Денеска се разбудив со мислата дека ова ќе биде убав ден Само да не ме лаже ова прекрасно претчувство
За добрите луѓе... Дури и кога ќе ги злоупотребат и измамат, ништо не може да ја убие нивната добрина. Никогаш не може да се убие тој порив во нив. Затоа што секој го нуди само она што го носи во себе. Овие луѓе носат само љубов и разбирање, сочувство и убавината во срцето и душата. ОНОЈ КОЈ Е ПОЛН СО ВАКВИ ВРЕДНОСТИ, треба да знае дека Бог, животот, Универзумот секогаш се погрижуваат да ги добие истите овие работи од другите, кога - тогаш. Тие од луѓето никогаш нема да го добијат она што го заслужиле, но животот нема да им остане должен. Тие ќе добијат добрина која ќе ги спаси токму кога тоа им е потребно, ќе добијат разбирање кога најмногу ќе го посакуваат и ќе се извлечат од лоши ситуации, баш тогаш кога ќе мислат дека нема да можат да ги надминат. Ова во глава, и уживајте во денешниот ден.
Ми треба нешто на кое ќе можам да го истурам целиот бес и лутина која ја имам собрано во себе со текот на времето. Порано имав боксерска вреќа на која го истурав гневот, бесот и лутината, но за жал ни таа не го издржа мојот притисок врз неа и попушти пред предизвикот.
Утрово кога одев накај факултет, поминав покрај градинка која е ми е во близина. Уште пред да стигнам до неа слушнав некаква песна која имаше премногу препознатлива музика, но не можев да се сетам која е и од каде ми е позната. По неколку поминати чекори, и познатиот рефрен „Бобии баш ми е гајле, нема да плачам по тебе.. “ сфатив која е песната и на кое убаво и безгрижно време ме потсетува. Среќата беше уште поголема кога ги здогледав дечињата кои беа маскирани во нивните омилени цртани ликови а некои од нив можеби во облеката за нивните идни професии. Разиграните бои и насмевките и танцувањето на песната ме потсетија колку ми беа убави тие години. Тие и музиката ми ја исцртаа најтрајната насмевка Па да ве потсетам на детството сите кои растевте со песнава
Седејќи на клупа, на кафе пауза ми пријде 4 годишно детенце. Во раката имаше цветчиња, ме гушна и ми ги даде. Потоа срамежливо си замина кај мајката. Ваквите мали гестови успеваат да не згреат подобро и од сонцето
Прво ќе речам втората слика не се за колење бележани. Инаку да и мене ми е жално и не јадам иначе јагнешко но ај погледни вака.. колку и да ми е жал и за јагне и за зајче јас на малиот пак му давам.. што помладо. . Утре нема да дадеш на дете?
Не можам да гледам од позиција како мајка, се уште. Ама како возрасна со своја одлука за себе - не би јадела. И да не се бележани за колење секако не им се пишува убаво. Јагненцено горе спикано во мајка му како мало бебе е спокојно, реално.
jas sum vegetarijanec uste od mali noze i mnogu obozavam zivotni ,prekrasno e cuvstvotoza mene meso ne postoi toa e sostav od stvorenie so ima dusa
Однекна сонував дека бакнувам девојка и вчера читам во соновник што означува тоа и пишуваше среќата конечно ќе ви се насмее, хмм јас се насмевнам и реков ќе видеме.Па се надевам дека ќе биде така. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- денеска ми прати порака да имам прекрасен ден и имав благодарение на него. Уште кога ја видов пораката се насмеав од едното уше до другото и така цел ден.
