Кога ќе си го гушнеш детенцето и видиш колку пораснало, кога ќе осетиш каква позитив вибрација ти пренесува е просто незаменливо. Кога плачеш и доаѓа да те бакне и да ти каже дека се ќе биде во ред... Толку мало, а толку љубов. Толку љубов што се на светот лошо забораваш и се топиш во него.
Неколку лекции кои досега требаше да бидат научени од сите љубовни проблеми: 1. Разговор за деца. Спомнување на идеја за оформување семејство уште од прв-втор дејт може да значи само две нешта: 1.1 си бара жена со која веднаш би оформил семејство, иако не ја познава доволно; 1.2 сака да создаде визија кај спротивната страна дека уште од старт е посветен на врската за да може да ја манипулира во иднина. Почесто отколку што мислите е ова второто. И да, во секој случај станува збор за тип кој не ве сака поради личноста која сте, туку поради ефектот кој врз вас го оставаат неговите зборови. 2. Прерано запознавање со неговото семејство. Стапувањето во акција за брзо запознавање со неговото семејство може да значи три нешта: 1. Потребни му се мислења од блиските за неговата идна сопруга која планира да ја исфорсира на брак; 2. Давање на причина со која партнерката емотивно би се приврзала уште повеќе со него како најсигурен начин за наметнување на манипулации, намалување на самодовербата кај спротивната страна и создавање на личност со која ќе може да се однесува најгадно на свет, а која пак не би му раскинала; 3. На запознавањето со родителите не гледа како на голем чекор во врската и го прави со секоја девојка која ја имал, без оглед на должината на времето за кое се заедно. Без исклучок, не ве заслужува. 3. Топло-ладно однесување. Дава причина да му верувате, па го нема со денови без збор. Се појавува со извинување, па повторно го прави истото. Барате објаснување, ви дава одговор полн со ароганција и суета. Ве форсира за секс кога тој посакува, а бега од вас кога ќе си задоволи потреба. Никогаш не гледа причина да се објасни, но го бара тоа од вас кога вие сте недостапни. Во овој случај може да ве лаже на два начини: 1. Нема сериозни намери со вас, иако сака така да ги претстави за да ја има контролата; 2. Има други девојки со кои се допишува/излегува, а вие сте му сигурна опција за да не остане сам. Во секој случај не ве цени. 4. Обвинување како самоодбрана. Ова се надоврзува на претходното, кога со вперување прст кон вас се објаснува и оправдува себеси. Ви создава чувство на вина, ви кажува дека вие сте тие кои имате преголеми очекувања, дека го гушите со тоа што сакате да знаете зошто три дена го нема без збор, дека си земате преголема слобода да го прашувате зошто така се однесува кога всушност тој си е скроз океј. Секако знае и очекува дека ќе се погазите себе, за да го оправдате него. Едно нешто нека ви одѕвонува: Објаснување повторно не сте добиле. 5. Газење по вашата самодоверба. Кажување реченици од типот на „Никогаш нема да најдеш подобар од мене“ или „Не претерувај, зошто друг ваква нема да те трпи“. Верува и знае дека срушената самодоверба е плодна почва за емотивни уцени понатака, кои ќе бидат прифаќани како знаци на љубов и грижа. Не заборавајте, љубовта и вербата во себе и сопствените квалитети е појдовна точка за градење на сите здрави врски. Довербата во сите други може да се сруши како кула од карти во било кој миг и токму затоа потребно е да имате една личност на која може безусловно да се потпрете. Во сите бури, тоа сме самите ние. 6. Навреди за изглед, интелигенција, начин на изразување физичка блискост. Давање на невкусни коментари за било кое од набројаните три, произлегува од: 1. Потреба за изразување доминантност и билдање на его преку врската; 2. Желба за оддалечување од партнерката по потреба. Не постои НИТУ ЕДНА оправданост на навреди од било кој тип. Не дозволувајте да бидете играчка во нечии раце. 7. Контрола на социјални мрежи. Вршење на проверка на разговорите со други, листа на пријатели/следачи, споделени содржини. Давање на дозвола или негодување за да преземете некој чекор на сопствен акаунт, барање да го избришете или деактивирате профилот. Уште еден начин на селекција во вашите слободи. „Имај профил, ама само за рецепти да гледаш“, „Не можеш да ја ставиш сликата кога си толку разголена“, „Кој ти е овој другар и што имате толку да си кажете?