Стара Нова Година, во смисла по старо тогаш била Нова Година. Тогаш се чекала Нова Година порано. По ново е нели 31ви.
Нема што да те буни. Според јулијанскиот календар, 14-ти јануари (грегоријански) е 1-ви јануари. Западот го има заменето јулијанскиот со грегоријански пред 4 и пол века. Овде замената се случила во минатиот век. Затоа што православната црква се уште го користи стариот календар, народов слави две нови години.
Beggars can't be choosers. И кога околината не ти дозволува да си чузер мораш да ја напуштиш. Ако не си океј со тоа да си бегер. Просто и болно. И во ред.
И мене ми е жал да ја откитам а што убаво си свети, ќе ми биде чудно после, инаку јас после водици ја откитувам таму накај 20ти јануари
Многу интересен менталитет сме. Остави го, ќе се најде. И никогаш не наоѓа примена, ниту пак се носи. Еден мудар човек (мајка ми) рече, ако нештото не го користиш или носиш две години, оди во канта или го даваш онаму каде што е потребно. Конечно дише станов, а и јас со него. Малце воздух да земам, па да довршам. Чистота пар екселанс.
Многу досадно не врви времето празници без дружење што чудни времиња ....гледам некои ич гајле си немаат си се групираат си се дружат ...да не може човек да биде сигурен во никого /ја...споделете вие како функционирате...
Сакам да кажам дека сум модрици по нозе зошто утрово маратонски на снег трчавме со Пес 2 сати. И јас дур бев на еден крај на ливада, тој од скроз другиот се стрча и ми скокна. Ме искрши. Ама се пресмеав така да ... Вредеше? За споредба, ко ќе застани на задни нозе колку мене е висок.