Сакам да кажам...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Jan 30, 2014.

1. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Искрено, не знам што е полошо - дете кое малтретира животно или возрасен човек кој ти вика "си требало да му ја залепиш една".

Rama, LiliBoz, Mishela and 22 others like this.
  2. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Реално, дете кое нема од кого да учи и да земе пример, (ако збориме за конкретната ситуација), и возрасен кој ужива многу повеќе благодети и би требало да е со изграден став, не можат на кантар да одат. Се знае чија глупост е потешка.

Rama, WildMk, Avery and 5 others like this.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

A ако видите на улица куче како напаѓа човек, ќе тргнете физички кон него или ќе го милувате со зборови од страна и да го стимулирате, јер и оно исто е растено без љубов штом е насилно ?

Gosh, Rama, Love 83 and 3 others like this.
  4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Пробај да го маваш со камења, да видиш како ќе реагира.

5. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Зашто насилство, нели љубов да му се пружи треба ?

1209 and Alisa22 like this.
  6. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Баш би сакала да знам што би било правилен избор според тебе во овој случај? Дали мислеш дека со тоа што не би го скарал детето (туку или би го игнорирал или не знам можеби и би го наградил на некој начин) ти би направил нешто добро? И кој е резултатот што би сакал да го постигнеш? Оти ако сакаш да го представиш малтретирањето на беспомошни суштества како нормална работа, тогаш да, тоа е тоа што треба да го направиш. Малку е жално што сите сме дел од една целина и се што правиш ти ме афектира и мене на пример, и обратно. Пример од таквите што "имаат премногу емпатија" конкретно во случајов утре тоа детенце мислејки дека тоа е ОК ке го удри со камен и моето дете. Оти тука не се работи само за животното, туку за перцепцијата дека е задоволство да се предизвикува туѓа болка.

Кога реков си требало да го плеснеш, напоменав дека не мислам на некое претепување таман работа, едноставно да почуствува некоја мала физичка болка за да може да направи споредба, да го асоцира тоа дејствие со нешто лошо. Мислеш дека секое дете - посебно како во конкретниов случај ке те разбере ако само му кажеш два три збора? Јас многу добро разбирам дека зад секое однесување постои позадина, ама со тоа ако ги оправдувате сите лоши однесувања тогаш треба да имаме емпатија и за сериските убијци. И мислам дека е сосема во ред и да имаш емпатија, ама има разлика помегу да имаш емпатија и да разбираш нешто и да се однесуваш како тоа да е ок и да не презимаш ништо во врска со тоа.

7. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Ете мене ми се имаат случено многу непријатни случки со роми. Двајца роми пробаа да ми го украдат телефонот пред неполн месец , а исто така ми се има случено во чаршија една ромка ми бара пари и не и дадов и со картонска кутија проба да ме удри ,на што личи тоа . Нека ме осудуваат сите ама Ромите ич не ги жалам ,здрави прави ќе просат место да работат и уште ќе колнат и дофрлаат ако не им дадеш пари,ете тоа е моето искуство ,за нив немам емпатија.

Last edited by a moderator: Jul 8, 2019
    Alita and Tea678 like this.
  8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Јас и сум плукната од ромче дека не му дадов пари, па не генерализирам дека ромите се диво уличарско племе и гнаси.
    Имав колешка ромка, воспитана, нормална и е моменталнонуспешна во нејзиното поле.
    А има и многу такви како неа.

Антебе роми ако те асоцираат на тие од улица питачите, што крадат не е во ред тоа.

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Имам пријатели роми кои се дискриминирани и со секој обид за работа да најде е неуспешен. Приморани за парче леб човек на се ќе е натеран.

ocicka2014 likes this.
  10. veteruska

veteruska Популарен член

Господе знам дека си голем и со твоја помош ке биде све во ред.

Rama, NEA and Kate Rina 93 like this.
  11. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Секој план е пуста желба.

Rama and Tea678 like this.
  12. Herrera

Herrera Популарен член

Џабе пливаше во пари кога не е среќна. Арно што и текнало да побегне. Е не, ќе се заебава , живот ко во затвор, цело време под контрола .

