Читам и се чудам и пак препрочитувам колку тоа убава понуда и дале за почетничка плата. Се запрепастив па дали тоа пишува цели 15 000!? Ана Ванкова: „По повеќе од два месеци поминати во Стокхолм чуствувам потреба да си кажам што ми лежи на душичкава. На кратко мојата приказна изгледа нешто вака: Откако магистрирав со магистер по молекуларна медицина во Норвешка, полна носталгија, новостекната самодоверба и надеж се вратив во мојата родна државичка. Така наивно мислев дека после 6 години учење еве дојде моментот кога конечно ќе можам пристојно да заработувам и да сум блиску до фамилија и друштво. Па така си го стокмив резимето и почнав со апликации. Најпрво контактирав бивши професори и професори на фармација и медицина, вработени во МАНУ за каков било совет за позиција или потенцијална соработка на проекти. Не добив ни еден повратен е-меил. Турив пепел на тој план, почнав со апликации по лаборатории. Наидов на неколку понуди кои гласеа нешто вака: “За почеток ќе волонтираш неколку месеци за да видиме како ќе се снајдеш а после ќе правиме муабет за почетна од 21 илјада” или од една наша позната приватна болница: “Моментално немаме отворена позиција, ќе те контактираме кога ќе се отвори место за волонтирање”. Добив и неколку директни понуди од “11-15 илјади почетна плата со голем потенцијал за покачување во зависност од твојот труд”. Значи, треба да сум возбудена за понуда со која треба да си најдам мотивација за да се дупнам од работа за така привлечни потенцијални 18 илјади при што во меѓу време треба да преживеам со 15 илјади со кои треба да платам: храна, кирија, сметки и да остане нешто за некое кафе….а веќе снема пари меѓу храна и кирија…и сето тоа на крај ќе се сведе на продолжен џепарлак од моите на 26 години? Не, фала. За среќа мизеријава ме мотивираше дополнително да на сред пандемија успеам да стигнам во Стокхолм и конечно да осетам што значи едвај да чекаш понеделник!'' Ете затоа тие што си ги ценат вложениот труд и дипломата си бегаат подалеку од тука, а другиве очи вадат по партии за вработувања во државни институции. Кога еднаш критериум за вработување ќе биде знаењето, а не книшката може, ама само може ќе тргне нешто на подобро. Ај кој ќе дочека и преживее ќе раскажува како испаднало на крајот
"Госпоѓа" пензионерка на каса пред мене,си ја извадила маската и кога културно ја замолив да ја стави маската, ме погледна од глава до пети со одвратен поглед и не ја стави маската. И на излагање од маркет,од врата, се сврте накај мене додека стоев на каса се развика- Пичка ти мајчина мочло една. Ете ваквите ги штитиме ,најранливата категорија, заради ваквите децата нема да идат во школо и им се крати од детството.
Од денеска почнувам да вежбам! Прво поради здравје. Многу нездраво се чувствувам, од учење седење во место нераздвижена, се ме боли. Цело тело, кичмата најмногу. А и слаба сум, околу 55кг, убаво сум градена, ама имам стомаче и целулит. Зошто да не се средам. (не е ради Панчо ) Со дечко ми заедно ќе вежбаме, почнуваме од денеска. Посакајте успех, се надевам дека ќе сум истрајна
Излегувам сношти со другарка на коктел и го прашувам келнерот "Имате screaming orgasm коктел? " И ми вика не, ама можеш ти да имаш   Сум се смеела 2 саати.. Среќа беше кјут, па не замерив
Многу непрофесионално од негова страна колку и да бил кјут и колку и смешно да ми делува сега вака кога го читам и замислувам случајов
Психички умор ли е ако на секоја нова ситуација и дијагноза си рамнодушен? Или одбранбен механизам? Досадно е веќе.. Па не мора се наеднаш да се случува.
Незнам зошто некои што сакаат да ослабат јадат мусли, житарки, овесни снегулки итн... Житарките можете да си ги замените со некоја слатка како еклер, крофна, или наполитанка, но да изпешачите, трчате или да се извозите со велосипед. Муслите се 100 и повеќе денари, а една крофна е 20 денари.
После многу долго време дечко број еден симпатии, флертување, надеж и за мене имало и после еден месец влегува во врска која уште трае. Број 2 за мене совршен али оженет. За број 3 чуствувам таква енергија и спокојство и среќа во исто време и чекам дали конечно ќе ми се насмевне среќата или ке испадне геј, лудак или ќе се ожени за недела две. Universe HIT ME!!!!!!!! Или конечно голема среќа на повидок!!!