Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.873
    Допаѓања:
    10.072
    денес денот ми беше убав и чуден..и си мечтаев за некого кого не смеам ни да помислам ,ај белки е фаза но ќе помине :shake:

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.415
  3. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    940
    Допаѓања:
    5.182
    Сакам да кажам, без да звучам ептен негативно (и bitchy), дека редно време е малку да се ограничат можностите секој да биде во состојба факултетски да се "образува" во нашава државичка. Причини еден куп. Образованието е важно, да, и сите ние се сеќаваме на реформата со слоган "Знаењето е сила, знаењето е моќ" од претходната ни влада која ги поттикна буквално СИТЕ да се стремат кон остварување на статусот академски граѓанин.
    Арно ама, дали сите тие гореспоменати личности се соодветни за да ги полнат факултетските клупи? Според мене, не. Од личност која навршила полнолетство и сака да се упише на факултет (без разлика на каков, да не потценувам смерови) се очекува да биде описменета доволно како би продолжила да се образува факултетски. Под "доволно описменета" подразбирам стекнување на основни знаења од областите на предметите кои таа личност БИ ТРЕБАЛО да ги совлада во текот на основното и средното образование.
    Ова мислење го пишувам поттикната од моето окружување, моите колеги и познаници кои студираат на факултетите низ Македонија. На колегите со кои јас ќе го делам апсолвентското табло, дури на наполнати повеќе од 22 години, им фалат задолжителни познавања од македонската граматика, како и основно B2 ниво за познавање на англискиот јазик (да не пишувам воопшто за математика, географија, физика, историја и другите "посложени науки"). Е сега, бидејќи бројот на ваквите личности надминува 99% на мојот смер - автоматски се оштетува останатиот дел од студентите, така што професорите го добиваат приматот на "најпаметни суштества" кои се дрзнуваат да ни поставуваат дури и прашања од типот: "Дали сте пробале путер некогаш?" или "Како стоите со англискиот?".
    Никогаш не ми била целта да глумам најпаметна или најписмена, бидејќи сум далеку од тоа. Меѓутоа на вакво деградирање на студентите јас едноставно не можам да останам рамнодушна.
    Редно е студентите да имаат можност да го покажат својот капацитет на универзитетите и професорите да се спуштат на земја - каде и припаѓаат заедно со сите луѓе на планетава.
    Редно е да се примаат поквалитетни студенти кои имаат што да понудат и сакаат да направат нешто од себе и од државава.
    Редно е професорите да работат во корист на студентите, а не да ги омаловажуваат.
    Редно е да смениме нешто.
    Сакам да кажам, дека сакам промена. Многу од младите во државава сакаат промена, но свесни се дека никој нема да го слушне нивниот глас. И затоа постојат форуми каде можеме секое наше мислење да го искажеме. Замислете какви реакции ова мислење би поттикнало доколку е објавено на Facebook. Јас замислив: "која си ти да кажуваш кој смее да се запише на факултет, образованието ни е супер, професорите се најквалитетни, руже цветају".
    Квалитетен кадар би излегол од факултетите само доколку како таков и би влегол во истиот.

By the way, од срце се надевам дека само на мојот смер постои ова и дека другите студенти се паметни и писмени. Подобро јас да испаднам глупава отколку на секој факултет да постојат овие огромни недостатоци.

На Feminka192, M.B., Doozy и 15 други им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.124
    Се доведов до степен да му објаснувам на 25 годишен човек што е почит.
    Оти почитта ја заборавил во подрум.

И знаете што пак не чинам.
    Ајт.

На angelche16, ♡BuBaLe♡, Purplelilac и 3 други им се допаѓа ова.
  5. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.711
    Допаѓања:
    17.686
    Никако да разбере што и кажувам. Ах, другарке моја..Маж, те зема за рака и те трга напред да одиш заедно со него. А, не млитавење и детско однесување на 30 години. Па и капак не сака да работи. А, утре жена, деца, фамилија??
    Шта чеш , сакам да и помогнам..