Порака до сите родители и идни родители: - Сакајте ги безусловно вашите деца - Не им ја уништувајте нивната самодоверба, со навреди (тие не го заслужуваат тоа) - Немојте со ќотек да ги решавате проблемите (никој не е совршен, сите грешиме, не им давајте погрешен пример дека со ќотек се решаваат проблемите) - Бидете им поддршка во секој момент, треба да се почувствуваат сигурни и да имаат во чиј скут да се исплачат и да добијат совет - Бидете нивниот најдобар пријател и најдобриот пример - Не ги ограничувајте премногу, оставете ги да можат слободно да дишат, да не се чувствуваат како во затвор - Оставете ги и да згрешат, не ги прекорувајте и не ги навредувајте за грешките (сите ние најдобро учиме од сопствените грешки), посоветувајте ги смирено и пријателски и ако треба помогнете им да ја поправат грешката - Покажете љубов, гушнете ги, тоа им е најпотребно, не се плашете нема да ги размазите - Немојте да ги лажете, бидете секогаш искрени и отворени за разговор на секоја тема - Не ги гледајте само маните на вашите деца, ориентирајте се кон нивните доблести - Охрабрувајте ги секогаш и насочувајте ги кон целта, немојте да ги потценувате и демотивирате - Бидете посебно внимателни кои зборови им ги кажувате на емотивните деца (тие најлесно се навредуваат и повредуваат)
Повели изјава од Aмериканската Академија за нутриционизам и исхрана(збир на најдобрите американски нутриционисти) на тема веганска/вегетаријанска исхрана за деца: "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes." Јагнешкото месо, како и сите останати црвени меса, се класифицирани во канцеро-промовирачка група според СЗО. Да, утре нема да му дадам на дете. Слободно кажи ми ако сакаш да ти ги пратам целосните студии на темава. И не ми е целта да ширам пропаганда, едноставно не сакам да читам погрешни информации. Сакам да кажам дека ме убива секоја дискусија со затворени умови, со луѓе кои се толку неосновано арогантни а никогаш не ја дослушуваат спротивната страна на аргументот.
Сакам да кажам дека сакам се најдобро за себеси и задоволна сум кога сѐ ќе испадне добро,затоа им посакувам сѐ најдобро на сите,се радувам кога тие се среќни и тагувам со нив кога тагуваат.Не е пријатно кога луѓето се однесуваат лошо кон мене и се сомневаат,затоа повеќе нема да зборувам лошо за никого, и без основана причина нема да бидам сомничава кон никого.Пријатно ми е кога луѓето зборуваат убаво за мене. Затоа и јас ќе зборувам убаво за сите. Особено ќе внимавам да не го клеветам својот ближен.Кога некој зборува неубаво за некој надвор од мојот круг на блиски, ќе се обидам,доколку е можно, да го одбранам или да го оправдам. Исто така, никогаш нема да го повторувам она што сум го слушнала.Зашто често се случува да се кажуваат лоши работи за други луѓе, чисто од злоба,завист или поради одмазда, а да се повторува она што претходно било кажано, може да предизвика непријателство.Непријатно ми е кога луѓето ги откриваат моите недостатоци,мани,грешки.Да,несовршена сум,не сум безгрешна ( освен за мојот сопруг,тој вели дека сум совршена ,тоа бидејки ме сака). Затоа, кога ќе ги видам слабостите и пороците на другите, нема да им ги кажувам на другите .Не ми се допаѓа кога другите се однесуваат лошо со мене и ме навредуваат на некој начин. Затоа и јас треба да се однесувам кон сите љубезно, без исклучок..Добро ми е кога луѓето ми помагаат, кога тоа ми е потребно. Затоа ќе се стремам, колку што можам, да му помогнам на својот ближен секогаш кога му е потребно.Морам да ја оправдам љубовта на мојот сопруг кон мене,и увереноста дека сум најдобра верзија од себеси.Јас мислам дека можам и подобра да бидам,се трудам секој ден.....
Да те молам прати ми. Зошто јас знам друго нешто. Во поразвиените земји ако бебе-дете го третираш како веган можеш да лежиш затвор или да ти го одземат. Не знам според кое сзо е ова што ми го прати но радо би прочитала ако не се работи за некоја статија на нет пишана од некој што нема друга работа.