Искрено, не знам што е полошо - дете кое малтретира животно или возрасен човек кој ти вика "си требало да му ја залепиш една".
Реално, дете кое нема од кого да учи и да земе пример, (ако збориме за конкретната ситуација), и возрасен кој ужива многу повеќе благодети и би требало да е со изграден став, не можат на кантар да одат. Се знае чија глупост е потешка.
A ако видите на улица куче како напаѓа човек, ќе тргнете физички кон него или ќе го милувате со зборови од страна и да го стимулирате, јер и оно исто е растено без љубов штом е насилно ?
Баш би сакала да знам што би било правилен избор според тебе во овој случај? Дали мислеш дека со тоа што не би го скарал детето (туку или би го игнорирал или не знам можеби и би го наградил на некој начин) ти би направил нешто добро? И кој е резултатот што би сакал да го постигнеш? Оти ако сакаш да го представиш малтретирањето на беспомошни суштества како нормална работа, тогаш да, тоа е тоа што треба да го направиш. Малку е жално што сите сме дел од една целина и се што правиш ти ме афектира и мене на пример, и обратно. Пример од таквите што "имаат премногу емпатија" конкретно во случајов утре тоа детенце мислејки дека тоа е ОК ке го удри со камен и моето дете. Оти тука не се работи само за животното, туку за перцепцијата дека е задоволство да се предизвикува туѓа болка. Кога реков си требало да го плеснеш, напоменав дека не мислам на некое претепување таман работа, едноставно да почуствува некоја мала физичка болка за да може да направи споредба, да го асоцира тоа дејствие со нешто лошо. Мислеш дека секое дете - посебно како во конкретниов случај ке те разбере ако само му кажеш два три збора? Јас многу добро разбирам дека зад секое однесување постои позадина, ама со тоа ако ги оправдувате сите лоши однесувања тогаш треба да имаме емпатија и за сериските убијци. И мислам дека е сосема во ред и да имаш емпатија, ама има разлика помегу да имаш емпатија и да разбираш нешто и да се однесуваш како тоа да е ок и да не презимаш ништо во врска со тоа.
Ете мене ми се имаат случено многу непријатни случки со роми. Двајца роми пробаа да ми го украдат телефонот пред неполн месец , а исто така ми се има случено во чаршија една ромка ми бара пари и не и дадов и со картонска кутија проба да ме удри ,на што личи тоа . Нека ме осудуваат сите ама Ромите ич не ги жалам ,здрави прави ќе просат место да работат и уште ќе колнат и дофрлаат ако не им дадеш пари,ете тоа е моето искуство ,за нив немам емпатија.
Јас и сум плукната од ромче дека не му дадов пари, па не генерализирам дека ромите се диво уличарско племе и гнаси. Имав колешка ромка, воспитана, нормална и е моменталнонуспешна во нејзиното поле. А има и многу такви како неа. Антебе роми ако те асоцираат на тие од улица питачите, што крадат не е во ред тоа.
Имам пријатели роми кои се дискриминирани и со секој обид за работа да најде е неуспешен. Приморани за парче леб човек на се ќе е натеран.
Џабе пливаше во пари кога не е среќна. Арно што и текнало да побегне. Е не, ќе се заебава , живот ко во затвор, цело време под контрола . The wife of the emir of Dubai has run away to London, reportedly after learning disturbing details about a failed escape attempt by another princess https://www.businessinsider.de/princess-haya-dubai-flees-husband-sheik-al-maktoum-2019-7?r=US&IR=T Арно реков јас, не е се до парите ако немаш мир и спокој.
Им отворивме работа на модераторите денес со оф-топициве, ама нејсе. Ситуацијава ја претставуваш како единствениот избор да е или да го плеснеш детево или ноншалантно да си продолжиш по патот, свиркајќи. Кажи ми, дали навистина мислиш дека детето би научило нешто од твоето плеснување (ете, и нежно нека е), дали стварно мислиш дека ти, што те гледа за прв и последен пат во животот, со едно плескање можеш да го воспиташ и научиш дека малтретирањето животни не е убаво? Дали мислиш дека плескањето на невоспитани деца по улица е океј? Дали ти би сакала некој рандом непознат од улица да го плесне твоето дете (нежно, не да го претепа), затоа што мисли дека е невоспитано (да го подучи и воспита, де)? Просто неверојатно ми е како луѓе кои се згрозуваат од насилство кон животни и најстрого го осудуваат во еден момент, веќе во наредниот прибегнуваат кон насилство за решавање на проблемот, оправдувајќи го целосно. Spoiler: П.С. Да, треба да имаме емпатија и кон сериските убијци, сигурно не треба да ги мразиме или да ги линчуваме на плоштад.
Кога удираме некого не го правиме тоа поради него туку лично поради себе. Ние сме бесни, наша реакција е ударот, не негова. Човек почнал да го третира ќотекот како "воспитна мерка" за да се ослободи од одговорноста на своето дело и да не го јаде совеста оти тоа го прави за да го смири сопствениот бес. Полесно е кога веруваш дека воспитуваш некого, а не дека се изживуваш. Се доживуваш себе како подобар човек ако веруваш во "добрината" на сопственото дело.
Исто така бев сведок на ромче кое од контењер извади крајче од салама, ја скина на две и ја подели на двете кучиња што беа со него. Интересно е што две деца еднакво лошо растени, различно се однесуваат. Едното го повторува тоа што го знае, другото го избегнува тоа што го знае оти знае дека боли.
СДК Патувам за Охрид со бус и до мене седи еден мажјак додуша помал е од мене некоја година. Спие со главата завртена на лево, убаво мириса, бела маичка, 3/4 сиви пантолонки. Ма десната рака има црвена мартинка, а на левата сребрен саат. Со брада пропуштена, не е бричен, шо е сладок за галење Ех да знае само што му мислам. Прееска, спиеше сп главата право, лел ко ми испушти таква мажествена воздишка Се надевам ќе се заврти накај мене малку да си погледам како спие Прееска нозете ни се допреа па се подистави. Се сврти ама право. Ееее Океј, јас настапувам. Сега ќе се свртам со главата накј него. Еееј се сврти леле не ми се верува Уште да ми види шо пишувам... Божее Ај чао, одам да манијачам. Да се насмееме малку
Кога ќе видам вакви цитати на популарни страни единствено се прашувам дали се постирани од страна на тинејџери. Ако не, навистина некои луѓе живеат според погрешни замисли.