Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Бека за мито на државно како да ти кажам? .. се лежи затвор. :)
    Доволно е еден вработен од тамошниот персонал да ,,осети" што се случува и да направи беља.
    А и кому да фрлиш мито ако немаш познат доктор?!
    Зарем не е поентата да се сузбие корупцијата во државата, нели најгнила рана ни е корумпираното
    здраство, а ти токму тоа се чини дека го подржуваш...

Не знам дали е жената вработена, не би сакала да нагодувам, но доколку е, имај во план дека тие споменати 2000 евра кои ги инвестирала во приватна клиника, не треба да ги даде само за хигиеничарка туку и на дадилка, зошто утре кога ќе тргне на работа не може свекрва да чува деца. Сето тоа едноставно кошта.

Никако не реков дека е загарантирано безбедно и прекрасно породување, само реков дека статистички гледано поголем е ризикот породување на државно. Сакаш причини?
    Еве неколку базични..
    1. Не се грижат за родилките се дур не им пукне водењак, некогаш ни тогаш

2. Санитарните услови се катастрофални

3. Хигиената е под ниво

4. Немаат морална поддршка жените која буквално им е нај потребна во тој период

Доволни се овие четири причини, за да ниту една жена никогаш не посака да ризикува да се породи во државна клиника, и притоа да штеди и инвестира во нешто навистина квалитетно и значајно - безбедноста и хигиената на неа и нејзиното дете.

Загноената рана и ,,можноста да изгубат трудница" на приватно, очигледно биле санирани во најкус можен рок зошто како што веќе образложив жените се под постојан и квалитетен надзор. Не викаат од болки пет часа и притоа да нема никој до нив да им помогне или да им дојде со строг тон сестра да им рече ,,ај ма не се дери, не ти е прв пат", или ,,не се пораѓаш само ти, небитна си".

Здравјето е битно и вреди да се инвестира во него. Тоа е секогаш приоритет, а останатата распределба на трошоци е веќе одговорност на сопственикот.

На RosettaStone, g8lQQk, Nausicaa и 13 други им се допаѓа ова.
  2. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    3.196
    Допаѓања:
    8.926
    Можеби сме премногу егоцентрични, еве не знам...
    Досега вината ја барав во други, но искрено доза на себичност ќе имаме секогаш. Егоцентричноста е друго. Може и затоа многу луѓе нѝ завршуваат во минатото...

На sierra, Herrera, piksooki и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    @Nigredo Odor со последната реченица целосно се согласувам. Мене приоритет ми е да сум наспиена и одморена за бебето, затоа и реков - приоритети.

Е сега, не е се така црно. Низ темите сум читала и трудници кои задоволни излегле од државно, нагласено без врски и мито. Не дека секое дете родено на гак имало бактерија или секоја трудница по дифолт е истрауматизирана.

Апропо митото само ке кажам дека немам во план да на свој грб го поправам системот. Себична сум и немам намера да 'исправам криви дрини' кога имам потреба од медицинска помош а имам врски и можам да поминам полесно.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Бекче, океј.
    Но, не ги критикувај другите кои немаат врски на државно или поинаку ги распределуваат слабите финансии, зошто секој најдобро знае за сопствениот џеб. Дали дала за пород или количка наместо за хигиеничарка и дадилка е нејзино. Сигурно и текнало и на ова, ама решила да се скрати и да трпи за поголемо добро, доброто на детето.

Последна измена: 11 септември 2019
    На RosettaStone, Nausicaa, anggell и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    Пред неполни 2 недели почина татко ми, после тешка борба со рак. Јас се уште не можам да прифатам дека веќе го нема, дека веќе никогаш нема да го видам, да го гушнам... Водејќи ја борбата со злото кое тлееше во него и ми го одзеде умирав и јас полека, секој ден. Иако знаев што следува и кој ќе е исходот пробував да се спремам за она што доаѓа, иако до последен момент правев се мислејќи дека ќе купам уште еден миг, уште еден ден со него. Ме боли помислата што се измачи толку, пред очи ми се сликите, каков стана, мојот херој, личноста што ме наочи како да чекорам, што ми беше водилка во животот. Каков стана и како низ тие тешкотии што ги имаше се грижеше повеќе за нас отколку за себе. Не бодреше нас, не тешеше тој нас дека се ќе е во ред иако знаеше што следува. Не можам да си простам на моменти што можеби можев да направам нешто повеќе да се потрудам да го спасам иако од друга страна јасно ми е се. Лута сум и гневна на болеста, лута сум што човек каков што беше тој го уништи до толкавав степен што само коските останаа на него. Лута сум на себе, што го пуштив, можеби требаше да останам уште некој миг до него. Дента пред да почине лежев до него, се држевме за рака, не се пуштавме иако тој веќе беше спремен да замине. Барем уште малце да му ја подржев раката, уште еден миг да го почувствувам допирот и љубовта. Лута сум што проклеттвото ми го одзеде татко ми пред мојот 21 роденден, да издржеше барем уште малку.. Знам дека смртта не е прекин за вечната љубов ама сега во овие моменти сум тотално изгубена. Не можам да поверувам до кој степен пропаднав, до кој степен стигнав. Знам дека никогаш во животов нема да го преболам ова, никогаш. Примам терапија, посетувам стручно лице, но се чувствувам току осамено, толку уништено. Пробувам да сум силна, да не покажам слабост пред мајка ми и брат ми, но веќе почнаа да приметуваат дека немам подобрување. Немам другарки, личности со кои би разговарала за ова, кои би ме разбрале. Не знам како да се справам и како да продолжам напред во животот. Со татко ми ми заминаа сите желби, амбиции, детството, заминав јас иако се уште дишам.

