Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.778
    Сдк ...
    Жал ми е за пропуштената шанса ...можеше животот да ми го промени од корен , но јас ја одбрав гордоста која што не ми даде ништо ....и сега големо НИШТО!

На mileystar, Tajnaotrovna, cresa-jagoda и 15 други им се допаѓа ова.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.397
    Сакам да спијам месец дена без да станам.Многу ми треба сон, распустов не спиев ко човек, за време школска уште помалце ќе се наспијам..
    После Нова Година паѓам во зимски сон дефинитивно.

На mileystar, cresa-jagoda, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Часот чука 5и30, станувам струја нема. Слушам чекори на горниот кат и нешто брмчи на долниот спрат. И знаете, мене вака ми е страв. :worried:

На cresa-jagoda, Rama, Alisa22 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.069
    Една од работите што ги мразам е кога некој покажува дека е среќен за тебе, а всушност не е, „ради реда“. Тие луѓе за мене искрено се полоши и од тие кои покажуваат отворено дека те мразат зошто тие се исто како што е и Тројанскиот коњ и далеку повеќе штета гледаат да ти нанесат од првиве. Од овие луѓе подалеку затоа, не заслужуваат ни да ги поздравиш.

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Вакви утра не се гледаат секој ден. :inlove:
    А Богами ни секаде.
    IMG_20190909_080750_645.jpg

На sweet-cherry, mileystar, Tajnaotrovna и 19 други им се допаѓа ова.
  6. popeto

popeto Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    1.530
    Предобро кажано, за генерациите од сегашното и минатото време.

"Кукурек генерација

Од децата направивме кревки, нежни и болежливи суштества! Миејќи им ги рацете на секој чекор со сапун под чешма, кај што нема чешма со влажни марамчиња, кај што нема влажни марамчиња, трчи купувај во најблиска трафика. Им преслакаме маички ако имало и најмала флекичка, ги фрламе за перење ако ги фатила и најмала прашинка. Им бришеме и пребришуваме по 100 пати се што ќе допрат, немој случајно прљаво да е... Седни во парк кај што има деца па ќе чуеш реторика: Фрли каменот, прљав е! Не се тркалај во песокот, прљав е! Не ја куби тревата, прљава е! Не го фаќај дрвото, прљаво е! Хигиена демек. Моето дете чисто демек. Здраво демек. Уствари обратно е. Колку почисто, толку поболно. Во првиот допир со бактерии некаде... во градинка, во школо, на игралиште, каде ќе те нема тебе да му кажуваш што смее да допира... ќе ги закачи. Зошто? Затоа што нема имунитет дете чувано како билка под стаклено звоно! Не се будали странцине што ги пуштаат децата да се ваљаат во прашина и кал и кога врне и кога вее! И после чудно ни е, како тоа кај нив антибиотици не се препишуваат, а кај нас сеопшто антибиотско труење!

И после старите не знаеле како се чуваат деца, ние сме знаеле? Модерните мајки? Чија што врна литература за деца се муабети на женскиот сајт Фемина или на ФБ страницата „Мајки и деца“ кај што се делат совети за лечење на деца со бајачки од уроци или се поставуваат прашања од „едуцирани“ мајки од типот: детето ми е топло кога ќе го допрам на челото, да не знае некоја што му е... мајки помагајте!?

Ние, децата од мое време, потемни бевме. Не дека потемен тен имавме, туку поцрни во лицата си бевме. И во рацете. А во стапалата и да не зборувам. Се трчаше надвор, сме трчале босоноги, по цели денови. По папучи, какви патики... само и само по пластични папучи! Се играше жмурки по цели ноќи. Сме се пикале позади дрва, во грмушки со пајаци, по отпади, позади прљави коли што ги бришевме со маиците. Рипавме во прашина играјќи ластик од утро до мрак. Машките џамлии на колена, на земја. Ако си ги испрљаш рацете позначајно, се знае, не трчаш дома плачеечки - мамоооо, се испрљав, избриши ме, туку фино лепо од алиштата си се бришеш! Кога ќе се приберевме дома, како ќумурчиња. Не можеш никако да се измиеш доволно, освен ако не се пикнеш во када. А ако бевме преуморни, какви што често бевме, не беше страшно и само да се подзамиеш со вода пред да си легнеш и заспиеш ко трупче. Онака фушарски, проплакнати рацете во дланките до зглобови, а нагоре бразди од кал, црнила. Иста прикаска и со нозете. Се изми? Се измив мамо... а по теписите темни траги оставаш. Истите оние на кои утредента ќе лежиш и ќе се тркалаш. И? Ни фали нешто? Ма јок! Генерација кукурек! Здрави и физички и психички. Воспитувани по онаа - пушти ги, така растат децата! Во време кога никој ќутек не изел затоа што се испрљал, во време кога ќутек се јадеше само кога нема да ги почитуваш постарите и кога устата ќе си ја испрљаш..."

