Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Reina.Gitana

Reina.Gitana Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.213
    Мене ми е добра иако песнава не е од мое време.:lol:

На Maria.Fernanda и Dominik им се допаѓа ова.
  2. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.096
    Не секој има родителски инстинкт и прифатете го тоа веќе еднаш засекогаш. Има луѓе што не се гледаат себеси како родители и тоа е сосема во ред.

@Herrera на луѓето никогаш не можеш да им угодиш. Секогаш ќе ти најдат маана. Убаво е што не отстапуваш од твојата одлука. Ех, колку луѓе не заслужуваат да бидат родители, а сепак се. Живеј си го животот како што ти сака душата.

На Peperutce1115, wildpunk, Herrera и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Dominik

Dominik Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2021
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    1.399
    Ни од мое не е:lol:ама добра е:dance:

На Reina.Gitana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Markian

Markian Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    386
    За мене лично многу е бедно да го потрошиш целиот свој живот на себеси мизерно.Но секој има право на тоа да го потроши својот живот или живее како тој лично посакува и тоа право е загарантирано за секој,не сум ванга само пластично демонстрирав,предпоставив,кога нашата слобода на избор ке треба еден ден да ја платиме сите ние вклучително и јас,она кое не сме го дале немој тогаш да си го бараме,и некој друг да ни биде крив за тоа тогаш.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.697
    Допаѓања:
    192.673

На mode-kristina, KateKane, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.296
    Пред да се напиши нешто треба да се мисли. Не секој можи да има деца.

----
    И не секој сака. Од која и да е причина. Неколку пати сакав да ги напишам моите ама ете знаев дека некој ќе ме наречи себична, егоистична и мизерна. А исто егоистично е да имаш дете за да те чува на старост, да ги остајш парите и станот на некој, да ги исполниш очекувањата на друг, да ја продолжиш лозата и презимето, нацијата да не ни загини случајно. Не е важно да се обезбедат условите за дете, духовни и материјални, важно е да се има по секоја цена.
    Досадна е темата веќе, 300 пати отворена наново и секој втор ден во СДК.

На Peperutce1115, MeowMeow, smooch и 15 други им се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.178
    Допаѓања:
    132.198
    За тебе,ок.Ама,други не напаѓај.За други не можеш да кажеш како им е и како ќе им биде.

На mode-kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dominik

Dominik Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2021
    Пораки:
    233
    Допаѓања:
    1.399
    И секој ден трачарење,
    стварно не знам у туѓи животи што барате
    Ако не знаеш,
    тогаш пушти не, да живееме онака како сакаме.

Просто е:fubar:

@Reina.Gitana од наше време8):P

На Limpan, smile:), edna_malecka и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.504
    Допаѓања:
    22.540
    Да почнам да пишувам, че напишам дупло повеќе од Војна и мир.

Буквално секој ден викање, расправии, жалопојки како тој пиел само лекој итн, не сакал да пие, не ја следи ни докторката што го лекуваше, ниту пак оди на лекар.
    Цело време има околу него луѓе се грижат, и тој повторно си тера по свое.

Се собравме пред некој ден на ручек, седнавме, абе не остави човек да речи нешто да кажи, братучеда ми се двоуми на што факултет да се запиши, си прајме маубет за тоа, одма вика прекинувајте со муабет, аман шо е ова. Се нанервирав и му реков, а шо по цел ден тебе само че те слушаме кај што и викаш на баба ми и караш, наместо конструктивен и добар муабет да направиме, ако ништо друго да ја советуваме кај да оди на факултет.

Седнуваме некни насамо прајме муабет да се види што како е со документи за тоа што има т.е документ од катастар што и како поседува, тој вика ами болен сум јас, немам документ итн.
    Значи тој болен бил цел живот и не извадил документ?

Пред некое време бев на лекар нешто имав проблем со спермограмот испаничив итн, му кажувам што како ми е, дека не сум во ред моментално нешто и ми враќаат на тоа, ај ај ништо не ти е млад си итн, не знам шо си барал на лекар?

Јас оваа себичност што ја имаат толку ме вознемирува во себе си... што почитта што ја имав кон него ми исчезнува. Толкава себичност и егоцентричност има што дури и љубомори на баба ми што била здрава и демек нејзе ништо не и фалело во животот итн. -_-

На mode-kristina, nextredstyle, Emy867 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Reina.Gitana

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.213
    Живеам за себе а не за комшиите;)

Животот во МК опишан во песнава, реално е така.(y)

На Maria.Fernanda, EmilyMonte и Dominik им се допаѓа ова.
  11. Ginger^

Ginger^ Форумски идол

Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.369

Газози кај мене ги викаа:)

На Celltica и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.697
    Допаѓања:
    192.673
    Џамлии- во Скопје
    Скокалиња- во Прилеп
    Билии мислам во Битола, нека ме исправат ако грешам