The wife of the emir of Dubai has run away to London, reportedly after learning disturbing details about a failed escape attempt by another princess

https://www.businessinsider.de/princess-haya-dubai-flees-husband-sheik-al-maktoum-2019-7?r=US&IR=T

Арно реков јас, не е се до парите ако немаш мир и спокој.

13. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Можеби имаме најниско IQ во регионот со 82 бода, ама затоа се сите експерти за све.

14. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Им отворивме работа на модераторите денес со оф-топициве, ама нејсе.

Ситуацијава ја претставуваш како единствениот избор да е или да го плеснеш детево или ноншалантно да си продолжиш по патот, свиркајќи.

Кажи ми, дали навистина мислиш дека детето би научило нешто од твоето плеснување (ете, и нежно нека е), дали стварно мислиш дека ти, што те гледа за прв и последен пат во животот, со едно плескање можеш да го воспиташ и научиш дека малтретирањето животни не е убаво?

Дали мислиш дека плескањето на невоспитани деца по улица е океј? Дали ти би сакала некој рандом непознат од улица да го плесне твоето дете (нежно, не да го претепа), затоа што мисли дека е невоспитано (да го подучи и воспита, де)?

Просто неверојатно ми е како луѓе кои се згрозуваат од насилство кон животни и најстрого го осудуваат во еден момент, веќе во наредниот прибегнуваат кон насилство за решавање на проблемот, оправдувајќи го целосно.

Да, треба да имаме емпатија и кон сериските убијци, сигурно не треба да ги мразиме или да ги линчуваме на плоштад.

15. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Кога удираме некого не го правиме тоа поради него туку лично поради себе. Ние сме бесни, наша реакција е ударот, не негова.
    Човек почнал да го третира ќотекот како "воспитна мерка" за да се ослободи од одговорноста на своето дело и да не го јаде совеста оти тоа го прави за да го смири сопствениот бес.
    Полесно е кога веруваш дека воспитуваш некого, а не дека се изживуваш. Се доживуваш себе како подобар човек ако веруваш во "добрината" на сопственото дело.

Madam-A, Herrera, Rama and 6 others like this.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Исто така бев сведок на ромче кое од контењер извади крајче од салама, ја скина на две и ја подели на двете кучиња што беа со него.

Интересно е што две деца еднакво лошо растени, различно се однесуваат.
    Едното го повторува тоа што го знае, другото го избегнува тоа што го знае оти знае дека боли.

1209, Rama, Someonespecial and 12 others like this.
  17. GirlLove

GirlLove Форумски идол

СДК
    Патувам за Охрид со бус и до мене седи еден мажјак :D додуша помал е од мене некоја година.
    Спие со главата завртена на лево, убаво мириса, бела маичка, 3/4 сиви пантолонки. Ма десната рака има црвена мартинка, а на левата сребрен саат.
    Со брада пропуштена, не е бричен, шо е сладок за галење :$
    Ех да знае само што му мислам.
    Прееска, спиеше сп главата право, лел ко ми испушти таква мажествена воздишка :inlove:
    Се надевам ќе се заврти накај мене малку да си погледам како спие:D
    Прееска нозете ни се допреа па се подистави.
    Се сврти ама право.
    Ееее:(
    Океј, јас настапувам.
    Сега ќе се свртам со главата накј него.
    Еееј се сврти леле не ми се верува :D
    Уште да ми види шо пишувам... Божее
    Ај чао, одам да манијачам.
    Да се насмееме малку:D

Madam-A, 1209, TutiFuti and 13 others like this.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Пријави го во социјални служби.
    И за МВР е ова, ама не верувам дека нешто ќе направат.

Miss666 likes this.
  19. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Кога ќе видам вакви цитати на популарни страни единствено се прашувам дали се постирани од страна на тинејџери. :?:
    Ако не, навистина некои луѓе живеат според погрешни замисли. :|
    20190706_123234.jpg

Gosh, Amellie13, idktbh and 15 others like this.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не сте патриоти, само дебили без осет.

Gosh, Alita, Amellie13 and 16 others like this.