Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    За жал не :( на одмор идам само, ама да многу многу сакам да се иселам да ти кажам и јас. Ајде работи на тоа, док сме млади:D:l:

На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806
    Само што измив заби..

Сакам ама не можам да ги разберам лугето кои после постигнување на одреден успех во животот како на пример дипломирање на факултет или после боледување од некоја болест е направена успешна операција и се излекувале .. ќе кажат "Благодарение на Господ, успеав .. "Thank you God for this happy moment"

Тоа ми дава слика дека постојат луге кои не знаат да се ценат себе си, својот вложен труд ниту пак во прв плат да го стават трудот на другите ( од 2та примера погоре )

Не е битно дали некој е верник или не, сепак треба да постои малце разум како се случуваат некои практични работи. Зарем мора се да зависи од друг ? Малце е наивно кога се ќе се сведе на некоја мистична појава наречена Бог. ( да не бегам од темата дефинирајќи го значењето на зборот Бог, го земам класичното сметање од религиите).

- Ако не беа докторите кои ќе ја направеа операцијата или медицината да пронајде лек немаше Бог да ти помогне ..

- Ако не ја загрееше столицата да учиш со денови, ноќи и саати немаше Бог да ти помогне да го завршиш факултетот

Ја осеќам репликата од другата страна " Ама знаеш како он помага во процесот, постојано е околу нас и се е во негови раце, ние сме само негов продукт и ... " shut up ! Океј Знам дека е многу полесно кога товарот ќе се префрли на друг и кога ќе се ослободиш од одговорност во животот ..

Ако сеуште мислиш дека за ова Бог ти помогнал и има контрола врз сето тоа, во секој даден момент, тогаш сигурно додека го читаш ова мислење сметаш дека предходно од Него било стаено у план .. so what are you gonna do now ?

Disclaimer
    : Немам намера со ова мислење да навредам било кој, ниту една индивидуа не беше посочена. Туку најдиректно и отворено се обидувам да го образложам мојот став и слободно да го искритикувам филозофскиот концепт кој е застапен.

:hug:

На Butterfly-Girl, Lella, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Многу убавко си се избањав и преработив денес.
    Само да сум здрава,се друго можам да постигнам.

Конечно почнав да излегувам од таа ужасна состојба.Депресивна или каква и да е,гадна беше...

На honest girl, Marija), Dadusicka и 6 други им се допаѓа ова.
  4. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.667
    Che me umrish be zhenoo,che me umrishh |(
    Chovek a ti spomene za tvojot taka omrazen kolega deka malku napreduva ili nekoj od negovite bliski,ti sekogash istite muabeti gi kazuvashh.|(
    Sedam te slusham i se chudam,ne gledash za takva,ama od dnoto na dushata si rasipana i polna so omraza i zavidlog.
    Mi se zdosadi od tebe,od sekoj den istite muabeti.
    Odi vech zaminisi vo penzija zashto kade shto te slusham sekoj den se povekje i povekje nemozham da te podnesam.
    Mrazam zavidlivi osobi kako tebe,zashto i jas sam neznam.

На Rama, LiliBoz, kikkki и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Мигот кога сфаќаш дека ти не си ништо поразлична од тој до тебе, а сепак не сте исти. Можеби имаш неколку перипетии повеќе или помалку од него, но не сте исти.

Очиве ми се насолзуваат. Не знам дали е од пролетта или пак е некаква кулминација на она внатре. Дали сите тие перипетии сега се прикажуваат и на моето лице како што пролетта се исцртува.. Дали и тие како и поленот што го вдишувам ме дразнат најпрвин од внатре па потоа се пресликуваат во стаклен поглед.. Хм

Се сетив. Се сетив на мигот кога се чувствував најслободна, најбезтежинска, најбезгрижна, најсмирена. Мигот кога ќе се оттурнев од камената карпа и ќе нурнев во длабочините и темнината на морската вода. И иако беше темно, јас бев бесстрашна. Таа темнина токму спротивно на она што беше во својата суштина за мене носеше само разбистрување на мислите и опуштеност на телото. И кога повторно ќе излезев на површината, задишувањето од минутите минати без воздух не беше значајно во поглед на ослободеноста која ја чувствував. Со телото заспивав лебдејќи на површината на водата, чувствувајќи како ветерот нежно ме занишува додека уживам во топлината на сончевите зраци. Тоа беше миг на слобода, целосна слобода на телото и духот. Веројатно во тој миг и грижите лебдеа некаде над водата, заедно со мене, но не во мене. Уживајќи во слободата која им ја дадов отпловуваа некаде далеку без мое знаење, но на моја среќа.

И ова лето ќе биде така. Ќе видиш дека зад сите овие дразнења на очите, телото и душата ќе следува дразнење на стомакот со болка од искрена смеа. Ќе видиш дека зад сите овие дразнења ќе се крие нешто убаво, нешто со полетен мирис и енергија. Слично како што кивањето од поленот го навестува будењето на пролетното цвеќе, така и овие дразби носат нешто ново. Само имај трпение.

Малку трпение :f:

На winter flower, Rama, Feminka192 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Harper

Harper Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2018
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    7.913
    Прости им Боже, не знаат што прават.

