Ау, денов ќе го памтам доживотно Конечно едните птици одлетаа во своите „гнезда“ каде што припаѓаат, а останатите птици летаат високо кон врвот Кој последен се смее, најслатко се смее
Седам и се чудам. Се најдов во екипа, интересна и вика - абе знаеш она е електро инженер ама работи човечки ресурси и енормно добра. Друг се надоврзува, еј јас знам една со филолошки тоа работи, ептен е топ, она почна у Сивус. Трет кажува за еден познат менаџер како е не знам што што нема врска со образованието. Четврт збори за некој со факултет историја, а работи како аналитичар во финансии... ВТФ? И се чудам... На огласите за работа на брдото квалификации кои ги бараат, нужно е напишано образованието и при тоа ако си топ програмер рецимо, сигурно нема да пројдеш со философски ни на прво интервју. Даклем, овие ептен пронајдениве на нејасни позции со неповрзано образование како се вработиле ет фрст плејс сем преку врски ака нетворкинг или на работодавецот ептен му горело па првиот што се нафатил го вработил па учел занает? Верувам дека имате таква прича од околината на која се чудите како магично медицинска сестра работи во администрација и слично. Тоа е исто како економист да биде доктор зошто просто е талентиран... Верувам дека просто е веројатно да си чист талент за нешто и при тоа да ја добиеш работата, ама како бе мајку му се таквите се врвни таленти кои успеваат надвор од квалификациите стекнати од своето образование во сосема друга сфера? Онли ин Маседонија.
Постов го пишував во ,, Актуелни политички настани", ама е премногу личен за таму. Душата си ја истурив. Го оставам во спојлер. Спојлер Плачеле децата на Крсто... Нека плачат! Знам дека звучи одвратно, ама не можам поинаку, оти лично сум засегната од алчноста и нечесноста на Муко и неговите вујковци. И јас плачев. И сестра ми. Плачеше и мама, а и човек од 76 години. Само ние дома си знаеме низ што поминавме и како е да се бориш со ветерници. Да знаеш дека правдата е на твоја страна, ама дека тие ја чуваат силата. Да ви кажам дека е тешко. Имав 19-20. Абе право детенце бев тогаш. Само што се сеќавам ми е милно на душава. Чисто, неизвалкано со големи соништа и надежи. Е, замислете сега во таков период доаѓа кртот Муко (се гледа дека ми е омилен ), ми го руши младешкиот лет и прави да се сомневам во се' што ме научиле. Посебно во она за правдата дека победувала. Се потрудив да бидам блага погоре и стварно ич не изгледа страшно кога е напишано, ама само јас си знам како ми беше да ги гледам да поминуваат пред мене и да се воздржам да не ги задавам со нокти. И така со години да гледаш алчни лицемери што ти го смениле текот на животот, а мува не ги лази. Се умислуваат богови! И така со години да си траеш во себе и да се трудиш да си нормален кога ништо не е нормално. Не сум тип што бучи колку му е лошо оти секому му е лошо. Еве и овде на Фемина скоро две години членувам и освен дека вевчанци не ми се омилени немам спомнато ни збор повеќе. Најверојатно немаше никогаш да се излаам, ама се чудам како уште се однесуваат ко само тие да имаат право на живот и ко само тие да имаат деца. А што деца ќе излезат од нив? Уште една тура лопови веројатно, само дупла доза. Или тројна ако убаво го слушале куциот фирер. Немам што друго да кажам освен дека полека ги стигнуваат гревовите и на Муковци и на Угриновци. И мило ми е. Стварно ми е.
Не ме гледајте како жена - слаба и несигурна. Гледајте ме како воин пред уште една битка во животот. Само што оваа битка - јас ќе ја добијам, бидејќи ги слушнав зборовите кои цел живот сакав да ги слушнам - Се гордеам со тебе. Секогаш на вашите сакани да му велите дека се гордеете со нив - јас ги чекав искрените тие неколку збора 32 години.