На Feminka192, mileystar, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.782
    Допаѓања:
    14.607
    Кога ќе го слушнам муабетот- а ние како сме пораснале?!
    Да, сме пораснале и сме израснале, но во што? Во млади несреќни луѓе, каде што секој втор е на антидепресиви, секој трет има некоја болест. Кој разведен, кој навлечен на бело, кој болно исфрустриран, кој со рак или дијабетес на 30 години.
    И те молам, кажи ми уште некој убав збор за прекрасниот начин на воспитување во 80-те и 90-те.
    Затоа што последиците тек сега се гледаат.

На sweet-cherry, Rebecca_R, mileystar и 30 други им се допаѓа ова.
  8. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Грижата за себе не е себичност туку апсолутен приоритет.
    Во ова хаотично време, забораваме дека единственото нешто што ќе остане со нас до крај, е нашето тело и ум.
    Време за себе, па нека е и половина час на ден.
    Што и да значи за вас тоа, правете ги нештата што ги сакате.
    Светот изгледа поинаку потоа. Љубовта кон себе не е себичност, туку извор од кој доаѓа љубовта кон се' останато.

На WarriorAngel, sweet-cherry, tirkenbal и 17 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Производи со веќе поминат рок треба да се тргнат од рафтови, а не да се продаваат со намалена цена или 1+1 гратис. Или пак купувачите да кажуваат на каса да ги тргнат производите наместо да стојат таму. Некој постар човек нема да прочита рокот и ќе го купи. И може барем малце покрупно и на повидливо место да стои тој рок. Не во некое свиткано ќоше забутано со онолкацки бројки. Чиниш со злато го везат на пакувањето па чекај да не потрошат многу.
    Не знам дали има закон за оваа работа ама дефинитивно треба да има.

На sparklie, cresa-jagoda, kolovoz и 10 други им се допаѓа ова.
  10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.065
    Допаѓања:
    131.108
    СДК 1 Несакајќи ќе допреш нешто и одма чудно те гледаат.
    Де,бре,луѓе освен за бесмислени осуди,за друго не ве бива? |(:^)

СДК2 Некои луѓе не требало да бидат родители.
    Мало дете не разбира пари.Научете го да сфати што значи скапо,а што евтино наместо да му се дерете.

На cresa-jagoda, Rama, Glossy-girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Има разлика дали станува збор за best before или expiration date.
    Ако е првото, не значи дека производот не е безбеден за консумација, секако, ако е чуван во соодветни услови и соодветно спакуван.
    Баш читав пред некое време, дека се фрла многу храна само зашто се мисли дека ако е помината датата best before, производот веќе не е безбеден. Што не е точно...

На lovestoneddd, cresa-jagoda, Rama и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Последно што видов мајонез имаше од пред еден месец истечен рок и сувомеснато од пред две недели, двете со expiration date.
    И јас не сум за фрлање храна ама ако не се потроши до кога треба, не е ни безбедно баш да се јаде, особено месо на пример.

На sparklie, lovestoneddd, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.065
    Допаѓања:
    131.108
    Од оваа причина не им препорачувам на луѓе да купуваат јајца и готови палачинки од Стокомак и млеко од Тинекс.Се согласувам,ама и да има рок производот не значи дека е безбеден за употреба.
    Некои маркети и маалски продавнички не ги чуваат соодветно производите.
    На мои блиски им се има случено да земат сок и мајонез на кои не им бил истечен рокот,но биле расипани,а во маркетите биле донесени неколку дена пред да ги купат.

