Кога сме кај шалтерите. Одам да вадам документи едни. Чекам саат ипол оти никој нема. Се насобраа луѓе еден куп. Отидоа кај раководител на сектор да се бунат. Овој, нормално, нема ништо да превземе. Вика на пауза е отидена, ќе се врати. Се враќа, гледа куп луѓе и вика "леле ама сте се насобрале, а нема ни пола саат како излегов." Саат ИПОЛ ја чекавме. 40 степени, почеток на август. 2 саат. Вика ааа, јас само можам да ти ги примам документите, не можам ни да ти ги проверам. Колегата што ги работи утре ќе дојде. Ги оставаш за утре. Овој ти се јавува да ти каже да идеш по решението. Одиш и ти вика "ама договорот да ми го дадеш". Се нервираш што не ти кажал по телефон, 40 степени е, втор ден веќе. Одиш, го носиш, и ти вика "Ама да го преведеш плус". Оти не ми кажа да го преведам? Те гледа и ти се смее во фаца. Носиш на превод. Одиш следен ден го носиш договорот и преведениот. Аааа, апостил судски.Гледаш и веќе вриеш, 3 дена по ред еден документ му го носиш цело време и дури ти се потсмева секој пат кога му влезеш во канцеларија. На крај последниот ден му носиш се што треба и ти вика "Дојди утре, денес не можам ова да го правам." Тука веќе го натераш да го направи тој ден, за на крај да ти каже "ама знаеш, истекува месец дена ред да се вратиш. Најубаво беше еден ден пред да идеш да дојдеш да го направиме. Вака ти тече од денес а ти за месец дена одиш". И го гледаш и знаеш дека ако си отишла ден пред да идеш ништо нема да сте направиле и дека си игра со тебе цела една недела. Значи да, во состојба бев да го задавам. А со тебе чекаат луѓе на кои животот им зависи од документите што треба на тој шалтер да ги добијат... И тие ќе поминат низ истото. Тоа ти човек го нарекуваш? Едно девојче со рак баш чекаше... Тотална дехуманизација е ова. Да мислам како да се изразам за гомново?
Некој да објасни зошто место маж, маШ се пишува. Ништо лично кон тие што ќе се пронајдат, само да си кажам оти сум прочитала неколку пати и глупо ми е. Човече, пишувај ко што се пишува, што туку изведуваш посебност.
И велам на колешкава, не ми е добро, глава ме боли, крв од носот ми течи и само бледо ме погледна. И велам и стомакот нешто. И замислете ми сврти тема на муабет.. Ццц какви нема
Како да ви кажам дека јас како дебела личност се борам зборот дебела да не биде користен како навреда, затоа што не е навреда туку е придавка со која јас се опишувам, исто како што другарка ми е висока, а мајка ми е бринета. И кога некој ќе дојде во темава и ќе каже дека на нејзе изгледот на дебелите и е одвратен што да правам? Да молчам пошто во некоја друга тема некој ја нападнал? Ја ни чула, ни видела за тој, не ме ни интересира.
@CameliaMiller те сфаќам скроз. Не е дека нема безобразен народ. А ти мислам и у медицина си, таму темпирана бомба е, најтешко е со луѓе со болка да работиш. А настрана тоа што кај нас сите поголеми од докторите сме. Чекам сеа пред некој месец кај матичната, влегува еден господин и и се дере да му препише антибиотик. Оваа му вика ама господине алергија е, не ви треба антибиотик, овде во оваа ситуација џабе ќе го пиете. И сега не ја слуша и и се дере не ми кажувај ти мене, знам јас што правам. И иди докажи му дека џабе се труе. Па уште коа нема да има ефект погрешен лек пак она ќе му е крива. Сум била на двете страни на паричката, пишав ете искуства како клиент, ама и јас работам со луѓе, секој втор ден ми врие мозокот од неразбран народ. Прост народ сме, сакате лутете се сакате не, ама тоа е реалноста. Неразбирање, изигравање шефчиња, лактање, барање врски за све и свашта, апсолутно непочитување на колеги, надредени, вработени, студенти, млади луѓе.... Отидете еден ден на болница, на шалтер, у ЈСП веднаш ни се гледа културата. Дупка народ сме, затоа никој не не сака, колку само инвеститори раце дигнале од нас пошо се гледа само да се украде а да не се даде никаков фидбек. Тоа е реалноста, сакате лутете се сакате не ама многу лош народ сме.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1131371567055271&id=100005473146773 Под итно да се одземат овие невини души од ромската заедница !!!!! Голгота на невини суштества кои паднале во погрешни раце, трошени до бескрај. Вчера видов уште едно запрежно возило со истоштен коњ, скоро бездушен носеше товар и пак управуван од циганчишта. Кој е надлежен во ваквите ситуации, има ли некој уствари пошто полиција имаше у непосредна близина и не реагираа !!! ?!?!?