Сдк декa пoрaснaв сo фoрумoв, сoзреaв и мнoгу нaучив. Сегa пoсле кoј знaе кoлку време се вклучувaм пaк и ништo не е истo. Ке си хo пaмтaм фoрумoв пo некoи пoсебни ликoви кoи зa мене бo тoa време беa идoли, црпев oд нивнoтo знaењ и искуствo .
СДК дека службените патувања и работниот престој во друга држава не е така ко што гледаме по филмови. Ај што треба најмалку аннглиски да знаеш, ај што триста документи треба за патувањњто и престојот па уште и поима немаш за нивната работна култура. Како да се облечам а да не изгледам како кловн во нивната канцеларија? Дали моите истражувања тука одговараат со нивните закони? Што ако и покрај тоа што течно зборувам неколку јазици не успеам во некој момент да се снајдам? Што треба да нарачам на ручекот, дали доручек си носат од дома или што и од каде купуваат? Дали и каква е работната атмосфера таму? Како се нивните закони за да ги платат мојот ангажман? Што добивам, што губам од посетата? Кој ке ме замени на работа додека не сум тука? итн итн Ич не е како на филм, идеш у странство легнуваш таму со шефот стануваш главна и тоа е тоа...
Кога пушач коментира дека најдобро е да се откажат цигарите, а тој се изјаснува дека не може да го стори тоа значи дека покрај оние што знаат што е најдобро за другите има и такви кои знаат што е најдобро за себе.
Go molam toj sto e odgovoren za snegot da pusti mnogu, mnogu sneg zosto 16 stepena na kraj na Noemvri ne e ona sto barame. Sakame sneg za da moze Dedo Mraz da si ja prodolzi rabotata, sobiranje na pisma zelbi po kuki. Za tie sto ne veruvaat eve edena potvrda deka Dedo Mraz e megu nas. Dodeka toj bara sokrieni pismenca po kuki negovite pajdasi cekaat vo dvor. Ova e slika od minatata nedela koga Dedo Mraz imase uslovi da si ja vrsi rabotata.
Не знам зошто мора да употребуваат англиски кога не знаат добро. Наместо емотивни, статусите стануваат комични. Македонскиот јазик си е баш супер и може да се долови секоја емоција ако правилно го употребуваш. Но, кој како сака ќе прави, така? Епа затоа една девојка решила што сака да прави и пред малку така слатко ме изнасмеа што автоматски ми стана позитив на неделата Да се потсетиме: Пред некој период истата особа имаше слика на фб од внука и од сестра, а под слика имаше пишано My granddaughter....После некое време пак имаше слика со девојчето, а под него пишала My sweaty girl....И денес гледам пак слика со девојчето под која пишува: - I love u my doll. My one and onlajn <3 ДА!!! ONLAJN!!!!! НЕ! Не се зеза! Среќа што ја имам типкава на фб, инаку не знам како ќе се насмеев денес
Ааа омилени! И јас имав една со granddaughter... Исто и наместо 'Јас и мојата среќа' имаше пишано 'Me and my happy'. Како да не ги сакаш?
Она кога ќе лајкнеш пост на некое другарче тука и во истиот момент и тебе ти стига нотификација со лајк од истото тоа другарче ...am I the only one?
Зошто некои сонови изгледаат толку реални? Зошто тоа што го сонуваме не можеме истиот момент да го претвориме во реалност? #прашања кои ме мачат....
Во последно време и мене ме мачат соновите. Сето она што би сакала да ми се случи во реалноста,ми доаѓа на сон. Психа.
Задоволен од животот ќе бидеш тогаш кога барањата и желбите ќе ти бидат еднакви со можностите и приликите Се додека не воспоставиш рамнотежа, нема да можеш да го успокоиш внатрешното незадоволство. СДК колку поскромен, толку посреќен