Имам таква способност што ако ме фати инает за некои ствари што може да го одржувам цел живот без око да ми трепне. Само се молам инаетот да не ме фати зошто никој нема да ме препознае.
https://www.ubavinaizdravje.mk/zhiv...R0A-QSFEONbt7c6EELOboJQ9b7_zpejc3Hc4SURckPfCQ Вакви статии кога ќе видам ми се лоши, а па поготово од списанија чија најголема публика се жени..
Муслите обично имаат шеќер да, иако може да се најдат и такви со помалце шеќер. А овесните снегулки се доста здрави како каша со овошје или овесни палачинки. Патем еве 500 грама овесни во кам се 35 денари. Океј е и некогаш да си каснеш крофна или слатка, ама да тврдиш дека е поздраво тоа од овес...
Комарците минатата ноќ ми го испија сето “кафе”. Оваа вечер ги молам да не доаѓаат ненајавени немам ни кафе, ни колачи.
Откако го имам куцо дома ми е лудница, во глава ми е лудница, јас сум само уште една лудача со него во нашава лудница
Сега прочитав за жената што ја нема веќе 10 дена и ми падна многу жал, одам во коментари и ова го имаше некој напишано: Ми се гади. Зошто изчезнувањето на жена мора да биде поврзано со овакви глупости. Зар со швалерот ли мислиш дека избегала без трага и глас? Стварно одвратен ми е македонскиот менталитет.
СДК многу ми е интересно кога ќе отворам некоја тема за факултети општо. Онака си идеш да прочиташ за повеќе од нив, ама листаш, листаш и ниту еден друг факултет на повидок освен Медицински (морам да го пишам со голема да се знае и истакне неговата важност). Земаат тука газат преку други студенти, кажуваат колку нивното учење ништо не е, како нивните скриптички биле смешки зашто биле 150 страни а од овие големциве дури 300 страни. Знаете за онаа квалитет пред квантитет или не сте чуле?! Па како заклучувате дека одреден професор квалитетно предава? Ако земе и раскажува петнаесет минути нешто што може да се каже во две реченици? Знаете паметните луѓе умеат да се изразуваат кратко, јасно и концизно. Суштината се доловува и преку фотографии и преку примери, а највеќе преку пракса. Туку друго прашање имам јас. Јасно е дека моментално епидемиолозите во државава се опасно битни. Ама некако се' ми се чини дека попрво ќе треба да им издигнеме споменик на маченициве кои уште не ни зачекориле во инфективно, отколку на горе споменативе. Е сега сонциња, во нормални времиња знаете дека е доста битна и тетката на шалтер за да можете да си подмирите сметки или да си уплатите за испит, така? Исто, знаете дека ви треба библиотекарот за да ве услужи и да не мора да останете со часови барајќи ја книгата која ви треба, нели? И дека ви треба чичкото електричар за да ви ја среди спојката што настанала за да не чепкате вие и да изигравате Чак Норис? А и тетката градежник и чичкото архитект за да имате живеалиште кое нема да се сруши при првиот налет на ветер или да шета лево-десно ко пудинг при земјотрес? А богами и тетката правник ќе ви треба за да не мора сами да смислувате како да составите тужба ако ве покрадат од ЕВН. И чичкото готвач и келнер ќе ви треба, нели ако сакате да седнете во ресторан без да мора сами да идете да си го зготвите и послужите јадењето и да си кажете „Добар апетит“. Мислам алал да ви е што си ја сакате професијата. Ама ви фали малку љубовта кон луѓето и така малкуцка да не ги гледате ко небитни мравки. Еве едно цвеќе од мене за полесно да иде учењето и за да се сетите понекогаш дека и галебите се симнуваат на земја, зашто и тука има убавина. п.с. Не се однесува на сите. Има едно 20-30 посто медицинари на форумов кои се ендемскиот вид наречен човек кој не мора да го гледаш од жабја перспектива и вас ве молам, најмногу ве молам останете секогаш такви. п.п.с. @Peperutce1115 Пеперутке ти си ми првата асоцијација за медицинар со добар пристап, па морам да те спомнам како позитивен пример.
Девојка што студира на медицина ми се изнасмеа еднаш кога ѝ кажав дека сум извадила живци и три недели сум потрошила на скрипта од 90 страни. Нормално одговорот беше - ее, ела да видиш што е учење, 500 страни за испит. Не си медицина да знаеш како се учи. Е уште да видеше кој хаос беа тие 90 страни... Други книги од 300 и повеќе страни како ништо сум ги научувала, ама дека таков бил материјалот. Ова беше многу поизмачувачко. Нема да коментирам кој предмет беше, јас знам како поминав. Откако положив истиот ден, зашто беше усно, отидов да славам За мене...битни се сите. Оти и докторот нема да може да работи ако нема лаборанти или ако нема кој да изработи машина за магнетна резонанца. А лаборантот нема да може да работи ако нема кој да му изработи лабораториски садови. И доктор нема да лечи пациенти под ведро небо, без кревети и апарати и лекови кои некој таму ги произведува. Ништо сам не можеш. Колку и да е битна твојата професија, секогаш ќе зависи од други.
Се надевам нема да се лутиш ако се надоврзам. Не сум ги читала темите, ама тоа е забележливо и во реален живот. И тоа верувај не само кај медицинари. Најчесто, не секогаш, тие што најмногу се воздигнуваат себе во некоја сфера се всушност најдолу во целата хиерархија. Не велам помалку битни. Тоа е, како да речам без да се навреди некој, ама лечење комплекси. Механизам за да се осеќаш битно. Човек што е сигурен во својата вредност нема потреба да ја докажува, ни па да демонстрира некаква моќ. Еве прост пример, поскромен пристап сум видела кај професори на факултет, отколку кај учителки во основно, кои мислат дека пола држава зависи од нив и дека тие ако ти стават 4ка животот ќе ти пропадне. Во фирми, почесто полош однос и демонстрација на моќ ќе видиш од некои менаџерчиња, отколку од генералниот директор. Истото ќе го видиш кај одредени теткици на шалтер, ќе те малтретира зашто и се може. Тоа не значи дека ова го нема на повисоки нивоа, ама не е толко често. Барем мојот впечаток е тој. Е сега, кога сме кај медицинарите, доволно е да се види како ликови како Лајла Грејс што немаат реален допир со пациенти се направија жртви по социјални мрежи, а тие што реално беа зафатени со пациенти немаа многу време да куцкаат срцепарателни постови на фб Потценување на друг е несигурност во себе и ништо повеќе. Да си сигурен во себе, нема ни да осеќаш потреба да правиш компарации.
Забот намина на кафе и колачи, рече не бирал време може и какао да пие. Така сега се храниме со анти-какао.
Од родители што апла ми идат на живци - оние кои иако работат и земаат плата, му ги земаат, дури и крадат парите на детето кое ги добило за роденден, награда или стипендија и ги трошат за свои потреби. Не, не да му ги чуваат. Баш за да ги потрошат за себе, да не си ја трошат платата де.