Сакам да кажам дека многу бе глупаво се чувствувам кога ги гледам овие платениве политички реклами..маме им га набијем Татковината повикува, Гордана Сиљановска Таткова...абе нормални ли се племе им нивно, за кој курац се фрлаат пари
Мене уште потрагични ми се сите тие снобови што се влечат по штабови за да ги вработат нивните неспособни деца на државна цицка.
Тоа е веќе борба за опстанок, за егзистенција..снаџи се па живи....или кој може и бог нека му поможе.
Влегува во аптека, висок уан секс уан сантиметри, шири рамења, јас купувам лакалут, тој купува куртони. Јас вадам пари да го платам лакалутот, тој улетува со мачо кучо фаза на продавачката, инаку симпатична, и ѝ вика daj mi dve...ne, daj mi tri dureks od crvenite ѝ дава 500 денари и ѝ вика кусурот за тебе. Јас стојам со моите 150 денари во рака пошто улета мачото, мора да му се даде предност. Кондоми купува, ќе ебе иха-ха, а може и аптекарката ќе го бендиса. И таков раширен излегува низ врата. Излегувам јас и стои најдоле на скалата, како портир од средниот век. Епа џеки, извини, морав да те поттурнам, рамено е, клоца џекици ко тебе како белата топка кога удира билјард. Ама ајде, јас лакалут ти битно куртони три комада купи. Да не знаеше дека во едно има по три куртони, не ќе знаеше да објасниш како тоа 3х3=9. А дека таквите вртат женски вртат, факт е. Паркинг парти.
Од автобус ги видов смачканите коли, денес пред патарина. Луѓе, се наежив. Знаете какви беа? Лом. Кога пристигнавме на наплата, видов како ги собираа деловите од колата. Видов влажен ден на коловозот, миен со вода претпоставувате кој е тој дел. Па, по неколку саати на порталиве прочитав дека починала една жена. Крвта ми замрзна. Цела бев во надеж дека сите се живи. Сочувство до семејството. Напомош да им е Господ на тие што се во болница.. Господ да е со сите. Ах, животе
Си се мразам самата. Се мразам зошо чувствувам голема напнаѕост и презаситеност од неговата фамилија. Не се лоши, едноставно презаситена сум. Се мразам веќе година и 7месеци откако живеам во оваа куќа во која од почетокот знаев дека не треба да живеам и дека нема да ми биде убаво. Си ја сакам старата јас, онаа која имаше монотон живот ама бар не бев исполнета со нервози и гнев секој ден. А знам дека сум самата крива и единствено што можам е да се испукам. Мразам што неам пари за стан во кој би живееле сами ние тројцата. Имам добар сопруг, предобар син ама не сум среќна, не во оваа куќа, не во оваа заедница, не со гости што наместо 1месец останаа 10, не сакам секоб ден да глеам пијани фаци, не не и уште милијарда не!
Штабари. Тоа е тој посебен сој. Адреналинот им е константно висок во тек на изборна кампања. Цел работен ден само за тоа зборуваат... прибираат имиња на бедните списочиња. Смртно се мразат со колегите од другата партија. После работа оди на кафе со колегите од штаб. Се договараат за вечерните активности. Се враќа дома, набрзина јаде. Се дотерува. Пали кола. Се нервира по пат, зашто ја крши колата по невозможни патишта. Дупка до дупка, не можеш да избегнеш. Ама ќе биде подобро - после овие избори. Се збираат пред штабот. Тукушто закупен простор за таа намена, облепен со плакати од кандидатот. Седат пред плакатите најмалку половина час додека се соберат сите, зашто главниот обавезно касни. Дотерани, малку смрзнати, нема веза. Оттука, пак одат на кафе, си ги споредуваат списоците и се договараат за следните активности. Абе еден ден власт да ми дадат. Само еден ден, ништо повеќе не ми треба. Ќе одам ќе им удрам по една клоца на сите и ќе им речам "Ај брзо сите дома!" И ќе им одземам право на глас, по основ непресметливост. Овој сој ништожни луѓенца за нашата иднина одлучува. Мрш! Ненормални!