“, „Исклучи акаунт за да ти верувам“. Реченициве не смее ни мајка ви да ви ги каже, а не пак партнер. Не постои нешто такво како право на контрола. Вие сте одговорни за себе. Точка. 8. Ограничување на контакти со другарки, другари, роднини. Спроведување на избор на „безбедни“ контакти за вас. Какви и колку дружби месечно се дозволени, колку време да траат средбите. Итно откачување на блиски луѓе ако тој чувствува дека нему сте му попотребна, иако нема никаков вистински проблем со кој се соочува во моментот. Отворете очи, пред вас се вее огромно црвено знаменце. Капитулацијата на своето јас не е опција за добивање на среќен крај. 9. Дозволување на недостоинствено однесување од страна на негови роднини/пријатели кон вас. Неговата мама ви вели дека веќе е време ручек да им зготвите кога ќе наминете со него. Неговиот тато ви вели дека чека внуци да си гушка дури е жив и вие треба да влијаете на син му. Неговата дада ви вели дека за свадбата мора да се испочитуваат сите адети за да ве следи среќа. Неговите другарчиња ви кажуваат случки од него со минатите девојки. Неговото присуство само се одликува само со смеење и перчење. Премолчувањето е согласување. Овој третман на почеток на врска, еднаков и полош понатака. 10. Физичко насилство (туркање, шамар, кубење коса, тепање). Во жестока кавга сте, се расправате, ви кажува секакви погрдни зборови и наеднаш кога бесот кулминира, со целата сила и омраза во неговите очи ви удира шамар кој како пламен ви го гори лицето, а уште повеќе како цунами ве соборува во истиот миг без да можете да кажете ни збор повеќе. Болка која започнува со распламтен образ и продолжува со внатрешна борба. Тука само едно ќе кажам: Заминувајте и не се вртете назад. Зборовите се секогаш доволни. Каде и да сте, кои и да сте, што и да сте, сакајте се себеси за во секоја од овие ситуации да кажете КРАЈ. Не постои нешто како контрола, навредување, малтретирање, манипулирање, обвинување од љубов. Љубовта НЕ СМЕЕ да заробува, никогаш.
Speechless. Предобро сумирано. Мислам дека може copy/paste да правам на која точка се однесува проблемот, место да куцам во темине за љубовни проблеми. Само колку ќе наплаќаш за авторски права?
Ти благодарам. Само да знаеш колку време сакав да го пишам постов, зошто мисливе хаос ми се веќе прашувајќи се како подобро да се изразам за да го сфатат советот најдобронамерно и да не се измачуваат во нефункционални врски. Конечно денес беше денот. За авторски права ништо, само да ги решиме љубовниве маки. *Рече личноста која има комедија љубовен живот.
Си го проверивте ли вкусот за музика, шо го имате/немате? https://pudding.cool/2020/12/judge-my-spotify/
Во целост се согласувам со тебе. Многупати се случува да помислам дека љубовта не постои. Но, потоа си помислувам дека не сум во право. За жал, манипулаторите се котат како глувци. Многумина веруваат во 'мудроста' наречена 'Кој се тепа, тој се сака'. Бидејќи никогаш не сум имала дечко, многупати ми префрлаа дека сум пребирлива, дека многу барам, дека ако не сум фатела сега, кога ќе сум фатела, а имам само 21 година за месец и пол ќе полнам 22. Коментарите ги добивав од луѓе кои ги сметав за блиски. Подобро да сум сама, отколку да бидам во токсична врска само за да не бидам сама и да им угодам 'загрижените' лица. Да додадам дека манипулаторите користат и трикови за да те задржат. Велат дека треба да бидеш среќна што токму тој те сака. И на форумов имавме членки што ни пишуваа за такви проблеми.
