Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Има нешто посебно во тоа да се шеташ низ центарот на градот со корнет сладолед кој никогаш не си научила да го изедеш без да си ја разубавиш и облеката со истиот :inlove: :D

За мене само Радост, па мака да си немам :D

На Oxymoron, poenta, JollyGirl и 18 други им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Абе у право си, не велам не.
    Ама ете, си им се нашла на патот.
    Д поинт ис некад не зборат за да се чуени. Туку да си кажат што им лежи..
    Ич не барај логика зашо тебе ти збореле..

3. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    21.477
    Едвај чекам да се мафнам од оваа Германијава.
    Ајде уште нецелосни два месеци и чао тути, ова с*ање од земја не можам да го поднесам. Единствено нешто што ме мотивира е враќањето дома, да би била приморана да живеам тука би цркнала.
    И да, ние балканците сме злато во споредба со овдешниот гнилеж од народ ( со чесни исклучоци ) . Ама нели, поубо е да се плука по своето секако.
    Кај нас е се грдо, просто, лошо, заостанато. А јас моментално пишувам седната на ладните скали во ходникот, прибидејќи на ценетата ретардирана газдарица и текна да ни го исклучи нетот од инает. Кога сме кај интернет, пола места кај што баравме смештај се без нет. Сакавме да си земиме месечна карта за на фитнес. И упс, сум морала годишна да вадам. Болница не работи навечер, ако ми се случи нешто скрајада, не знам кај би одела. Немој ни случајно да ти се пријаде нешто после 10,11 часот навечер, све е под катанец. Небитни процедури полно. 21ви век, живела Немачка.

Али не, кај нас не чини ништо.

Последна измена: 1 август 2019
    На Shalitra, Skylar, Dream-Girl и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.515
    Допаѓања:
    43.550
    Тоа шо газдарицата ти го исклучила нетот не е оти е Германка, него оти е луда. Или има некоја причина за тоа, сеедно. И те молам кажи ми кај имаш нет кај нас коа идеш под кирија. За другарка прашуем.

Друго, имаш дежурна болница, имаш и брза помош.

Месечна карта за фитнес нема, ама нема ни годишна. У глобала имаш неделна, или па треба да платиш едно 60 евра на годишна чланарина, и плус да си плаќаш месечно. Сегде е така у свет.

После 8, евентуално 10 саат работат само Мек, Бургер, Сабвеј, Кфц, оти тоа е Германската култура, се знае коа и колку се работи, се знае коа се одмара.

Исто и у Недела ништо не работи, па затоа сите купуваат ден два предходно.

Само пред да идеш негде, треба да се заинтересираш шо, како.
    И, да баш поради сите причини шо ги наведе, и уште мал милион други Германија е у 21 век, а Македонија у 16 пред наша ера.

На oblace1, poppie, Herrera и 40 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Па нормално дека ќе ти го исклучи нетот. Седи на ладни скали за да пишуваш на форум..

На Little Star 12, IvanaJenner и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  6. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Братучет мој е во Германија,веќе скоро 3 месеци,и има само пофални зборови,и да работи во Мекдоналц рмба како коњ,но рмба за убави паричиња,плаќа кирија со нет секако,никогаш немал никаков проблем.Ако си платила смештај со нет,ке ти биде со нет,ако плаќаш а го немаш,имаш полиција пријави слободно,па ке видиш што ке и се случи на газдарицата.Само да те известам дека ти супер поминуваш,јас во Хрватска преживеав невиден пекол,луѓе ме молеа да викам телевизии и полиција,да се снима што све прават газдите,али не сакав до таму да ја терам,работев по 18 саати за е*ани 500 евра,јадев на 2 дена еднаш,спиев по 4 саата на ден,ти си супер чим имаш време на форумов да седиш.

Последна измена: 1 август 2019
    На IvanaJenner му/ѝ се допаѓа ова.
  7. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Како нормално? Ако си плаќаш за нет и ти го гасат нормално е тоа?

На Shalitra, lovestoneddd, Dream-Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    На работа велиш плаќа за нет?

9. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.778
    Чек сеа следи она фамозното „да не може човек да напише пост без да му се нафрлат“. :D
    Инаку скроз се согласувам со ова што го пиша. :d:

На dayla, buba4e89, JollyGirl и 5 други им се допаѓа ова.
  10. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    На работа ли? Мислев газдарицата на станот кај шо е сместена(facepalm)

На cresa-jagoda, Purplelilac, Animali и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.848
    Еден од нас Двајца е грешка..
    Ќе да јас сум.
    Не знам зашто помислив дека е на раб..

На poppie и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    А сите искуства мора да се исти? По некој терк да не се?

На poenta, Someonespecial, Cutiepie1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    И јас имав неубаво искуство во Германија како студент и знам како се чувствуваш... мене лично ми беше мизерно таму. Мизерно на работа, со мизерни колеги, мизерни луѓе... колената ми се до ден денес оштетени од тоа што возев еден скапан велосипед. Живеевме во едно село во пустелија, немавме ни маркет, моравме да си купуваме тоалетна со точак или автобус од едно скрооооз друго место.

Но, една работа ќе ти кажам.

Верувај дека ти таа Германија што ја доживуваш сега, не е вистинската Германија.

Вистинската Германија е многу, многу поразлична. И поубава.

И германските работни навики и германската дисциплина ќе ти помогне да стигнеш многу далеку во животот, ако успееш да ја преџвакаш и да научиш нешто од неа.

