Се става во вода во тегла, и без шеќер може, се затвора и се вари. Може да стои и до 3 месеци и биде ок доколку се чува во темно и свежо место. Ништо вештачко нема внатре. Подобро е ова од гмо 100%, логично е. Немој да ми кажеш дека мислиш дека свежо гмо овошје е поздраво од конзервирано сезонско природно овошје без никаква употреба на вештачки конзерванси.
Што му фали на ГМО? Убрзана еволуција. Да не беше ГМО-то, немаше да имаме 1/3на гладни на планетава... сите ќе бевме гладни
Сдк од сите неверојатни нешта, некој да ми кажеше дека Валјд ќе се кара на тема зимница, ќе го прашав на шо дрога е @WildMk на тема ЗИМНИЦА, еј
Ресор ми е, ако зборуваме за тоа дека е глупост(според мене). Пошто не можам на 40ка да го пишам тоа, или на Храна и Рецепти... затоа гледам да не се вклучувам во тие дебати.
Еве јас исто имам полагано 3 предмети во исти ден. Сите беа закажани едно по друго, од едниот излегував на другиот влегував. И сите три ги положив. Тоа ми беше најубавиот семестар.
А на природното што му фали, од која причина да го модифицираме? А гладни има од друга причина. Почни од себе, колку храна фрлаш на неделно ниво? Гладни луѓе има бидејќи системот е трул. Бидејќи луѓето си ги продаваат нивите за да живеат во кафез во центар па се жалат дека не се во можност да набават природна храна па ГМО им е ок. Бутајте ако ви е ок. Гладни има поради изопачените вредности. Бидејќи некој се става во положба над другите, што е спротивно од божјите закони според кои секој би требало да живее скромно и во склоп со природата. Ајде да ме просветлиш бидејќи немам познавања. Самото име ти кажува дека не е ок да се јаде. Генетски модифицирано човече.. Ама шта чеш. Добра реклама само и перење мозок, луѓе веруваат дека тоа е ок. На луѓето и на кутијата цигари им пишува дека пушењето убива па тие пак пушат. Колку треба да е глуп и прост човек да го прави тоа еве незнам.
Од причина што со ГМО-то имаме: *Повеќе од една жетва во годината *Растенија кои се отпорни на инсекти и болести на кои оригинално не се *Растенија кои можат да се одгледуваат во услови во кои претходно не можеше Ај објасни ни што е проблемот со ГМО-то? Еве, ние не знаеме
А сајд ефекти? Или не е битно, битно е само стомакот да е полн? Да требало така да биде тоа би ни било дадено од природата. Храната е битно да е здрава и вкусна, а не само вкусна. Но сепак јас неможам да те разубедам во тоа а не ни имам таква намера. Секој нека си јаде тоа што смета дека е ок.
Какви 'сајд ефекти'? Ти кажав иначе, ако не е ГМО-то, сите ќе бевме гладни. Земја ќе јадевме, не пак да пребираме храна.
Душо мила со испран мозок. 90% од земјата која нашите предци ја обработувале и произведувале здрава храна денес е запустена или продадена за да ние живееме во кафез во сред центар, господа да бидеме. Не постои изговор дека гмо постои за да се спасат луѓето од глад. Постои како бизнис од причина што сите плодови се потрајни при транспорт и не претставуваат храна за инсекти и слично. Но тоа влијае на квалитетот на производот и директно на здравјето на човекот. Ако тоа е здраво тогаш какво е тоа од природата? Едно може да биде здраво само.
Ајде сега, не биди Грета. Ако беше толку ок, зошто постои ЕУ регулатива? Зошто е забрането генетско интервенирање кај луѓе и зошто Кинезот ќе лежи во затвор? Да не отворам уста- Немаше да бидеме гладни, само некој ќе имаше помалку милијарди Колкумина умреа од глад во Америка пред ГМО?
It's OK @WildMk, јас пример сакам ајвар без ниедна семка и црнка, исклучиво излупен од мене и мајка ми. И нејќам црн патлиџан внатре, зашто тоа е малиџано во наше домаќинство, а ајвар е од чисти пиперки. Ако знаеш каде да купам баш таков за да не се малтретираме во 2020, кажи. И нејќам да заменам со свежи пиперки затоа што некогаш ми се јаде ајвар со сирење. И некому на пример му е ќеиф да направи нешто од свои раце, а не да купи од продавница. Ти го гледаш ко мачење, друг го гледа ко убава работа. Зошто толку филозофирања за нечиј домаќинлук? Ти биди практична, ете.
Па зарем ако иа толку нездрави работи да не се трудам да жовеам колку е можно по природно? Тоа не е изговор за да водам таков живот каде што ми се гајле што јадам... Кај мене дома во околината на Скопје се расте незнам за какви услови збориш, во двор имам јаболко, круша, киви, дуња, слива, скоруша (ако знаеш што е), калинки и што уште не, за зеленчук да не зборам... Банани да не претеруваме. Незнам што уште би ти требало за здрав живот. Само да ти кажа дека Америка е држава во која живеат најдебли луѓе по некои статискики на гугл, сигурно не се дебели од здрав начин на живот и јадење здрава храна.
@LivingGlam колку те разбирам ова за лупењето на пипер, со мајка ми темелно го чистеме пиперот, да не останува ништо. Какви ајвари имам видено, ем црно ем семки, да ти е гад да го гледаш не пак да јадеш.