Сакам да кажам , ко шо бев накурчена , се расположив @waterllady , во право си била, абе жив циркус, се смеам ко ретардирана И она на @Avery со КАМ маркетот , хахахахахаха
Кои ви се модерниве имиња за машки...?! Илин?! Ко демек Илија е за некој дедо, а Илин звучи посебно? Или Калин?! Од кога имаме ние име Калин?! Од Калина кое е познато име мутираше Калин. А Матео?! Не е Матеј, зошто е веќ виѓено, ами Матео. Лана... зошто Елена е глупо и досадно. Лара...зошто сме алергични на куче, а ни се допаѓа името. Иан, зошто Иван не звучи светски. Јан зошто Јане е старско. Аника зошто Ана е боооринг. Ќе ми текне уште некое... Ме убива желбава за посебност на младиве родители. Пораснете! Посебни ли сте? Не... епа крушата под круша паѓа...
А можеби едноставно убаво и интересно им звучат имињата на луѓето, и не мора да има некоја психолошка позадина и цел зад тоа? Знам луѓе со деца со некои од имињата што ги спомна, па не ми се ни толку невообичаени веќе денес, барем мене. Искрено не ми е јасно како живеете со толку иритабилност и негатива кон рандом нешта (како имиња на деца, нечиј начин на уредување дом, блогерство и слични лајфстајл прашања). Дај оладете и гледајте си пред себе... Страшно.
Mmmm...yeah, no. Гледај си пред себе, остај ме да си мислам што сакам зошто си контрадикторна. Добро?! И јас ги имам истите во околина и пред се знам што е идејата на родителот. А дополнително, име не е само име и не е само интересно, туку е цел идентитет. И да, има психолошка позадина, а и ефект. Замисли како де осеќаат луѓето со име Гонце на пример? Или зошто луѓето менуваат имиња?! Дап, родителите денес сакаат децата да отскокнуваат од толпата по секоја цена. И да...кога се е видливо и сакаат да е видливо од дом до све, онда... ваљда сакаат и мислење?!
Зошто би требало лошо да се чувствува дете со име Калин или Лана/Лара на пример, жити сѐ? Немој само булинг од други деца поради името да спомнуваш, пошто јасно е кај каков тип луѓе би лежела вината. А чисто се сомневам дека и булинг би имало за вакви имиња, бидејќи не ни отскокнуваат веќе толку, како што реков. Можда со споделувањето и видливоста луѓето даваат право на вкус и мислење, но не и психоанализи од самопрогласени експерти за сѐ.
Да де, отскокнуваат во посебноста и будат воодушевување за разлика од Илија на пример. Ајде олади пмс-то и олабави ме. И да де, како што кажа ИМАМ ПРАВО НА МИСЛЕЊЕ. Прво те молам немој да мешаш психоанализа со мислење и мрчење, зошто тоа правам, а не психоанализирам, иако обидот за општење со светот преку своите кутри деца, да имаш право - е за психоанализа. И не треба да се осеќа лошо де, само треба да бидат свесни родителите дека се смешни во натпреварите. Да не сакаш да додадам нешто и за детските родендени?! Можам.
Леле, ова со имињата јас ќе го мрчев пред некој ден, ама ме мрзеше да штракам по форумов знаејќи дека ќе ми се нафрлат (what's the use кога пишуваме тука и онака). Сакав на некои родители да им кажам дека Илин и Калин во основа се презимиња изведени од женски имиња, отворете си граматика, Jesus.
Кога си вљубен не ти пречи ни брат му, ни другарите. Едноставно го гледаш во вид на срце. Многу ми е жешко кога ќе го видам. А кога е насмеан и кога е исправен како да пука од здравје го обожавам. Му ги сакам нозете брадата цицките. Цел свет ми е тој.