Тоа што ти е чудно оти се' е затворено навечер е оти така треба да биде. И тие што работат по продавници и други сервисни места се луѓе. И во Љубљана се' е затворено, и во Виена, и во Прага.... а во Италија и Шпанија дури и по неколку пати на ден, пошто сиеста. :D

Така се постигнува здрав баланс помеѓу работата и приватниот живот и така луѓето остануваат здрави, долговечни и продуктивни. Ова нашето е погрешно, не нивното.

Ако ти се случи нешто, никој нема да те остави да умираш. Колешка имаше сериозна сообраќајка, сосе операција, сосе хоспитализација од неколку недели и се' помина во најдобар ред. Не плати ни денар за тоа.

А да... купи си УСБ со стик за нет, ги има во Алди и ќе имаш нет на лаптопот. Пред 6-7 години беа 60тина евра сосе Интернет за цел месец, после само Интернетот се доплаќаше уште 30тина евра. Мене ептен ми заврши работа ова, плус не ти треба договор.

А ако сакаш Интернет на телефонот, купи си германска СИМ картичка и активирај ја, ќе имаш 3г и 4г, а можеби и 5г. Мислам дека и за тоа нема да ти треба договор, прашај во Лидл и Алди, имаат евтини пакети.

На duffi, Oxymoron, dayla и 26 други им се допаѓа ова.
  14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    57.569
    @christinnn те разбирам потполно. И јас имав прелошо искуство во Германија, затоа и се вратив многу порано од очекуваното.
    Газдата беше гад човек, рмбавме од утро до мрак со 2-3 саати пауза (а во договорот беше само 8 саати). Работевме се, и еден човек мораше да работи работа што реално двајца или тројца треба да ја работат. Да не зборувам како очекуваше одма да се навикниме и да работиме со исто темпо како тие што си биле со години таму, не ни даваше шанса да се навикниме. Работев од сабајле во кујна работа за двајца, ми викаа дека сум бавна. После од 30 степени в кујна надвор да бришам прозори на 10 степени ветер дури дува. Се испоболив едвај оздравив од ко се вратив. Па и јас на ова би рекла златна Македонија (иако е далеку од златна). Ниедна сума на пари не вреди повеќе од моето здравје, физичко и ментално. А, и не бев доволно добра за газдата па ми се дереше ако не ми чинело да сум се вратела Македонија.

Интернет немавме во апартманот. Купивме сим картичка германска но за активирање мораше со video call и мораше на германски да зборуваш. Дм се обиде на англиски да зборува и дрско му исклучуваа. Не само што не знаат англиски Германците, горди се на тоа и не сакаат да чујат за друг јазик освен нивниот. Барем од мое искуство.

Исто така имам чуено дека источна и западна Германија се разликуваат. Западна Германија е поразвиена. Имам другарка што работи на остров во западна и многу повеќе и е погодено од колку мене што ми беше. Ние бевме во источна во едно запуштено село, жив човек немаше по улица. Од време на време по некоја кола. Ghost town буквално. Нема ни маркет ни аптека ни ништо. Сите рмбаат од јутра до сутра. И времето такво грдо, меланхолично се ми делуваше, малку фалеше во депресија да западнам. Знам дека битно е да се работи, ама па по цел ден не. Тоа не е живот според мене. Јас сакам да работам за да живеам, а не да живеам за да работам.

Не велам дека секаде е исто, сигурно има многу поубави услови некаде. Ама ете таквиот лајвстајл не е my cup of tea. На посета би пошла пак Германија, има многу убави градови и градби, ама за работа никад више. :)

На Sexybaby86, Shalitra, Purplelilac и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.858
    Допаѓања:
    163.434
    Она кога појасот у кола си го савам на стомакот за да визуелно го смали и притисне. :rofl:
    Смеја сум значи.
    А најсмеја сум шо побарав вињетки на бензинска. Македонија сме...|(
    И колава што ми е како да живеам у неа. Среќа ѓубрето редовно си го фрлам, ко по дома исто. Ама затоа резерва гаќи, шминки, два пара кондури, пар патики, пар фармерки и маица. Ќе си закачам тои тои за да биде комплетно.

Исто така убаво ми оди и се смејам што колешката го вади најдоброто од мене.

На poppie, cresa-jagoda, Blue.Sky и 8 други им се допаѓа ова.
  16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.419
    Допаѓања:
    16.834
    Дали само мене не ми е ок новата од Лозано?
    Сличен ритам, сличен текст како и другите.
    :^)

На mileystar, H.VAGA, Kate Rina 93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.203
    Туу, не можеш на тераса да излезеш без некој да те гледа. Опрајте се.

Кој го слуша Лозано? :D

На Ostaveniot и GirlLove им се допаѓа ова.
  18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.113
    @christinnn Првата година е најтешка. Стисни заби, во сето неубаво има нешто убаво.

На Alisa22, Shalitra, Purplelilac и 2 други им се допаѓа ова.
  19. IvanaJenner

IvanaJenner Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2017
    Пораки:
    443
    Допаѓања:
    556
    Тебе дефинитивно не ти се погодило во Германија па плукаш тука по Германците. Сите заедно од балканот држави не вредеме како еден дел од Германија.

На piksooki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Ама скокнавте да ги браните германциве чоек ќе помисли дедо ви бил канцелар у Бундестаг|(

На poppie, Minnie 1, Shalitra и 6 други им се допаѓа ова.