Последна измена: 9 септември 2019
    На cresa-jagoda, Rama и theowndemon им се допаѓа ова.
  14. marija.980

marija.980 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2014
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    663
    Сакам да кажам дека сум најглупавата личност што постои на оваа планета а и најбаксузна..

На mileystar, Rama и Tea678 им се допаѓа ова.
  15. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Дефинитивно не треба многу за да се види некој каков е. :)
    А, и искрено не сакам луѓе што замеруваат на сѐ, така што ќе си поќутам.

На mileystar, cresa-jagoda, Billy Idol и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.161
    Сакам да кажам , ако може да ве замолам ко ми пишувате лична порака да не ми персирате.

Ова сакав уште претходниот пат да го кажам, ама еве денес пак ми стигнале пораки во врска со работа како стјуардеса и целиот процес и во сите подпрашања многу персирање.

Обраќајте ми се до ТИ, ТЕБЕ ..... персирањето ептен прави да се осеќам стара , а баш напротив јас сум човече со детски дух.

П.С. @Nigredo Odor , ти посакувам брзо оздравување и враќање во форма :hug:

Ај да одам да јадам сега па да си пуштам филм со Барби да изгледам:lol: , е не ќе се заебаваме (poolparty) , филмови што ме опуштаат ко сум напната се баш детски филмчиња.

На ninja35, doktoriste, Rebecca_R и 26 други им се допаѓа ова.
  17. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.261
    Од каде тоа дека таа генерација (немам поим која е, можеби е и мојата) е поздрава? Има некои истражувања, докази? Затоа што на глобално ниво, со тек на годините животниот век се продолжува, а луѓето живеат поквалитетен живот.

За антибиотици, баш постарите генерации не знаат како се пијат. Лечат настинка и грип со нив, зошто да одат на лекар, ништо не им е, ќе се напијат некој Амоксиклав што им се наоѓа по дома. Пијат алкохол додека примаат антибиотици, што е една чашка ракија, плус и ракијата дезинфекцира :!: Ја прекинуваат терапијата по два-три дена затоа што готово, добри се, им поминало ^_^ Ти кажувам примери од татко ми, баба ми, луѓе од мојата непосредна околина.

Психичкото здравје за голем дел од таа „кукурек генерација“ е непознат поим. На психолог, психотерапевт одат ненормалните, депресијата е измислена болест, вакви модерни болести немало во нивно време, они си биле супер. А пушат по две кутии на ден, пијат хронично, голтаат Диазепами и Лексилиуми повеќе од витамини.

За јадење ќотек не ни ми се почнува (facepalm)

Дај доста со вакви статии, доста со романтизирање на минатото. Порано беше вака, порано беше подобро, уште Југославија ми фалеше во текстов за да биде комплетен :drunk: Има екстреми денес, имало и тогаш, но тоа се поединци, не треба да се генерализира. Дај престанете да го гледате минатото низ розови очила и фокусирајте се на сегашноста и како да ја направите подобро место за живеење.

На WarriorAngel, sweet-cherry, Herrera и 30 други им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Во превод тоа значи да изедеш ќУтек кога се противиш на нивното непочитување.
    Како беше - Постарите сметаат дека е непочит кога ти не им дозволуваш тие да те третираат со непочит

На Nausicaa, lovestoneddd, Purplelilac и 7 други им се допаѓа ова.
  19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.447
    Допаѓања:
    16.903
    Дајте малку позитива, ни треба, на сите.
    И не е се така црно.
    Идете у к***ц со вашето 'ништо не оди'.
    Доста ми е од жалења.

На Herrera, mileystar, Billy Idol и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.523
    Допаѓања:
    43.678
    Знаете шо никад нема да ми биде јасно кај оние со 500 деца у шупа шо спијат на земја, шо немаат кај да се избањаат и измочаат, шо децата мрсулави ги праќаат да просат, или па ги рентаат за истото, а децата нит леб виделе ни школо?

Како ви се ебе бе, додека децата гладни и голи ви седат, па уште и со вас у соба, да ви го ебам племето, семката да ви ја ебам паразитска!

Да бевме држава, децата више никад немаше да ги видат, а они прво на стерилизација па у ќорка.
    Стока.

На Feminka192, Herrera, M.B. и 41 други им се допаѓа ова.