Овие илустрации можеби се реалност во некој паралелен универзум. Во државава се знае,баба меси,дедо чита весник и ги пцуе политичарите,мама готви или чисти и плус фрла влечки по детето оти ги пика прстите во јадењата и прави неред,тато работи на компјутер и му вика на немирново дете да ја слуша мајка му,бато е излезен со друштвото,а дада слуша гласна музика и чита списанија...
Ако има некој жена шо ги пишувала книгиве, би и препорачала да си се врати у кујна да си се фати за сукало, а ако е муж да продужи да стои рандом со рацете у џеб насред соба ко на првата ислустрација, а не да се бави со работа за ментално неограничени. Ти ибам неандерталците.
од се најмногу мразам бабини деветини..а чудни ми се луѓе што уште ги практикуваат тие раб...никад не сум верувала у тоа и никад ништо не ми се десило и мразам кога некој ми наметнува такви раб...
Ова ти што го опиша важеше во мојот детски свет. Сега повеќето не знаат ни д од детство што е, а камоли како изгледа едно семејство.
Седиш дома и гледаш македонски приказни дека жените се нешто слично на предмет кој постојано е во кујна, а мажот е главниот. Жената е проста, а тој секогаш е паметен чунки е маж. После одиш во школо и учиш дека мама и баба се слугинки со кецељи и крпи во рака, а тато и дедо си кулираат без обврски. Мама меси леб и му го масира вратот на тато, додека он зјапа у тв. После вечер мора да биде расположена за клецкање инаку тато ќе бара друга жена, а мама ќе биде крива што не му дала хахаах. Исто и во серијата Преспав во една епизода се појави дете. Викаше дека сака помфрит и Ула му вика на Коста да испржи, а детево вика: -А ти нема да ми пржиш? Нели треба ти да одиш во кујна, а не маж ти? Кај нас дома секогаш мама е во кујна. На шала, на смеа, тоа била (и во некои домови уште е) положбата на жената во Р.С.М. Сите во заедница си живеат среќни и насмеани. Жените трчкаат ко пеперутки низ дома, а мажиштата со нозе у вис читаат весник. И така...
Страни и страни се изнапишале за големината на долната машка глава ама никој ништо не напишал за горната машка глава ...сдк синоќа бевме на гости, се отвори тема дека жените во САД, Канада и Австралија се многу заштитени и на НАШИТЕ СИЛНИ МАЖИ читај ШАНК****ЊА се плашат да се разведат таму, зш се ќе им одело по петелот, пари, куќи, автомобили, се на пола, башка алиментација, башка без деца... И на сето ова 35-6-годишен маж, со две ќерки одговара, цитирам : "зато бате ни е уба Македонијава, два-три шамари, дај и ги клоците в газ и ај чао, ништо не ти земат" СЕ ЗГРОЗИВ заради должна почит кон домаќините и поводот по кој бевме собрани, не одговорив ништо, да бевме за друго собрани имаше да го расплачам и да го пикнам во глувчја дупка....ама што да очекуваш од човек кој пред цела маса се фали за колку плата земал и носи 3кг. злато на него...
Сдк за второ дете планирам до 40 дома, потоа маш да седи јас да одам на раб. Како и да е и тој ќе работи, али втора смена. Исто така, готви и тој, чисти и тој. Сдк моето дете само ќе се збуни од книгиве..
Кога ќе те разбудат наеднаш додека си во најмирниот сон после напорни неколку денови. Ќе скршам нешо.
Се вози на лево овде, голема е гужва. Преголем проблем си има островов, ама не можам да сфатам да возиш кола и притоа да си грицкаш нокти (да можеше цела шака во уста ќе ја ставеше) за малку ќе се забиеше во автобусот во кој се возев јас. Па јас уште ќе се крстам на нашите дома кој им дал возачка кога овие тука се бетер.
Не знам зошто ама тоа ,,ајт" кога ќе го прочитам на крај на било кое мислење на форумов ми е толку ниско и несоодветно па колку сака нека држи вода мислењето. Демек се вклучувам во разговорот/дебатата моето мислење е крајно и важечко, повеќе да не ме чепкате. Притоа заборавајќи дека сме на форум.
Сдк: Ми скисна од млади луѓе шо чекаат и си даваат надеж дека во Македонија животот ќе се подобри.. у смисол ќе добиеме поголеми плати. Мизерни едни. И 1000е плата да има овде, културата и моралот никогаш нема да ги има. Омразата помеѓу луѓето.. помеѓу пријателите и роднините, желбата да се наштети еден на друг секогаш ќе постојат и ќе растат. Алчноста и пустата лакомост по материјалното уште повеќе ќе расте. Злонамерните оговарања зад грб, наметнувањето и лижење гзови за статус, работна позиција, лицемерието, завидлкот. Никогаш нема да бидеме скромни луѓе и да се задоволиме со скромните(материјални и нематеријални) нешта, со љубовта, почитта и грижата едни за други. Сето тоа го нема. Нема убава околина, нема организираност, нема соодветно здраство и образование (без подмитувања). Нема ништо. А, ако нема ништо освен висока плата, тогаш џабе е се. Нема живот, нема мир, нема со кого да го споделиш денот, маките и радоста. Немаш ни со кого да потрошиш некој денар. Нема искрена и чиста љубов. Нема чуство. Немаме никаков минимален СТАНДАРД, а камоли квалитетен да имаме. Но, не е се во парите, луѓето веќе ќе си одат од државата поради нискиот, прост и никаков менталитет којшто повеќе психички не се издржува. Тоа не е здраво. Само стресот ни остана, да се нервираме од газолижачи, крадачи (на власт) и лицемери. Охх, што не се родив во Австралија? Или Скандинавија? Не припаѓам овде!
ОК е се тоа што ти смета во државата, ама зошто ти се скиснати тие што решиле да се во МК? Гледај си ти да си го фатиш патот, зошто они би ти сметале?