Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.261
    Допаѓања:
    189.585
    СДК многу работи ќе ми останат во животов нејасни.
    На пример ова https://www.france24.com/en/2020052...ed-to-live-without-food-or-water-dies-aged-90
    Не ми процесира мозокот вакви информации, мемориска помош @WildMk ? (пошто се пофали дека стално процесираш)
    И други видувања се добредојдени.

2. DojaCat

DojaCat Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    870
    Уфф луѓе. Денов ми почна со една прича од страна на мајка ми.
    Наводно другарица на другарица, женичкава има до 50 години, се допишувала со некој си Србин роден во Америка. Се запознале на некоја од овие апликацииве за дејтање. Тој бил во војска и не смеел да разговара со никого, едвај со неа му давале да разговара. Никогаш не се гледале на камера зошто не смеел. Ептен бил заљубен во неа, дури и другар негов на женичкава и пишал мејл да ја праша што му направила на човеков за тој толку да се заљуби. И праќал демек слика од лична карта а тоа темплејтс од гугл имиџис со фотошопирана слика од некој згоден дечак. Абе сите слики фејк. Наводно и пратил и пакет со злато, негови документи и 450,000 долари па дури и го кажал бројот од сефот. А где је сеф? Нико не зна. Пакетов никогаш не стигнал до неа, од амбасада и барале да му прати на него 1500 долари и женичкава си ги пратила, све за љубав! Исто така, во пакетот имало и папирче кое таа требала да го потпише за да се венчаат бидејќи он само така можел да дојде во Србија. Женава тугува, заљубена е во него страшно. Самичка е, децата којзнае кај и се и нема кој да и посочи дека ова не е у ред и дека е дел од една голема измама. Ептен жал ми падна.

Мозокот ми се измори пишувајќи го ова. Нажалост не е ни прва ни последна што наседнува на вакво нешто. Мајка ми пак се изнасмеа.. А мене душава ме боли, женава нит ја знам нит ја познавам. Некој ќе рече толку ли смотани луѓе има. Би ги нарекла наивни. И стварно некад човек се ќе направи само да не биде сам, на се ќе наседне.

На MeowMeow, piksooki, Nigredo Odor и 6 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.302
    Не вервам.
    Баш вчера гледав два-три документарци за култови.
    Не го знам чоеков, ама на култски лидер ми личи.
    Тие имаат такви нереални тврдења.
    Ќе умри ако не јади - На секое тело за да се движи му треба енергија- Физика.
    Толку од мојот лајн оф тхот :$

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.261
    Допаѓања:
    189.585
    Абе наводно го имат мониторирано 2 недели, по 24 саати. За документарни цели. Нит јадел, нит пиел, нит процесирал аутпут од јадење и пиење:?:
    Кому би било интерес да лажира и популаризира вакви феномени?:^) Со акцент на интересот.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.302
    Ако сака да ја задржи илузијата на моќ, и ако има 'потреба' од следбеници, воопшто не е чудно да си придава нереални способности.

За 2 недели, не се сомневам.
    Пошто може да се издржи... а и ако медитира, и подолго... Пошто во длабока медитација се успорува работата на цел метаболизам.
    Ама 90 години, или ај.. 50 години да не јади, нема шанси.

На *Amethyst* и Biljarkata им се допаѓа ова.
  6. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Да се преброиме јас и уште 3ца што нема да отидеме у кафич утре и да свртиме круг низ маало.