На ♡BuBaLe♡, buba4e89 и Роберт 7 им се допаѓа ова.
  6. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.270
    Допаѓања:
    70.873
    Поздрав до сите оние ,,другарки" што се ,,секогаш тука за тебе", а не потрошиле ни 5 мин последниот месец да те побараат да прашаат како си. И, не, немој да кажете побарај ги ти, затоа што желбата и интересот секогаш треба да е двонасочен

На Askopje, Chantal, M&M и 21 други им се допаѓа ова.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.099
    Сдк
    Ми се јади баклава :drunk:

На vitamina, angelche16, ♡BuBaLe♡ и 6 други им се допаѓа ова.
  8. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.605
    Денес не сакам да го поминам тука денот, имам други обврски, а така ми е никаков денот што не можам да ја напуштам фемина, ништо не ми се прави. Сама си останав дома, сите на работа а ја ќе спремам испит. Ич не ми се учи. Ако има некој нека ми помогне и нека ми даде мотивација. (facepalm)

На јolene, angelche16 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  9. Heartagram

Heartagram Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    807
    Допаѓања:
    8.783
    Понекогаш ми излегуваат на социјални мрежи добитни ливчиња од кладилница со некоја добивка.Коментари од типот колку е ,,цар''. Не бе брат,не си ти ,,цар'', цар е тој што ја измислил ВЦ шољата,а ниеден газ нема измерено и на сите им е таман.

На Ygritte, minne992, GirlLove и 3 други им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.383
    Допаѓања:
    332.686
    ...Нов месец а стара желба сеуште...

На angelche16, Anabelle.Amorette, ♡BuBaLe♡ и 4 други им се допаѓа ова.
  11. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.984
    Ја имав среќата од многу колеги да бидам избран да одам на предавање за ,,Заштита и безбедност при работа". И нормално лицето кое треба да ги пренесе информациите поврзани со ова си заврши со своето излагање вели слободни сте. Јас изреволтиран од ваквото негово однесување го прашав што прават тие за да ја подобрат безбедноста и да ги заштитат вработените од можни повреди? Дали сметаат дека заштитната опрема е доволна за да се обезбеди и заштити вработениот? Дали имаат намера да ги поправат постројките и машините бидејќи во периодот кој сум дел од оваа организација се повредени 3 вработени од нив? Дали ќе продолжат да се грижат само за забрзување на работниот процес, а не и за безбедноста на вработените? Одговорот беше јас имав задача само да ви го пренесам ова што ми го дадоа од Секторот за безбедност и заштита при работа и не сум запознаен со ова и не можам да ви одговорам на прашањата. Замислете тој е одговорно лице во тој сектор, а не знае и не бил запознаен со овие факти. Ако очекуваме од вакви личности да се грижат за заштитата и безбедноста при работата подобро и да не постои таков сектор во компанијата барем ќе заштедат пари веќе кога не се активни во решавање на проблемите односно изнаоѓање на решенија за дадените проблеми.

На Chantal, angelche16, Anabelle.Amorette и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.264
    Допаѓања:
    44.097
    Не сум јас да ме пуштиш по продавници. Особено не сега во предпразнична сезона, башка и со 10кг плус!
    Потрошив пари во Базаро за ситници, од едно до десето, оп 2000 денари за што?
    За рендиња, кутии, чашки, новогогодишни укравчиња, крпи, чорапи, пенкалца и... сметката кога ми ја даде девојката се фатив за глава.
    Добро, купив и некои ситни подароци ама не, не сум за да ме пуштиш по продавници.
    Особено што XL ми е величината, а бев гордо М/L.
    Сите продавачки дознаа дека имам бебе и ме охрабрија дека ќе се вратам на себе штом малата прооди. Купив една суќња и се гледав во огледало ко Бриџит Џоунс. Скоро скандалозно пред плачење.
    Сепак е зима и дојам, се тешам.
    Телото е машина и храм, моево сега продуцира млечни производи и никако да се собере. А за молење да се опраам, тро покасно.
    Си ветив - 2019та мора да дополагам за возачка и да симнам килажа. Никако да не се претворам во жена - баба!
    И то.
    Сега она спие, јас правам рижото. Се смешка. Ваљда знае колку ја сакаме?