Дебела шалтеруша не е навреда кон вработената која се однесувала лошо. Од невнимание кажано, океј, не ќе беше ништо страшно aко следеше барем некакво извинување кон тие што се навредиле. А не вака Значи ти кажале дека се навредиле, извини се и продолжува животот. Не сме тука за да си држиме лекции едни на други. Ама oва е едноставно лошо. Плус, каде со изрази ко шалтеруша? Штета што на ист начин не се реагираше на "покварена семка" некоја страна наназад. Мило ми е што се реагира на навреди за изглед. Но тажно ми е што сфаќам какво расистичко општество сме. Едно е да обвиниш насилници и луѓе што се изживуваат врз животни затоа што тоа го направиле тие луѓе, друго е да обележиш цела нација како штетници и паразити. Тоа е веќе чист расизам. Сигурно да се пишуваше така на форумов за жени, црнци или за дебели барем некој ќе реагираше. Штета.
Јас сум грда и дебела.. Ама тоа нема врска со тоа дали сум културна со некого или не. И слаба да сум, и убава, исто го*но ќе сум. и така..
О ти пресвета душобрижничке. Паразити, штетници за секое општество ќе ги наречам уште илјада пати макар и тилот да си го видиш у обидот да изиграваш часна сестра.
Да де, истиот мајндсет го имаш ко тој што скоро пукаше во џамија во Нов Зеланд. Никаква разлика, и тој исто ко тебе размислувал.
СДК ова форумов се повеќе и повеќе ми наликува на збиралиште на напети жени, каде што можат анонимно да си ги истурат секојдневните фрустрации, па да се препукуваат една со друга. На крајот на денот олеснето на душичката на секој и ајт све се заборавило.
Дебела не знам, ама грда не си. СДК, пред некој ден една плавуша со кола ми пресече пат, а јас веќе на пола пешачки. И ѝ реков глупа плавуша. Не ме слушна, ама од мене излезе. Фан факт - и јас сум плавуша Добро де, не природна, ама пак Стереотипно од мене, кажано во афект и така. Темата СДК да се преименува во: Кажем ти ќерко, сети се снао (КТЌ, ССС)
Битно е кој ќе го повлече чкрапалото нели Бити ти подобра од мене и еве на пример можеш да основаш невладина организација за еманципација на несфатената семка, ако веќе не постои досега. Јас стојам до тој став и се додека не се искоренат скроз сите негативни ефекти од нивното постоење во државава, ќе стојам на истото. Во мојот град, во нивната населба, а е на ептен фрекфентно место од самата општина, не можеш да поминеш од ѓубре, мислиш ебена зараза ќе фатиш со самото минување од таму и вдишување на тој воздух. Да ти е срам да поминеш со некој гостин од друг град, на таа локација. Срам од туѓиот несрам. Депонии прават на секој чекор и градот труе од чад при палење на истите. Низ градот тече река во која све ќе најдеш освен риби. Памперси, пелени, влошки, душек, папучи, фотељи, се што подразбира ѓубре. Властите 3 ПАТИ ја чистеа до последна сламка реката, 3 ПАТИ идиотиве ја направија бетер од претходно. Кејот е сиот уништен. Крадат сијалици, лампи, испокршија даски од клупите за да им се најдат при огрев, дрва сечат. Паркот исто. Безброј кражби и обиди за кражби. Безброј малтретирања на животни. Безброј напади при неуспешно испросување пари од случајни минувачи. Можам да набројувам уште и пак ќе се малце зборовите да ти опишам зошто сум им гневна. А дали ти или било кој друг, ќе мисли дека е сурово, не ми е апсолутно гајле.
Убаво што си гневна за такви работи, така треба. Лошо е што ко Македонка се сметаш за нешто повеќе, а цела држава ни се дави во ѓубре кое е заедничко од сите. И не правиме ништо на лично ниво за да придонесеме. Да, на крај еден повлекува чкрапало за сите кои подгреваат омраза. И тогаш сите се оградуваме од омраза.