На НаталиЛили, CharmedGirl, GirlLove и 20 други им се допаѓа ова.
  7. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.398
    Сите шо сме студенти. :D

На CharmedGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Колку само испланирани проводи има од студенти за деновиве...:?:

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.811
    Допаѓања:
    163.120
    Како ги третирате своите подредени, така во суштина се однесувате со своите деца.
    Како ви е односот со надредениот, таков ви е односот со вашите родители.
    Бонус е што почесто од тој однос излегува делот кој често не сакаме да си го признаеме и не е толку убав колку што би сакале, а обично го маскираме под љубов и слични изговори.
    Може да се различни луѓе, со различни карактеристики, но доволно е една суптилно слична и ...тоа е тоа.
    Со еден надреден да е се одлично и да се базира на почит и разбирање зошто е одличен слушател како мајка ти, но со другиот да оди затегнато зошто е ист како кога мајка ти сака да ти наметне да јадеш манџа. Карикирам, но тоа е тоа.
    Или со едниот подреден да ти оди супер, зошто тоа е послушниот дел од твоето дете, но со другиот да се расправаш зошто се инаети како кога на твоето дете му нудиш брокула.
    Кој тригер ќе ни го дирне.
    Жива вистина...

Последна измена: 27 мај 2020
    На Snow-Star, JuLleE, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    Може ли да помислиме на минутка на сите вработени во маркети и да научиме нешто добро од целата оваа ситуација?

Немале слободен ден со месеци, а на одмор не помислуваат со години. Зборувам за малите маркети во Охрид, а во другите градови не знам како е. Им пишуваат лажни слободни денови и одмори, а цело време се на работа.
    Ми се зборува понекогаш за инспекторката што пазари во тој маркет, гледа дека се секој ден истите таму ама си тера пошто излегува со полни ќеси подароци нон-стоп. Мрсул од човек.

Жените се менуваат, по две смени оди една во есен за да ја замени другата да направи ајвар, па после и таа да може да биде сменета.

Ние носиме голем дел од вината. Кога има побарувачка, "газдата" сака да ја пресретне. А вработените се во безизлезна ситуација затоа што ако се побунат тој веднаш ги брка, а тие каде ќе одат кога секаде е исто?

Што научивме: пазарењето може и треба да се планира. Ќе преживееш со затворени маркети во недела. Како што ти сакаш неделата да ти е за слободни активности, така сака и вработениот во маркет. Ако не одиме, ќе сфатат ваљда дека нема проблем да затворат еден ден кога и онака нема промет.

Шо знам, можеби и можеме да повлијаеме.

На Snow-Star, Annath, Nausicaa и 34 други им се допаѓа ова.
  11. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    5.623
    Ми фали Скопје. Ми фалат милиони ситници, како турското за 30че во Олд Скул, излижаните црвени старки, цутот на Максим Горки, пролет во воздухот и летни дождови што мирисаат најубаво на свет. Ми фалат претставите на ФДУ, читалните и библиотеките, и чичкото на кеј што ми даваше бесплатни книги кога немав скршен денар во џебот. Уште ги чувам ко очиве, а Хесе ми го смени животот. Мајку му, ми фалат и сите љубови што во принцип никогаш не беа тоа, а искрено верував дека беа. И можда и беа. Ми фалат и луѓето, а секогаш ме убива чувство дека веќе никој не познавам.

Глупа носталгија. Кога ти се чини заокружуваш круг, ни почетокот ни крајот не се тоа што си мислел...

На Herrera, lovestoneddd, Snow-Star и 20 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.811
    Допаѓања:
    163.120
    FB_IMG_1590601167517.jpg

На *Amethyst*, Nausicaa, MeowMeow и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.523
    Допаѓања:
    55.228
    Од мажи, ги сакам оние што секогаш прво мислат со горната глава:lol::D

На cresa-jagoda, LejlaD, Amellie13 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    14.447
    Не ми е јасно зошто е толку тешко да се даде препорака... И додека некаде во странство е чест за просветниот работник да даде препорака, кај нас треба да се моли за препорака. Истото е во склоп на работни обврски, ако некој побара, освен во некои исклучителни случаи, треба да се даде. За жал остава слика какво ни образованието. Многу комплекси, наместо поттик за создавање на експерти. И после не ни е добро образованието, нема да ни биде додека е вака. Ако еден ден бидам на позиција да давам препораки или на било кој начин да помагам на студентите, и други млади луѓе, и од нив да направам експерти кои ќе бидат нов потенцијал, ќе го правам тоа со особено чувство на гордост и драга волја.
    Неправедно е, разочарана сум. Еден ден ќе работам сето ова коренито да го сменам. Жалам што студентите не се водечка сила, ова е некоја погрешна епоха.