На Ygritte, vitamina, Dust и 15 други им се допаѓа ова.
  13. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.605
    СДК апдејт: наеднаш добив енергија, се расположив, си викнав гости што немат што да прават. Шо ќе правам сама иначе... нема смисла и досадно е :D

Имајте си убав ден и вие

На angelche16, GirlLove и Tatjana95 им се допаѓа ова.
  14. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.608
    Допаѓања:
    180.516
    Сакам да кажам дека сабајлево во здраствената книшка си најдов outdated документи, па да напрам чистка. Си најдов документче кога сум била на очно и ми пишеше "контрола за 6 месеци". Ова беше 2009. Никогаш не бев. После најдов едно картонче каде што требаше да ми бидат впишани документите за физикална терапија. Ни еден ден не сум била. Ова беше 2010. Реално, испаднав ... Океј.

Заклучок: не бидете пациент како мене зошто "океј" е низок критериум, треба да бидите "супер".

На Dust, TutiFuti, lovestoneddd и 8 други им се допаѓа ова.
  15. worrieddd

worrieddd Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2013
    Пораки:
    973
    Допаѓања:
    3.605
    СДК Понекогаш доаѓа состојба во која и покрај сите убавини во животот и светот тебе не ти се допаѓа ништо т.е не те исполнува. Не ти се допаѓа животот кој го живееш на оваа земја, бидејќи гледаш се лошо околу тебе, гледаш несреќи,болести,кавги,глад,сиромаштија... Бараш нешто што никако не можеш да го најдеш – не можеш да го најдеш на оваа земја. Една блиска личност ми кажува битна е верата дека можеш да ги промениш работите на подобро. Но, можам ли? Можам секако! Можам да ги променам моите погледи на животот. Можам да почнам да го гледам доброто , убавините, среќата и радоста. Можам да правам добри работи. Да бидам позитивна. Но, најискрено – секогаш ќе мислам дека луѓето се соочуваат со доста тешки проблеми од кој не можат да најдат излез и дека кога тогаш тоа се одразува во нивниот живот, во семејството, на здравјето и сл. Но, да верата и надежта се многу битни. Верувам дека еден ден ќе живеам во совршен свет,свет без болести, без разделби, без тага, солзи, болка, без смрт.
    "И ќе ја избрише секоја солза од нивните очи, и смрт нема да има веќе, ни тага, ни плач, ниту болка, зашто првото помина." (Библија)

На carangigia и hermosa им се допаѓа ова.
  16. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Секој ден се повеќе и повеќе тонеме, а немаме море.

На Heartagram му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    12.259
    Ќе влезиш две минути в пекара и капутот за навек на бурек ќе ти мириса. :@

На SwanMay, crimson, TutiFuti и 12 други им се допаѓа ова.
  18. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.306
    Допаѓања:
    4.385
    Слика од скопските 40-катници како последните 2-3 ката се издигнуваат над смогот. Кога би можело на врвот да се инсталираат некои супер вшмукувачки вентилатори и тие чистиот воздух да го исфрлаат низ огромни цевки долу на приземје, можеби и би се намалило загадувањето?

40kat-cistvozduh.jpg

На TutiFuti, WildMk, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    60.355
    Цвеќето не може да цути кога околностите не се како што треба да бидат. Сакам да кажам, не е секогаш се' до нас. Не треба да се обвинуваме себеси за луѓе кои го вадат најлошото од нас. Понекогаш околината околу нас е токсична, а ние знаеме да заборавиме дека под прави околности можеме да расцутиме во најубавото цвеќе, ако и само ако го направиме првиот чекор. Но исто така, понекогаш, треба да помине одредено време за тој прв чекор да може да се направи... :)

На lovestoneddd, Purplelilac, MarigoldA и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.415
    Болна суум :doh: се осеќам одвратно