Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Тешко е кога не знаеш што сакаш:worried:

Sar-Ste, CrazyOne, buba4e89 and 6 others like this.
  2. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Тајната вреди толку колку што вредат оние од кои треба да ја чуваме.

3. macka91

macka91 Форумски идол

Времето како да лета. Се навикнав веќе да живеам во оваа гужва, место преполно со различни народи и култури. Сепак длабоко во срцето ми недостасува моето родно место, моето семејство, моите пријатели.
    Ми недостасува да го пијам утринското кафе со мајка ми.
    Ми недостасуваат долгите разговори со сестра ми во доцните вечерни часови. Ми недостасува нејзината насмевка и секоја нејзина блесава направена работа.
    Ми недостасува татко ми, да го слушам додека ми зборува за најразлични теми.
    Ми недостасуваат другарките да испијам чаша вино и да се забавуваме до раните утрински часови..

4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Често кога се изразува оправдана осуда кон одрази на некултура/кршење основни морални норми/нечовечност, знае да се појави по некој со вакви релативизаторски претпоставки:
    – Абе ајде, па вие никогаш ли не сте оставиле неред и ѓубре зад себе по излет во природа?
    – Не се правете паметни, сите барем еднаш сте се бутнале преку ред на шалтер...
    – Голема работа, не постои родител што барем еднаш го нема удрено детето...
    – Не драматизирајте, небаре има некој што ниеднаш досега во животов нема возено пијан...
    – Доста морализирате, зарем постојат веќе луѓе кои барем еднаш немаат изневерено?

Епа одговорот е да, драги мои – замислете, уствари постојат доста луѓе околу вас кои ниту еднаш досега немаат сторено, а немаат намера ни во иднина да си дозволат да сторат вакви и слични постапки – на кои воопшто не е тешко да не ни помислиш на вакви грешки ако имаш основно воспитување, осет и чувства.
    Нема простор за генерализирање ниту со цел жалење дека „не останале добри луѓе и манири во времињава што дојдоа“, ниту за оправдување на случаи спротивни на вистински вредности кои, contrary to the popular belief, секогаш ќе се ценат.

Dream-Girl, Espadrila, Gosh and 30 others like this.
  5. Lella

Lella Форумски идол

Ако ова треба да се најубавите години во животот, какви ќе се останатите?

kim.k, Nane2356, Espadrila and 33 others like this.
  6. minne992

minne992 Форумски идол

дождливо време..... пред неколку години го чекав и сакав дождот за да се видам со саканиот ....

Sar-Ste, kuc, Joi and 6 others like this.
  7. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Ја не им го сфаќам ни аргументов - демек, ако еднаш си направил нешто лошо тоа значи дека по автоматизам го поддржуваш? Или у тој случај не смееш да кажеш дека нештото не чини? :^)

Espadrila, Rebecca_R, Joi and 9 others like this.
  8. presiosaP

presiosaP Популарен член

Каде со таа хиперсензитивност си тргнала ПРЕСИОСА? Кадееееее.....

Rama likes this.
  9. Anaxandra

Anaxandra Истакнат член

Сакам да кажам дека луѓе кои седат по цел ден дома и глумат психотерапевти на оние кои имаат распоред за цел ден да си се здружат и самите да си најдат дијагноза за нивното безделие.

Rama and Sar-Ste like this.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Кога дете од 5 години си го плука во лице другарчето во градинка, родителот реагира на соодветно место и добива неколку одговори:
    - за кавга се потребни двајца
    - сама си го барала
    - жали си се на негувателките, не замарај родители во групата
    - де па ти, деца се, до утре ќе заборават
    - само ако за мое дете збориш вака, нема да реагирам мирно
    - научи си го да враќа, да биде појако (е, ај ако не нека се испоплукаат)
    Ако на 5 години плука во лице другарче, му вика ќе те убијам, ти да умреш, ќе ти ја залепам устата со фластер, смрдиш, 100 години не си се избањала, што да очекуваме од нив кога ќе пораснат?

L-a-r-a22, Rama, Rebecca_R and 16 others like this.
  11. "Zoki"

"Zoki" Популарен член

Како мал ме обвинија дека на комшијата сум му ја дупнал гумата од колата.
    Дојде кај нас дома да се жали,мојот татко му даде пари да ја залепи,а мене ми залепи шамар,мојата мајка му се развика на мојот татко,дека јас такво нешто не би направил.
    После неколку дена дојде комшијата да се извини,му кажале дека го виделе кој му ја дупнал гумата,сакаше да ги врати парите но мојата мајка му рече:
    Шамарот што го доби моето дете нема да се врати,ако ги вратиш париве,затоа земи ги не ми требаат,ми го обвини детето на правдина.
    Сдк:Лесно е да те обвинат,но тешко е да се обештети обвинениот кој испаднал невин

Cka, Stories, SnowWhite8 and 24 others like this.
  12. kravce

kravce Форумски идол

Она кога сите рамења за плачење ти плачат на твоето, а ти немаш резервно. И ќе си буташ глава во перница, и ќе се разбудиш со болки во желудник и ќе почнеш да се преиспитуваш за тумори и ракови и сите одвратни болести. Ќе си пукнам.
    Тешко ми стана на форумов кога ќе отворам да пишам, како да треба мисливе форма да добијат, па трчкарам во Труднички муабети, зашто позитив ми е на денот.
    СДК деновиве ужасно многу сакам да заминам некаде, некаде покрај море. Сакам да седам покрај вода, завиткана во ќебе, да зјапам во вода и да ми дува морски ветер во лице. И да не мислам на апсолутно ништо. И да ме боли само студот што ќе дува во мене.