На Nastja97, Marija), Rama и 4 други им се допаѓа ова.
  7. ♣ Alba Viduam ♣

♣ Alba Viduam ♣ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    2.160
    Што се случува тогаш кога ке го добиеш она што ти треба и не е она што го сакаш?

На winter flower, Rama, GirlLove и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Sar-Ste

Sar-Ste Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2014
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    2.537
    Конечно Владо Јаневски ќе има концерт. Многу, многу сум среќна, го обожавам човекот, се надевам дека ќе одам. :inlove::inlove::inlove:
    IMG_20180412_164528.png

На molikaMk, Purplelilac, Dadusicka и 6 други им се допаѓа ова.
  9. BlackAndWhiteSwan

BlackAndWhiteSwan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    3.420
    Не паметам кога последен пат сум се изназборела како денес со фризерка. Трач муабети не сакам затоа и најчесто си молчам ама девојкава ме изнасмеа со глупости, in a good way & she made my day :)

Новиот фриз секогаш подобрува расположение:
    6GVaa.gif

На Rebecca_R, theowndemon, Lella и 20 други им се допаѓа ова.
  10. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    Ако некој не сака насекаде и пред секого да се расфрла со некој тип искуство или аспект од животот (социјален, љубовен) – не значи дека ви дал вам пенкало и право на имагинација за гласно во своја верзија да му го пишувате пред други, или пак да претпоставувате дека воопшто и го нема.
    Луѓето треба повеќе да учат и да се воспитуваат дека интимата и интимноста не постојат само во физичка и телесна смисла, и дека голем дел од целокупната култура и интелигенција на една личност е она колку си дозволува да чепнува до приватноста на другите во зависност од тоа колку е блиска со истите.

На Nastja97, Rebecca_R, BlackAndWhiteSwan и 22 други им се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Кога ќе седнеш на кафе или ќе ти се јави мајка со дете кое е врсник со твоето и почнува да те бомбардира со прашања а воедно и одговори поврзани со нејзиното дете од типот:
    - Почна да збори нешто? Како бе не, моето одамна кажува многу работи.
    - Реди сложувалки? На моето му купив со разни бои, леле од прва знаеше да ги нареди.
    - Му даваш благо, смоки и тетрапак сок? Аааа не, јас на моето само здрава храна му давам, домашни јајца и мевце, посебно за него готвам, несмее да јаде прженици и запршки.
    - Му даваш млеко да пие? Како бе една чаша, моето минимум по литро пие во денот, мора да му даваш така и на твоето.
    - Го видела на слика моето и вика дека е само слатко, а не убаво дете, ама нејзиното лепотан, најубаво дете имала.
    Ќе го види нешто како прави, фрлило играчка, викало чао, играло на музика и одма муабет лелее и моето исто вака прави одамна.
    - Од кај му купуваш обувки? Јас само цицибан и најк, нема шанси шкартоина да носи.

Сите деца се убави, мили, паметни и интересни на свој начин. Биди најмајка за своето дете, давај го најдоброто за своето дете, не за да се докажеш на околината и за да по секоја цена покажеш дека ти и твоето дете се подобри од другите или најдобри.

На anichka94, Nastja97, dayla и 31 други им се допаѓа ова.
  12. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.362
    Покрај пропуштањето на многу родендени, излегвања, фамилијарни веселби и други дешавки, си ја пропуштив церемонијата за доделвање на дипломите. Денес дознав дека ќе си ја пропуштам и 5 години матурата............ Ова е најлошиот дел од живеењето на друго место. Баш ми се одеше.
    :u:

На Rebecca_R, winter flower, CaraMia и 5 други им се допаѓа ова.
  13. filip4

filip4 Популарен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    3.667
    tolkav-baksuz-sum-crvenkapa.jpg
    Toa samo na ficho mozhe da go snajde :D

На Feminka192 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. -Buba-

-Buba- Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    483
    Животее имаш ли милост?

На Nastja97, Marija), CaraMia и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.816
    Допаѓања:
    80.664
    Не верувајте во сѐ што ќе прочитате.

На Nastja97, Marija), zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    За некого пролет е радост.
    Седење на трева, куп цвеќиња по куќа, радост на се што е зелено.
    За мене пролет е шмекање со полен, врв на возбуда- јака кивавица, болно грло, куп паломи капки и лекови.
    Една вазна лалиња и таа ќе си ја преплатам.

На senjorita-v, ЕденЧлен, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.524
    Допаѓања:
    55.236
    Ги обожавам луѓето кои умеат да ти кажат "те сакам"," те молам","извини","ти благодарам","прости ми".
    Да,бидејќи како да губат на вредност овие зборови.
    Луѓе,не е ништо страмно или страшно да се извините некому,или да му кажете дека го сакате....

На Nine25, Bitter-Sweet, senjorita-v и 20 други им се допаѓа ова.
  18. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Преку таквото ми е ...

На Nastja97, Marija), cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  19. GrevMk

GrevMk Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2017
    Пораки:
    567
    Допаѓања:
    2.726
    Честит петок 13ти. Замислете си желба.

На Feminka192, senjorita-v, prominent и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Scott Weiland

Scott Weiland Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2018
    Пораки:
    2.955
    Допаѓања:
    12.552
    Сакам да кажам брат брата понекад не трпи ама тешко кој му фали. Или си посакувам да се смириме на денов, таков е.

На kikkki, КикиМаус и Rama им се допаѓа ова.