Тоа се во право сте ,не беше ништо приватно разговорот беше опш муабет за деца ,меѓутоа госпоѓата значи ни го испрати цел муабет и со уши ,што е нормално нели меѓутоа и со очи
Што ако е муабет на јавно место? Приватниот муабет секаде е приватен,па и на јавни места. Никој не смее да ве прислушкува и упаѓа во збор без ваша дозвола.
Цк.. не е така. Ако сакаш да биде приватен, ќе си го правиш муабетот во приватност. Не може да очекуваш луѓето да 'оглуват' дури збораш во автобус.
Добро.. не е култруно да му зркаш некому в уста, дури зборува.. ама сепак ќе слушаш (ако е доволно гласен разговорот)
Јас не слушам туѓи муабети во автобус.Влегувам и седнувам на седиште или стојам ако нема место.Не обрнувам внимание на разговорите на другите.Не ни зјапам. Сосем друго е кога некој ќе праша некој друг за мислење околу темата. Ама,вака ко што прават некои неповикани...
Е ај да оглувиме! Ее.. ако сакаш никој да не те слуша, зборај кај шо нема никој. Како можиш да очекуваш, цел автобус да си ги затни ушите, оти ти една, сакаш да разглабаш приватни работи, до нив седната??
Јас тивко зборувам. Не им го расипувам раатот на другите патници. За гласно зборување... Забрането е прегласно зборување во автобус,за тоа следува исфрлање. Повеќето шофери толерираат врева бидејќи и тие самите често претеруваат,ама никогаш не се знае кога може да се погоди нетолерантен шофер кој се држи до правилата. Тој кој е културен не слуша туѓи муабети и си го гледа само своето. Фали култура во државава и тоа премногу!
Мене до сега не ми се случило да бидам во ситуација каде исфрлаат некој од автобуст затоа што гласно зборувал.
Јас одбегнувам да зборувам на јавни затворени (тесни) места. Ако ме бара некој му викам ќе му се јавам кога ќе излезам. Незгодно ми е да зборувам на телефон ако некој ми диши во врат. А не е крив ни тој што ми диши во врат. Нема место да се тргне, но и не е глув па да се прави дека не ме слуша. Колку и да се трудиш да не слушаш, пак се слуша. Нема култура или неколутура тука, но ако веќе се делат на културни и некултурни, во моментов некултурен е тој што зборува на телефон и ти прави да ти е незгодно дека го прислушкуваш.
Ниска стапка на наталитет или пак прилично повисока на разводи од порано не се никакви лоши вести, ниту срам, ниту некаква трагедија за едно општество. Туку се знак дека луѓето - посебно жените - ги преиспитуваат општествените улоги и дали навистина имаат желба да ги вршат, се почитуваат себеси повеќе и знаат да пресечат, напуштајќи токсичен однос и врска.
Ретко се случува. И повеќето од шоферите дрдорат гласно,па затоа толерираат,ама има и некои што се држат до правилата. Кој каков памет има,така и прави.
И од друг аспект, подобро да има низок наталитет, отколку висок наталитет при кој голем дел од тие родени деца растат во мизерни услови или се психички или физички малтретирани.
Не знам. Јас еве често патувам, со секакви автобуси се имам возено, ама такви правила никаде не сум прочитала до сега.
Го сменивме името и во финале,брао, знаев. Колку помалку му обрнувате внимание на другите толку подобро. Peace!