И јас размислував за тоа вчера, цели "пет секунди". Има нешто што смрди, тоа се ваквите истражувања и анкети. Кого прашувале, кого анкетирале, кое дете го прашале? Биле во училиштата и правеле анонимни анкети секое да напише дали било тепано? Стварно не ми е јасно. Не дека постојат несовесни, агресивни родители, но ваква општа проценка е за чудење. Мислам дека намерно излегуваат со такви фрапантни бројки, на секое поле не оцрнуваат, ова се влијанија од надвор. Не направија држава на монструми кои си ги тепаат децата, кои не знаат да ги воспитуваат, ги силуваат, омаловажуваат, ги држат во стеги. Секаде во светот има проблематични родители и деца, но дека овој податок е релевантен и реален за нашава држава е мало морген. И тука има политика. Децата ни биле на последно место, мало морген. Нек попуше и нека поработат на случај со разнесување деца со динамит во исламистичките земји. Тоа за што ќе го фалат детето е субјективна работа. Пак зависи од психичката состојба на родителот. Да му речеш на дете да се тепа за играчка, треба да си психички нестабилен. Друго е да го учиш да се избори за она што е негово и негово право. Но тоа е тактика, логика, не борба со тупаници. А и нормално е, ако и покрај твоите интервенции за да се престане со физичко насилство врз твоето дете, да го советуваш истото нареден пат да не го врти и другиот образ, туку да возврати. Ми се повраќа од вакви монтирани "истражувања".
Верувала или не, вака како што објаснуваш едно дете ги удри со кола две мои колешки на пешачки премин. Они двете фатени за рака со полни ќеси што пазареле со поминуваат на пешачки, еден им застанал, а детево позади не сфатило дека овој застанува на пешачки и го заобиколил застанатиот и двете ги удрил. Жива среќа што одма позади него идела брза помош кон државна (на таа улица беше), па одма застанала ги земала, а овој побегнал али полиција го фатила одма. Немал ни возачка!
Истото ми се случи како дете, дури еднаш и роднина пијан ме удри, пар пати исто така од непазење, само еднаш јас бев кривецот, мислам има нешто психолошки што одбивам да положам/возам од тоа. Треба построго да се регулира возењето, или подобри навики да стекнат возачите, не е мое да кажувам што како, но од искуство би рекол кола не е за секого. Како проектил да управуваш е метарофички кажано.
Малиот мој се дружи сио помало детенце од него а тоа обожава да брца со прсти во очи. Буквално пола прст му бутна на мојот. А ова моево се што ќе види прави и јас му реков дека не е во ред да го прави истото. Таткото на детето вели остај го да види дека не е убаво кога он брца. Јас велам не. не сакам и моето да биде такво. Не знам може не звучеше убаво ама да оставам да брца прсти и да напрај беља немам абер ...
Мислам дека претерале со анкетата. Изгледа ги прашувале: Те има ли некогаш удрено тато или мама? Да, ок. Ти се има ли некогаш развикано? Да, ок пиши дека детево било жртва на насилство.
Ако го знајте новиот индустриски пат Битола, морам да го поминам за дома. Се вози ненормално брзо и ова со преминувањето е секојдневие. Ради пријавувања се има случено и по два пати во денот да има полиција и пак исто е. Сега дур преминував, еден нагло сврти и ме збуна, и после гледам полицијата на ќош. о.о Да речам дека сум навикната ќе излажам. Така да, нема зошто да не ти верувам, ова ми е секојдневие.
А ќе го оставиш некое дете да го оќорави не дај Боже твоето, онака од чиста мира? Не е работата да му речеш брцај синко и ти во очи, вади бубрези, крши коски... има други алтернативи, пример шамар, клоца, одбрана (ова во случај да си реагирала ако било тоа во градинка или школо, кај родителот на детето и сл.па тие не презеле ништо). Појде ли со прстот кон око нека го фати за рака па и нека го удри, со време ќе се превоспита. Не е убаво насилството, но не само насилството од твое дете кон друго, туку и од другото кон твоето. А тука твоето не провоцира тепачка или насилство, туку се брани. Полошо е да не му дозволиш да се одбрани и да биде постојано напаѓано, тоа може да му предизвика трауми подоцна, ќе биде несигурен, ќе мисли дека секогаш другиот има право особено ако е тепач. Има случаи кога децата во школо се плашат од некои поединци, постојано се физички и психички малтретирани од истите а надлежните и родителите ништо не превземаат. Единствен избор е да му враќаат, зашто само така ќе се опамети дека тоа што тој им го прави на другите може и тие нему да му го прават. А тоа има ефект. Кога ќе види дека ја губи моќта, ќе се смири. Но тоа е друга тема на муабет.
Сообраќајнава култура кај нас е тотална некултура! Секој втор е со возачка, а и голем дел од овие првиве без возачка, се зад волан! Правила и прописи кај нас не важат, нели ние над законот сме. Како совесен пешак си чекам да ми светне зелено за да поминам на пешачки после католичка (малку пред ресторан Мулино) заедно со уште 10тина луѓе. И ни доаѓа редот, автомобили си застанаа на црвено, тргнавме. Арно ама, за еден улетан фраер во црвено бмв изгледа овие правила не важат! Абе 10 души ќе не прегазеше, ни да подзастане, ни да се опули што има пред и околу него. Па се вози ли толку бргу бре, па секојдневно слушаме за сообраќајки, за несреќи по улициве... Да му е страв на човек до маалска продавница да отиде, да не биде прегазен!
Imam koleshka koja mi e mnogu chudna i legendarna Mnogu pati vo muaebt ispadnalo da kazhe jas nejadam ova,jas nejadam ona,pa dali bilo blago ili pa soleno. A ustvari taa zhdere sve kako nekoja "da ne kazuvam shto". Kolegi sme,zaedno minuvame povekje vreme narabota,ja pocituvam kako koleshka i kako postara zhena,ama me nervira be Kolega od obezbeduvanje od slavata shto ja pravel vcera donese neshto blagichko od po doma ko demek da ne pochast. Pa ajde ovaa moja koleshka vika od sabajle da se zablazhime,jadovme shto jadovme i toa malku popovekje odkolku shto treba,shekjerot vo nebesi i shto mi kazhuvaa ovaa "mnogu se prejadov se preblazhiv,nemozham povekje da ostavime za drugata kolesha 3-4 kolachina". Ajde vo red i velam naka se zavlazhi i taa. Izleguvam i kazuvam i za pola minuta se vrakjam klucevite sum gi zaboravil,koga otvaram vrata ja gledam obesena na blagite zhderi se napraviv na tosho zedov kluchevi i izlegov. Ne deka sum chovek koj ne jade mn mn,ama pa ti be prijatelke beshe taa koja ne jade mn blago i koe ti beshe zhal za drugata koleshka pa i taa da si oblazhi dusha,a tii ? Nezz shto da kazham,chudna si mi. Sakam da kazham deka stvarno lugjevo se legendarni i napati mn mn chudni.
Во Македонија не е само проблем некултурата на возачите, туку и лошата градска инфраструктура. Затоа постојат градски архитекти, урбанистички планови каде и што ќе се гради. Секоја улица треба да има тротоари, обележани пешачки премини, улиците треба да се доволно широки за да се разминат два автомобила. Поради лошата градска инфраструктура, енормниот број на непланско изградени згради или куќи улиците ни се тесни и се случува буквално пешаци да одат на улица. Сето тоа доведува и до несреќа на патиштата.
Пешаците се приморани да одат на улица,не поради лошата инфраструктура, туку затоа што игла не може да се фрли на тротоарите од напаркираните бмв, ауди, мерцедес, на кои не им било тешко да дадат 50к евриќи за возилата ама ете многу им е да си платат паркинг ко луѓе. За Скопје не знам, ама тука кај мене, тие се заштитен вид. Се креваат постар тип на возила без никаква толеранција, а другиве никој не ги чепка..
Јас убаво те разбрав ама ти мене не. Јас знам дека му викаш на твоето да не прави така, ама те прашав дали ќе дозволиш не дај Боже да му нанесе тешка повреда на окото (а да не реагираш и да го советуваш да трпи), отколку да му речеш да возврати, но не на ист начин, туку ти наведов примери. Верувај дека ќе има ефект, знам за таков пример, детето насилник кое ги напаѓа сите, откако почнаа да му враќаат, се смири, виде дека не е семоќен и над сите.
Па мислам дека е прерано за такви лекции.. не знам. 19 месеци има мојот.. мислиш ќе ме разбере ако му зборам за тоа?
Лилибоз, тоа уште помало од твоето, нормално дека ништо не знае, нити прави нешто намерно. Сосема погрешен пристап од таткото, не дека детето ако твоето исто му брцне во очи ќе сфати дека не треба, туку ќе мисли е во ред штом и други така прават. Мора да им се збори, колку и да се мали како растат се повеќе сфаќаат. Место насилните да ги превоспитуваме ние и тие неагресивните ги правиме агресивни. Затоа се родителите виновни. И агресивното дете може има мака некоја, треба да му се помогне, често и таквото однесување е повик за помош. Ама ние ретко под површината загребуваме, тераме така без размислување, плесни му ја, развикај му се, казни го, без да знаеме зошто и како. Како и да е, насилство и учење на истото никогаш не е одговор. За ништо. Само кај нас е обратно. За жал.
Мојот не знаеше како да искаже љубов. Не знаеше дека треба да гушне гали.. Кога почна да го кубе кучето ми стана јасно што сака "да каже". Па го седнав го учев дека треба да гали не да кубе. Он тоа го прифати. Мислам дека и со тоа дете истото е во прашање. Јас не ги слушам да велат што треба да прави туку само што не треба и мислам дека баш во тоа е грешката.. Највеќе ми беше може јас ги повредив нивните чуства (беа и двајцата мада на таткото се обратив ) со тоа што реков не сакам да е како него.. Но навистина не сакам. Малиот ми е зен тотален. Се смее не плаче за глупости дури и кога ќе скрши /откачи нешто место да се нервира носи да му го направам за да продолжи со играта... Верувам ќе дојде период како што вели Абеја кога ќе се справува со агресивни деца и искрено мислејки дека е рано сеуште не сум седнала да размислам што би му рекла ако некој сериозно го нападне..
Мразам луѓе со пре пре пре пре пре голема неоснована самодоверба, кои истата ја демонстрираат со иритантно висок тон, со кој се обидуваат да ги сокријат глупавите зборови кои им летаат од уста!
Сакам да кажам што е со работава во маркетиве???Значи си пазараувам на каса и уште кусурот не ми го вратиле еден човек со дете позади мене си наплати своето, се избутка кај мене, уште да се залепи фалеше и пред мене ја напушти касата.Јас уште си ги ставав работите во кеса затоа што вработените веќе не го прават тоа туку треба муштеријата на каса да наплати, да куцне картичка со поени и да си ги стави во кеса производите. А во меѓувреме некоја будала не почитува личен простор па да може на глава ќе ти се качи. И не е само тој, кога и да одам во маркет е така само денес ми пукна филмот. А во случај да нема гужва пак муштеријата си ја полни кесата а касиерките гледаат горе-долу и се прават будали дека не приметуваат а се гледа дека немаат работа. И капак на се пред пола година или повеќе додека бев во својот ред позади мене тој другиот муштерија што му се брзеше(секогаш има вакви изгледабезобразници ќе ги наречам) ми рече дека не сум знаела да пазарувам и да не ме праќаат веќе по пазарување јер јас немам диплома за да купам нешто од маркет а господинот очигледно имаше докторирано на таа темаЗначи Н-Е-н-о-р-м-а-л-н-и Добро вам вака кога ви прават им кажувате нешто или ќутите? Зошто мислам доволно ќутев, време е да превземам мерки какви што знам.
А додека куца зашто не редиш ти во кеси? не знам. Јас постигам барабар се да наредам како ми куца и не кочам ред на каса. Ама можам да кажам дека ме нервира кога некој 5 саати му требаат дур се прибере за да си оди па моите ствари се мешаат со неговите.