СДК на многумина навистина им недостига евалуација на сам себе. Тек тогаш може да разговараме за тоа како другите се однесуваат, што треба да превземат и какви луѓе се. Мислам показалците да имаа мозок сами ќе почнеа да се свиткуваат.

СДК ми се дискутира на многу теми, ама фокусот ми бега. Ми нема тежина. И пишувам, како да не сум пишала. Ова е некое бледо постоење.
    Тмурно.
    Како и се друго.

happygirl, Gosh, SnowWhite8 and 26 others like this.
  13. CrazyOne

CrazyOne Модератор Staff Member

Трчајќи низ градов да си ги завршам сите работи, на крајот на денот се гледа дека добро е завршена работата.
    Не рекле за џабе, ако не си ја завршиш работата сам,никој нема да ти помогне. После еден бурен период од мојот живот, се надевам на еден помирен дел.
    Се исплатело толку трчање низ градов, толку километри изодени.

14. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Кога ги бришеш солзите, помисли дека треба да ги избришеш луѓето кои ги предизвикале.

15. +++

+++ Популарен член

Сериозно треба да се воведе некаков закон кој ќе забрани турски серии и квази-новинари од типот на: Саше Поликлинико, Миленко, Мирка, Геро и.т.н. зошто благодарение на овие работи поголемиот дел од народов живее во заблуда.

Наместо турски серии и филмови подобро би било да се прикажуваат филмови и серии од кои човек би можел да научи нешто. И не би било лошо да почнат да прикажуваат и документарни. Од документарни ќе научи доста исто така и Миленко кој тврди дека Земјата е рамна а и сличните на него.

Емисијата „Јади Бурек“ вредела триста илјади евра еј, и се жалат телевизииве како немале пари.

После народов не бил свесен, епа не е.

#огандагогоритојштоќемизборидазабораваммакедонија

Rama, Sar-Ste, Srcka $ and 4 others like this.
  16. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Понекогаш реалноста ја доживувам како илузија, додека илузијата ја доживувам како реалност.

Можеби мислам дека сакам да побегнам бидејќи константно сум заглавена во исто место, иако тоа фактички не е возможно;

- Никогаш не можам да бидам во истото физичко место двапати бидејќи Земјата, сончевиот систем и галаксијата заедно се движат низ вселената.

Но и покрај овој факт, јас се уште копнеам да ги удавам моите кошмари, самата да се спречам да се сеќавам на оние моменти кои ме потсетуваат на времињата кога се прашував што барам во овие чудни места, ден по ден, ноќ по ноќ.

Знам дека можев да се сетам претходно, ама секогаш заборавам. И во истиот тој миг, се разбудувам...

Rama, Sar-Ste, Srcka $ and 3 others like this.
  17. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Ми се оди на планина некаде на чист воздух.
    Каде што е мирно и тивко. Без луѓе, само јас со моите мисли.
    Да седам на земја и да гледам некаде во далечините.
    Спокој.

Nane2356, "Zoki", CrazyOne and 13 others like this.
  18. prominent

prominent Форумски идол

Времево надвор ме потсетува на пролет.
    Ја сакам пролетта зашто пред две години ми донесе љубов.
    Оваа есен ми ја зема, но само на кратко, ја зема физички, но не и од срцево.
    Затоа чекам да помине зимава. На пролет се враќа. Се враќа конечно и засекогаш.
    Бројам денови. Срцево те зборува по цели денови:f:

crazylady, "Zoki", happygirl and 9 others like this.
  19. Joi

Joi Популарен член

Oнa кoгa си депримирaн, aмa ти текнувa декa дoпрвa ќе дoaѓaaт стресoвите и мaките вo живoтoт и се депримирaш уште тoлку. :inlove:

Немa пoтребa ништo дa се зaбрaнувa, тoј штo мoже дa прoцени квaлитет и сaкa вистински дa се едуцирa ќе нaјде нaчин, имa дoбри дoкументaрци нa дoстa нaши кaнaли кaкo Мтв1, Мтв сoбрaниски, Телмa, Кaнaл 5 плус и се рaзбирa Дискaвери и сличните стрaнски кaнaли. Нa телевизијa oпштo имa емисии oд рaзни теми, не мoже некoј дa нaтерaме дa гледa нештo штo не сaкa, тaквите серии oдaт нa кaнaлите бидејќи имa зaинтересирaнoст. Џaбе е неквaлитетнo кoгa имa луѓе штo им е интереснo, немa пoтребa oд цензурa, секoј сaм требa дa си сфaти штo вреди a штo не вреди дa се гледa.:wasntme:
    Убaвo ќе беше нaшите телевизии дa дaвaa сoвремени и квaлитетни серии, знaм пoрaнo нa Телмa oдеa Orphan Black, Friends, Black Mirror и Sherlock, a нa мтв House of Cards и тoгaш гледaв телевизијa. Нaјверoјaтнo не им билo исплaтливo бидејќи немaм приметенo уште дa дaвaaт.

20. +++

+++ Популарен член

Добро, Телма може да се каже дека се двои од повеќето телевизии. Ама искрено јас досега не сум сретнал една документарна да прикажуваат по телевизииве, по другиве телевизии. И да бидеме реални, луѓево се преплавени со глупости и со емисии во кои се тврдат крајно бесмислени работи.

Инаку да, можат да се најдат документарни и на интернет (како што правам јас на пример), ама треба да имаш во предвид дека не сите луѓе разбираат англиски и други странски јазици. Зошто да нема на пример документарни синхронизирани на македонски јазик?

Можеби претерав со цензурата и законот ама искрено револтиран сум од тоа што сè им се сервира на луѓево, години и години уназад.

Rama, Joi, Srcka $ and 2 others like this.