На WarriorAngel, Amellie13, sweet-cherry и 29 други им се допаѓа ова.
  6. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Јас секогаш со го правам тоа што јас
    Се расплакав читајќи го текстов..

На christinnn и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  7. +++

+++ Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2017
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    8.069
    Не сум значи хакер. Знам да работам на компјутер и да се снаоѓам со доста работи ама за некои работи едноставно потребно е поголемо знаење, не јадам криптонит дома за ручек и немам супермоќи. Аман, работете си ја работата и кога ќе ве прашаат нешто за што сте задолжени да објасните објаснете а не да се „шуњате“ од шалтер на шалтер со шолја кафе во рака и да разговарате за тоа кој подобро средувал нокти.

Да јадев криптонит ќе ве поштедев и ќе ги завршев сите работи сам. Ама жалам, не јадам.

@Dark-Lady

Прими мое сочувство. Нека му е лесна земја.

На Glossy-girl, Ostaveniot, GoodGirl45 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.451
    Допаѓања:
    16.908
    Како шо може дневник пишување да мр опушти, ништо друго, иако иам 28.
    Пис грлс8)

На Billy Idol, Glossy-girl, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    Сакам да кажам дека јас, Демон, сум осамена. Ве молам дојдете на Фемина Чат да разговараме на разни теми и да ја пополниме празнината.
    Шо ако светот заврши во 2012 и сега сите сме заробени во својот пекол?

На senjorita-v, christinnn, Oxymoron и 4 други им се допаѓа ова.
  10. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    По сењачки муабет немам слушнато во мојов живот од машко (''Мангупиште'').

Влагам во Гала Кујна,девојката седната на столче се држи за глава,кога гледам бремена (скоро пред пораѓај што се вика),и се извинувам што ја станувам,зимам за јадење седнувам на една од масите,која беше близу до шанкот (случајно седнав така).Доаѓа колега нејзин,што работи на бензинската пумпа,и вика што ти е бе,и девојката вика неможам веќе да издржам,ке полудам начисто,овој мангупцоТ и вика уште колку останаа,девојкава вика уште 2 месеца како ли ке ги издржам,мангупов вика епа убаво ти беше,а убаво ти беше кога го правеше,ако ти е сеа трпи,па да видиме следен пат дали ке ти е убаво.Ми идеше да станам да му залепам 5-6 шамари убави до мочање,па да видам дали следен пат на бремена девојка,жена,така ке и се понаша СЕЉАЧИШТЕ СКАПАНО.

На WarriorAngel, Amellie13, MarianaBT и 14 други им се допаѓа ова.
  11. (:strawberry:)

(:strawberry:) Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    811
    Не ми се излегува веќе по Центар од сељачишта кои се однесуваат како да не виделе девојка . Претеризам , свиркање и дофрлување , дури ме следат и си зборуваат. Кога ќе се зголеми малку културата и почитта кон девојките , не само во Скопје туку насекаде. Ужас

На Ava.84, FallenAngell, lovestoneddd и 6 други им се допаѓа ова.
  12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @staycalm Читам на твитер ТЕРФ-ови прозива :D
    Да не те научевме на форумот што е ТЕРФ, никогаш немаше да знаеш ;)

13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Под Секој има право да прави што сака со своето тело не се подразбира дека е дозволено и изневерување.

Последна измена: 11 септември 2019
    На sweet-cherry, mileystar, Peperutce1115 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Не критикувам Одор, реков секој си има различни приоритети. Јас моите ги кажав.
    Ама да сме на чисто, ако си со слаби примања, сигурно нема да се одлучиш баш за пораѓај да ги дадеш броените пари. А пораѓај во приватна болница е само и само за мајката.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  15. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.938
    Утре е петок 13 знаете ли што значи тоа?
    НЕСРЕЌАА вуху

На M&M и Ostaveniot им се допаѓа ова.
  16. VoodooGirl

VoodooGirl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    4.180
    Вие кои одите исподотерани на ручек/вечера во ресторан Ројал, знаете во кое ѓубре "пловите"?

FB_IMG_1568286804005.jpg

На Amellie13, sweet-cherry, MarigoldA и 25 други им се допаѓа ова.
  17. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Леле катастрофааа!!
    Каков народ гнасен сме значи...
    Не сме свесни колкаво е значењето на питката вода во светот.
    За некоја година ќе нема ни доволно вода за сите на планетава..
    А ние, се понашаме, ко вечно да ќе ни трае се'.

Се нервирам!

На sweet-cherry, SofiMar_, M&M и 13 други им се допаѓа ова.
  18. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.171
    Дури и мачево е разочарано:|

На cresa-jagoda, piksooki, Ostaveniot и 8 други им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    Не, мачето ја ужива глетката. :rofl:

majtap lol

На cresa-jagoda, Brinetka, Rebecca_R и 4 други им се допаѓа ова.
  20. FallenAngell

FallenAngell Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    1.633
    го гледам ова ѓубре насекаде не само во реката и мака ми е кога ке видам неспособни што 20 метри им е далеку кантата да фрлат како ништо да не е несовесни се тие за мене и многу себични...можат и да го задржат до следното место со канта ама неее фрли бајо кај ке стигнеш...ми се иде да го земам тоа и да им го напикам у фаца (facepalm)

На Milobebence, M&M, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.