заминав внатре Се се враќа се се плаќа.. врѕеше и вртеше викенди и викенди по мене ама ништо. И уште многуу други работи си расприкажавме со другарката само ај доста е,спомени се. Сите имаме спомени,секој од нас има нешто во себе што го направило среќно
Сведок сум била на безброј ситуации каде безмилосно и неправедно е вршено насилство или тортура врз невини мали детенца,или изнемоштени стари лица. И незнам,која глетка повеќе ми го распарчила срцето... Не сум моќна,ама кога би имала моќ и власт,знам како би ги средила овие морони!!
@s1a1n1d1r1a1 и кај нас има сличен лудак кој беше и во затвор, ама здруженијата се доволно гласни за него. Со тапија е ама немало институција да го собере боже сачувај. Има ли здружение за да пријавиш заедно ќе можете да направите повеќе, какво е тоа доаѓање дома и заканување дека ќе ве заколи тоа е веќе закана и можеш слободно ако запнеш да го тужиш за претрапен стрес, за закана, за нараушување на мир, за незаконско влегување во приватен простор, за нешто од ова ќе го снајде ако не го снаоѓа за кучињата. А немате ли мажи вие таму од местото да го соберат и да му искршат и раце и нозе? Со тапија ли е дека е болен? Мора да превземете нешто верувај ќе направи нешто еден ден од сите тие работи кои вели дека ќе ги направи.