И... да се надоврзам- од утре го терам маж да игра џамлии со дете
    Играње кликера - "Врхунска мождана активност" др Ранко Рајовић
    Зашто кликери?
    "Зато што дете кад игра кликере, али пре 20 година - не данашње, оно у џепу има 5 кликера, јер су кликери били скупи, зна да има 2 црвена, 2 плава и 1 жути. Зна да има на једном 2 пера, на другом 4. Све зна.
    То је мисаона класификација и субкласификација. Чак под руком осети онај један који је мало окрзан, то је жути. Али, понесе и један велики. Зашто велики? Па велики је као 3 мала. Је л' изгубио 3 мала? Да велики да врати 3 мала. Значи, он је док је играо кликере 3 сата имао нон стоп мисаоне класификације и серијације. ТО ЈЕ ВРХУНСКА ЈЕДНА МОЖДАНА АКТИВНОСТ.
    Сваки дан 3-4 сата. Нико га није терао то да ради. Он је хтео то да ради. Али тога више нема.
    Знате зашто више не играју кликере? Зато што су јако скупи? Не. Зато што су јако јефтини. Родитељи чују да су добри кликери па купе 100 комада. Дође бака, па купи и она 100 комада. Па дете за викенд добије 200 кликера. Неће да их погледа. Нема класификације, нема ништа. Нема мисаоних процеса. Оно само добије то што хоће. Или зашто не игра? - Нема фину моторику. Дечаци су бацали кликер са трећег прста, кад то излети - као ласерски зрак, а девојчице са другог. Он зна да има нека "џомба", он зна да не може по земљи, он диже руку и, као ласерски зрак, он избија тамо кликер.
    Он је научио трећу димензију. Он ће разумети сутра пирамиду у геометрији. Он ће знати геометрију, значи просторну оријентацију, јер је то савладао кад је био мали.
    Дете данас не може да ухвати кликер ни на други прст, него гура и већ је ограничено у тој игри".
    (преузето са youtube канала )

Последна измена: 23 април 2021
    На nextredstyle, KateKane, Ugly Duckling и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    Џамлии и ние ги викаме, баба ми ги викаше биљи, а другата баба имаше некој термин на кој не можам да се сетам, а ми беше најинтересен од сите.
    Се надевам некој ќе го пише :D

На nextredstyle, Ugly Duckling и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.296
    20200618-skokalina-zuski-bilii-klikeri-kako-se-vikaat-dzhamliite-vo-makedonskite-gradovi-1.png

За жал ги загинав низ годините, уште две имам, ги чувам како очите. :rofl:

А друго се' си чувам, не давам да се фрли. Детска пошта, албуми и сликички, честитки, покани за родендени, Развигорче, Наш свет и други списанија. Во глобала еден тон хартија, жал ми е за дрвцата сега. Ама добри спомени.

И кукли чувам, количиња/камиони и војничиња. На куклите сама им шиев облека, ја терав мајка ми, па имам некои моделчиња абе да ти е ќеф да ги носиш.
    Најмногу се радував на сликичките, секоја сабота татко ми ми купуваше по 10тина пакетчиња. Едвај чекав сабота (немам - имам - имам...).
    Друга работа - енциклопедии. Со првите заштедени пари ја купив 1000 зошто, 1000 затоа, до тогаш ја меркав на излог како да е Holy Grail.
    Толку ми текнува. :sun:

На Peperutce1115, Annath, Bezimenka90 и 10 други им се допаѓа ова.
  15. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.507
    Најдобра терапија е долго возење со омилената музика во позадина. :music:

На Peperutce1115, Billy Idol, edna_malecka и 14 други им се допаѓа ова.
  16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Мене ме интересира зошто луѓето што имаат едно свое биолошко дете, другите деца ги раѓаат а не ги посвојуваат на пример. Зошто оние што имаат доволно финансиски средства не се дел од програмите за згрижувачки семејства. Ме интересира исто зошто мажите си ги силуваат жените, зошто ги млатат секојдневно и ги убиваат. Зошто синовите ги рокаат мајките. Зошто родителите ги млатат своите деца. ЗОШТО РОДИТЕЛИТЕ НЕ СИ ГИ ВОСПИТУВАТ ДЕЦАТА ШТО СО ТОЛКУ ЉУБОВ ГИ РАЃААТ, па имаме врсничко насилство, деца по домови, деликвенти, деца што не знаат дека ѓубре на улица не се фрла(чисто еден пример, да не пишувам романи). Во сите одговори на овие прашања се крие чист себичлук, немој да мислиш дека чинот на раѓање не е помалку себичен од чинот на НЕраѓање. И ти (за среќа) не одлучуваш чиј живот ИМА ПЛОД, а чиј не. Каква дрскост си дозволуваш.

На Peperutce1115, Annath, M.B. и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    3.873
    Досадно ми е:)

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Reina.Gitana

Се зачлени на:
    12 декември 2020
    Пораки:
    1.799
    Допаѓања:
    19.213
    Тешко е враќање во реалноста после добар филм.

На EmilyMonte, Devojkata10, Maria.Fernanda и 13 други им се допаѓа ова.
  19. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    6.264
    СДК Ти која секојдневно ми потенцираш дека твоето девојче не е криво што некој манијак ги следел нејзините фотографии, сочувствувам со тебе. Но те обвинувам. Да, и тебе те обвинувам заедно со манијакот. Твоето девојче е 12 години. Секое постирање на вашите деца на социјалните мрежи, без разлика како се облечени, е подеднакво исто како да сте му рекле повели гледај на предаторот. Сфатете, тие се насекаде и неможеме да го спречиме нивното раѓање. Може е нашиот најдобар пријател, нашиот сосед, но можеме да ја спречиме можноста да ги гледаат сликите на нашите деца. Сликите на нашите деца треба да се лични и само наши. Да им овозможиме нормално деттство, без трауми. Да не дозволиме да ни бидат обележани за цел живот, затоа што некој без мозок им пишувал пораки. Сфатете законот нефукционира. Не сме идеално општество и нема да бидеме во блиска иднина.

20. Limpan

Limpan Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2020
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    3.873
    Ох до каде со ваквото размислување..
    Значи нејзин профил што сака ке си постира и кого сака,заради вакви изјави како твојата дека е виновна жената што става слики од ќерката за жал ќе има уште многу охрабрени манијаци.
    Мој профил мое право,моја одлука и за тоа како ќе се носам надвор не смее никој ни да ми пререче а не пак да ме допре.
    Да напоменам Се додека има вакви изјави како твојата дека криви се тие што објавуваат фотографии и сл,манијаците ќе ги има во се поголем број.

На Peperutce1115, Annath, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.