Оти си сама, пребирлива си, немаш дечко, деца кога планираш да раѓаш... Поголем булинг нема од вакви прашања/констатации, без разлика колку години имаш. "Ама јас арно ти мислам тебе", да пошто ние самите не си мислиме на себе, па на душебрижните чекаме и за нивната мисла постоиме.
Што се' нема на светов... Некој што самиот не се погледнал во огледало, коментира за други. СрамоИ живи, напишал некој со мозок на праживотно. Реков дека не читам коментари? Е, овој пат 'случајно' ги прочитав. https://www.facebook.com/110067595064/posts/10164418354670065/
Само што прочитав дека сум напишала предец наместо предок и целовкупен наместо целокупен (иако препрочитав, не забележав) и одма ми текна на ова ова што си го пишала .
Баш кул страничка, иако сега со 2020 wrapped playlist убава data ни беше сервирана од Спотифај. Ќе ги споделам и овие. Описот на вкусот им вришти, се згазив од смеење. Спојлер: mid-nineties-flannel-shirt > Your spotify was mid-nineties-flannel-shirt-motherfucking-starboy-warped-tour bad. > Thank your obsessions with Alice In Chains, The Weeknd, and Green Day for that. > Based on your listening habits, I can also tell you your spotify was... > 90s-middle-school-rock bad > pinkerton-was-their-best-album bad > radioactive-in-the-bad-way bad > you-probably-bring-a-tent-to-the-beach bad > dad-rock bad > But wait, it gets worse: You listen to these tracks too much: Machinehead by Bush Touch, Peel And Stand by Days Of The New Everlong by Foo Fighters Doesn't Remind Me by Audioslave Cochise by Audioslave You stan these artists to an uncomfortable extent: The Blue Stones The Weeknd Foo Fighters Seether Audioslave You are 18% basic. You're trying to be cool with Rival Sons, but your favorites are the same as everybody else's.. You're stuck in the 2000s. Forget about Audioslave's Audioslave and move on. Analysis finally complete. I need to go recalibrate my taste levels. Shutting down.
17 годишно дете од Охрид е мејкап артист кое своето познавање го применува и на себе. Интервјуто е прекрасно, се глед дека дечкото е примерно и културно. Она од што сум згрозена е коментарите на нашата багра. Се се мажи, се тие знаат нешто, додека детево си го заработува лепчето овие ко хиени седат дома и типкаат на тастатурата. Се замислуваат дека се интересни,а уствари се одвратни г*бриња. Ако машко шминка, не значи дека е педер или болест има. Институција за овие што мајка ги родила,воспитала. Не е фејсбук за секој,едно е да не го подржуваш а сосемо друго е да упатуваш лични навреди кон него и неговото семејство.
Како татко ми разбудва: *иди и тивко збора во собата* еј ... Ај стани татино, 7 сатот е. Стани чедо ајде. *Си заминва иако јас не реагирам* Станав 15 минути порано зошто секогаш се потпирам на аларм ама се преправав дека спијам да видам како ме станва оти еднаш не ми даде време кога треба да сум разбудена, а ќе пешачевме и тргна без мене зошто "сЕ пРоБаЛ и НиКаКо Не СуМ сТаНвАлА".
А татко ѝ на Анабел... ,,СТАНИ, 7 ЧАСОТ Е." И продолжува да си тера работата гласно по дома за да немаш никакви шанси да презаспиеш. Имаш среќа што е еден од потивките татковци кога будат. Мојов и кога кива вака е. Ако не е гласно, не се важи!