Sakate da znaete kako se cuvstvuva nekoj so depresija hronicna kako mene?! Bas kako vie site, ama jas 21 godina veke, blizam 22, a samo na 12 i nesto imav dijagnoza. Kako grom od vedro nebo - nema lek, ke si teras nekako! Sho da vi recam, sestra mi placi bezveze a majka mi pobudale...jas sum najjakata sega! Mene cel zivot mi e vaka. A imam samo 34....jbg, prvo prezivejte go ova, posle plukajte me! Posle pokazvajte ne site psihiski bolni so prst! Gonete se so vasata panika - jas gi iskoristiv ovie 34 godinj do maks, i ke odam volonter ako treba. Da, pikaci pod masa, ili rogozina. Ke ve najdi kaj i da e koronata,nema izvini ne znaev. Od ko ke pomini panikata - a toa e za 30 godini, ke ve prasam - arni ste?! Kako mene sekoj den sho mi e, vie nekolku meseci ne mozite bez kontola a? Jas barem ziveev, vie???
Сакам да кажам многу работи ама не можам со секој кажан напишан збор па дури и прочитан збор чувстувам како тонам, како полека но сигурно се губам себеси. Секој ден се повеќе и повеќе. Се се случува со преголема брзина. Светот се движи со преголема брзина за мене. Не јас не сакам да кажам, јас сакам да викам најмногу што можам. Сакам да им кажам на луѓето колку себични, сакам им кажам дека светот не се врти околу нив. Сакам да им кажам дека луѓе се откажуваат од својот живот за да спасат живот на друг човек, кој не го ни познаваат а вие не можете да се откажете од своето кафе, кое го пиете надвор. Луѓето се откажуваат од своите родители за да спасат друг живот ама вие не можете да се откажете од патувањата. До кое ниво стигна човечката себичност, едно кафе ни е повредено од еден или можеби стотици животи, ама кому му е гајле, кафето е поважно. Да не е опасно сега, а од нас зависи дали така и ќе остане. Ама се разбира која сум јас со кое право ви зборувам.
2019 мац врати се, повлекувам сѐ лошо што кажав за тебе. 2020 не знам кој што ти згрешил, ама шо кур???
Сакам да кажам дека ме пресмеа татко ми. Ставаше чај за сите и ме прашва каков сакам и му велам "за добра ноќ". Па зеде и ми се налути оти сум била несериозна, немал тој цел ден за да кажам каков чај сакам. Па станав и му дадов чајот за добра ноќ од Good Nature. Сега си враќам филм, неодамна му реков дека немам чај за добра ноќ ако можи да ми земи и ми рече ќе ми згрешел сама да земам. Oh well.
Сакам да кажам дека претеравте со купувањето на тоалетна, брашно и зејтин! Нема да истрошите ни 10 проценти од тоа шо го купивте за едни скапани 2 недели дома! Одеднаш сите станавте домаќинки, демек знаат тие да замесат нешто. Башка тема е шо не размислува овој народ рационално. Не ти треба само тебе брашно па да го однесеш цел рафт дома! Срам ми е веќе да влезам во продавница да земам тоалет или брашно од вакви глупости! (додуша и шо ќе земам, сите рафтови се празни).
Ја бев фрикот у маркетот шо стоеше со една тоалетна, т.е оние 4 што идат заедно и едно брашненце од 2 кг. Ме судеа со погледот.
Сигурно те сметале за сиромашна. Глеј ја сирота можеби нема пари да си купи повеќе . Или...за волку малку мори влезе само?
Не си свесна, ќе се нема за јадење и ќе се нема тоалетна хартија, се стопира производство. Троши додека можеш, потоа ќе се навраќаме во праисториските времиња, ќе се враќаме во дивините .
Сакам да изгледам токму како девојчето на аватарот ПС... Многу чудно чувство е кога ти недостигаат другарите кои исчезнале и веќе ги нема.
Искрено не знам колку би ни помогнаа таа линија што е бесплатна за Анксиозноста. Од сабајле прво што чувстувам се гушења, паники, неправилно дишење, нервен стомак. Затворена дома со 1001 мисла. Имунитетот ми паѓа. Ајде да не мрчам. Ќе исплачам и ќе ми помине Се надевам дека за брзо ќе помине и ќе бидеме поздрави, посвесни како за нас така и за постарите лица. Држете се борци. Во меѓувреме, реге музика, тераса, сонце, комедии, закон на привлечност, вежбање по дома. Ја ширам мојата позитива која ја има во многу мали количини.
Сакам да кажам дека ако снема брашно и тоалетна ќе биди ради оние кои си направиле резерви за 80 години. Пошто ќе помини пандемијава и постарите ќе остават тоалетна и брашно во наследство. Ќе биди 2100 година и тие сега помлади Karens, тогаш веќе стари, ќе користат од резервите. Поќето фирми за тоалет ќе се распаднат и ќе се преотворат по цел век пошто нема да се има работа и секогаш ќе ја пцујат Короната за својот неминовен распад. Поентата ми е, свестете се.
Едвај чекам да заврши оваа хистерија, да почнеме на факултет, да живнам малце. Ќе ми се смеете, ама освен книгиве за факултет, се осеќам како да немам ништо друго во животот. Па и професорите ништо не кажуваат, барем да ни даваа насоки за учење, материјали... Како целиот живот да застанал. Страшно. Ја полудев у самоизолација. Отидам до продавница еднаш во три дена и после не мрднувам од гарнитурата. Нит ми се јаде, нит ми се спие. Малце фали очите да ми излезат од екранов. Ни серии ми се интересни веќе,, ни ништо. Само зјапам у екрано и ги слушам истите 5 песни како некоја ненормална.
СКД мислев ќе им биде досадно од цело тоа седење дома на феминките од форумот и ќе се решат да пробаат нови модни комбинации и ќе ги постираат во модните критики. Ама тоа е.... ќе си се занимаваме на други начини...
Не очекував дека дојде време јас, како прилично слободоумна да го напишам ова, ама навистина на некои типови треба им се забрани/исклучи интернетот или било каков пристап до него.
http://www.femina.mk/новости/шоу-бизнис/актерот-идрис-елба-преку-видео-сподели-дека-има-коронавирус „Во ред сум, Сабрина не е тестирана и таа е ОК. Немав симптоми. Се тестирав, затоа што дознав дека бев во контакт со некој кој исто така е позитивен... Ова е сериозно. Сега е време да мислиме на одржување на социјална дистанца, на миење раце. Има луѓето кои не покажуваат симптоми и лесно може да се распространи... Сега е време за солидарност, сега е време да мислиме едни на други“ – вели тој.
СДК дека после ова сериозно треба да се размисли дали вработените по маркетите треба да земаат минималец.Ако барем не им се даде по една плус плата навистина застрамота за општеството.