На lovestoneddd, *Amethyst*, Angie1432 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.367
    Типична измама, само шо не бил принцот од Персија ами од Србија

На *Amethyst*, DojaCat, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    После долго време почнав да трчам, се чувствувам преродено. Сакам пак иако на подолга релација трчав сепак толку убаво ми дојде што сега сакам и светот да го освојам. Два пати неделно можам да одвојам по пола час во денот да се истрчам.

На Bezimenka90, lovestoneddd, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Anabelle.Amorette

Anabelle.Amorette Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.086
    Допаѓања:
    44.356
    Вчера на некој канал на вести слушнав дека само во првиот ден од карантинот имало околу 50 пријави за семејно насилство од страна на жени. Не знам дали беше само во областа на еден град или цела држава, не се сеќавам. Се згрозив. И ми се плачеше, и сакав да врескам на глас кога го слушнав ова.

И си велам, се' досега, уште колку пријави имало? А уште колку многу случаи останале заташкани и никој никогаш за нив нема да дознае?

До кога жената ќе биде само еден обичен објект, боксерска вреќа, сунѓер што ќе упива туѓи фрустрации и неизлечени трауми што испливуваат на површина кај најневината личност во ситуацијата?
    До кога од мали нозе ќе го учат девојчето дека мора да се научи убаво да ги здипли чаршафите, да ги измие чиниите и гравот да го свари како што треба за да не ја кара/тепа мажот или свекрвата?

Зарем уште неродени женските деца се осудени на посебен начин на одгледување за да се прилагодат на некоја шема, додека машките по дифолт имаат предност? Особено ми се превртува желудник кога велат „машко е ама, така чини“. Супер изговор за да добива се' што сака, кога и да сака.
    „Женско си, така мора.Така треба.“

Ќе издржи поради децата, ќе издржи за да избегне осуди и плукања од околината оти „којзнае, можеби сама си го барала/маж е, го личи/кога не слуша маж или свекрва, така ѝ треба“.

И сама не знам колку пати сум пишала за ова на форумов. И не дека нешто многу ќе смени самото тоа што пишувам. Ама верувам оти токму тој дел од вестите не беше оној што на многумина им остана в глава некое време откако го виделе и дека ги потресло нешто особено. Верувам оти други работи секогаш ќе бидат пред ова, бидејќи далеку сме од нормален, рамноправен народ.

Гнилежот балкански нема да се искорени се' додека не се крене поголема свест за овие работи и не се престане со дофрлања за улогата на жената и мажот во општеството.

И не, не сум тип на човек што генерализира и става секакви луѓе во ист кош. Ве молам, престанете со овој аргумент што толку го обожавате при дискусија на оваа тема, крајно излишно е.

На *Amethyst*, Amellie13, Stephen Amell и 20 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.302
    И два фемицида за две недели во Скопје.

На KateKane и Anabelle.Amorette им се допаѓа ова.
  19. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Не ми смета кога некој цели да воодушеви или импресионира некој друг, ама кога во остварувањето на таа негова цел, потценува, понижува или деградира некој трет, тоа веќе сериозно ми смета и ме револтира. И ми е многу подло, ниско и безобразно. :fubar:

На Nausicaa, GoodGirl45, MeowMeow и 14 други им се допаѓа ова.
  20. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.934
    Колку и да не одите тие секогаш ќе имаат надеж дека некој ќе дојде. А ако видат дека никој нема оправдување ќе им биде дека треба се да се исчисти. Сепак добра идеа :hug: