Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    1.347
    СДК Животот пишува романи.
    Во некој си позитивец, во некој не.

На Herrera, hermosa, Dadusicka и 4 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.329
    Нема 'добри' и 'лоши' луѓе, има само човекова природа.

На elimkd и Feminka192 им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.329
    "Nature needed plastic, but couldn't make it by itself, so it 'created' humans, so they could make plastic." - ноќна доза сарказам.

На Heartagram му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.415
    Добро бе толку сте безобразни бе што годините си ги користите за предност некоја????Од кај знаеш ти мене како ми е да ми се понашаш ко мајка да си ми?
    Секој можен мускул на телово ми е воспален, ранецов ми тежи на кичмава исто колку твоите кромиди што ги влечкаш низ Скопјево.Станата сум од 6 и нешто.И јас едноставно МОРАМ да се возам со автобус, не чекам бесплатен превоз за да фатам магла.Се жалите како ова ве боли она ве боли.Чекате некој да ве сожали.Од сожалување ли ќе живеете да ве прашам?Ако немам срце и душа и не ти станам што праиме?
    Тоа што имаш над 60 год не ти дава за право да се понашаш како автобусот да е на маж ти.

На Ivan4e04, Rama, H.VAGA и 15 други им се допаѓа ова.
  5. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.783
    Со еден збор - амеби.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.854
    Допаѓања:
    110.185
    СДК некои луѓе никако да станат визрасни.
    Заглавиле во детството но не во духот туку во умот и живеењето живот без обврски,чекајќи некој друг да им ги извршува нивните обврски.

На Rama, WildMk, Pcelka1315 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Сакам само мирен и топол дом,ништо друго не ми треба........

На Rama, Sesil, Nine25 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    5.222
    Го мразам периодов што следува. Празници, среќа и лажна надеж година по година

На Sanjichka007, Lella, Rama и 5 други им се допаѓа ова.
  9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.570
    Допаѓања:
    186.040
    Интересно е како луѓето во недостаток на аргументи, магично исчезнуваат од дискусијата. Наеднаш, без збор, без глас, едноставно ги нема...

На Rama, Rebecca_R, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    31.524
    Само кај нас за Black Friday можи да има попуст 10% :drunk:

На Rama, WildMk, kala21 и 12 други им се допаѓа ова.
  11. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    60.413
    И тој да е не реален.

На Rama, WildMk, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.168
    СДК , прв ден денеска ПМС, на работа буквално вриев спремна да задавам некој со голи раце.

СДК-2, ми стигна порака пуштиле плата , браво бе, обично на последните 3 дена од месецот пуштаат овој пат порано и одма се смирив.

Сега ми е поарно , може да здивнам ......

На Rama, buba4e89, Mr. Right и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Од луѓе со супер моќи ги издвојувам оние кои во возило во движење можат да читаат книга или да си гледаат во телефон саат време без прекин и притоа да не им се лоши.
    А јас една минута да тргнам поглед од прозор, мислам ќе ми отидат цревава:drunk:

На zuto, elimkd, *Ench@nted* и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.110
    Допаѓања:
    165.920
    Светот не го уништува омразата туку суетата. Омразата е само последица на оштетените карактери.
    Изгледа па и дека успехот зависи од тоа и колку сме неспособни реално да се погледнеме себе си толку поголеми се шансите да успееме.

На Rama, hermosa, Luciferovog zlo♧ и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.772
    Thanksgiving, или по нашки Ден на благодарноста. Појава која како помала, гледајќи ја на филмови и серии на ТВ (посебно во Friends :D) - сум ја перципирала како фин, забавен и вкусен обичај, па сум посакувала да живеам таму на момент заради топлината и храната. :D
    Ама, кога пред некоја година на факултет учев со што се поврзува и од каде потекнува од историски аспект - ми стана доста дискутабилен доказ за некои поенти околу различните гледишта на историјата и традицијата.

Имено, за тие што не читнале/учеле за американската историја - традицијава датира од 17-тиот век.
    Long story short: тогаш првите европски доселеници (пуританци кои бегале од религискиот прогон на католичката црква) пристигнале во Америка. При тешките услови и глад на новата територија, домородците љубезно ги примиле и поучиле дотогаш преживеаните доселеници, како да се прехранат (да ловат риба, да одгледуваат тамошни растенија). Како акт на благодарност, Европјаниве ги викнале и Индијанците на заедничка гозба.
    Но, понатамошната ситуација со колонизирањето на новите територии и како се постапувало со домородните племиња, верувам дека и од општа култура повеќето ја знаат. Долгорочно, „благодарноста“ на доселениците продолжила со окупирање на домовите на овие луѓе, нивно затворање, силувања, убиства и истребување на цели племиња.

Сега, пак - 4 века подоцна - во Америка, која е создадена на вакви темели, од луѓе од различни потекла низ Европа - се прокламира политика на ѕидови и затворање граници за мигранти.
    Затоа и ми е голема заблуда и иритантна игнорантност кога личностите со прогресивни сфаќања и вистински либерални принципи за еднаквост, ги поврзуваат со Америка (во смисла на нивниот општествен и политички систем) како нивен наводен слеп идеал. Just... no.

Сакам да кажам - историјата ја пишуваат победниците, а обичаите и традициите секогаш треба да се проверуваат и преиспитуваат со изминувањето на годините и вековите.

На Purplelilac, Lella, Herrera и 15 други им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.110
    Допаѓања:
    165.920
    Додади дека најверојатно победниците не секогаш се на страната на доброто, односно почесто не се.

На 1209, Lianna Anna, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.210
    Допаѓања:
    14.222
    Ми одат на нерви гзолижачи. Мислат дека се во центар на внимание, а всушност очајни се.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.783
    За разлика од луѓето мачките сами си го лижат својот газ.

На Rama, Mr. Right, elimkd и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.260
    Допаѓања:
    39.711
    Black Friday Fyrom Edition

Нешто што до вчера било 2000, денес е 3000 ден, а го купуваш за 2500.

И пак иде како алва.

:drunk:

На Purplelilac, Ivan4e04, Salome и 19 други им се допаѓа ова.
  20. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.998
    Пост за деца малтретирани и вреѓани во училиште, дали од соученици или од наставници - 30ина споделувања, 20ина коментарчиња, повеќето зашто родителите навремено не се интересирале за децата, туку откако ќе биднела беља.
    Хмм... можда пошто детето се плаши и неќе ситуацијата да ескалира, дури истото не станало видливо телесно или психички?
    Абе, какви педагози и психолози имаме? Ајде професорска раја (зборувајќи самата ко професор) што се еден куп прости и неписмени, без трунка осет, марсовци... не знам како да кажам веќе, па и за една нијанса ќе се обидам повеќе да ги сфатам - не се тренирани, не се подготвени од нашиов образовен систем, немаат трунка емпатија и мислат којзнае што позиција се, ау, просветни работнички а ла оние Сергеј што ги коментира, каде „интелектот“ е невозможно да не го детектираш преку „стилот“... ама педагог или психолог, посебно детски, треба да е бре човечиште во секоја смисла - понашање, разбирање, да знае да го прочита детето со поглед. Они што бираат? Мивки и дибеци. Нашиот педагог во средно, беше лик што на мајка ми предавал физичко (битно дисциплина да има, па диплома заеби за што зел, ако воопшто зел) и што уште мислеше дека со закани за шамарање на цел глас, се решава секој проблем.
    Деца дека има лигуши, мамини и татини, има. Има невоспитани, егоцентрични уште од најмали нозе, идни социопати. Родители дека има незаинтересирани и дрски, секако, купишта.
    Дали тоа ти дава право да си ѓубре со дете во ран развој, до степен да детето вели дека сака да умре на уште едноцифрен број години??? Ако мислиш дека родителот не врши работа, пробај ти. Детето впива ко сунѓер, дај му да согледа дека постојат повеќе опции да се реши нешто.
    Ама не, а јас немам доволно богат фонд на погрдни зборови за само да почнам колку се сјебани во тоа шуплините што ги носат на рамења, така да...

А, са друге стране Фиромског интернета, стотици коментари и узбуни за инспекција за Блек Фрајдеј „попуст“ во Манго, каде цена од 1990 е покриена со намалена цена од... „изненадувачки“ 1990 денари.

Труло било и за бегање, м?
    Од кого? Од сами себе?

Последна измена: 24 ноември 2018
    На Purplelilac, Ivan4e04, Oxymoron и 17 други им се допаѓа ова.