Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Ќе не караат дека е СДК, поентата моја беше дека кога се оди на пракса во стручните училишта, се работи сѐ, значи елементарни работи се тоа. А ако докторите не учат ставање инекции, тогаш сериозно се фалат тука некои луѓе со знаењето што го стекнале? Тоа е добар образовен систем?

На Miss666 и WildMk им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.905
    Допаѓања:
    41.512
    Го прават во средно зашто комотно можат да работат со средното, не им треба факултет, на факултет одиме и ние со гимназија иначе, ако не ние да се отпишеме.

Низ сите прекомплексни предмети и практични работи што се учат на факултетов(за секој предмет има практична настава), редовно читам како некој се фаќа за вадење крв.

Ти гледај матичната да не е глупа за основни работи и дијагнози, не за нешто што се задолжени сестри и лаборанти, не знам каков бенефит ќе имаш ако знае совршено да ти извади крв а на пр. ти препишува превентивно антобиотици и не знае да те упати кај соодветен специјалист.

На Glowy, Peperutce1115, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Ти се пиша и погоре ставање инјекција и венепункција е сосем различно( плус различни задолженија се за различни профили) читајте, едуцирајте се потоа критикувајте.

На Glowy, buba4e89, mode-kristina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    16.254
    па повеќето и онака се лечат за секој случај со антибиотик, дома, добиен некаде на црно ама тоа е друга тема

5. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.709
    Јас не се лечам на црно.
    Кој се лечи на црно?
    За шо да идам у болница? Сестрите да се вежбаат на мене?

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    16.254
    значи игла си е игла, нема различни работи, нема различни професии, земи игла и користи ја!

7. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Јасно е тоа, ама пред да стигнам до одредено звање поминувам пракса. Се надевам дека ако некој одлучи да биде инструментарка одбива да учи све останато, сигурно не функционира така. Или може функционира и затоа лошо ни оди.

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Јас сум едуцирана да правам разлика меѓу глаголи и именки, а вие очигледно треба малку со игла да повежбате, за да нема колатерална штета. Или поважно е што ќе се докажуваш со мене, на анонимен форум и ќе ме учиш што е венепункција, а што ставање инекција. Поентата на муабетот е дека знаењето во клупа очигледно не е доволно, за сите професии без исклучок.

9. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Види и шијачки работат со игла, еден прибор многу професии, се измешаа на темава работиве:drunk:
    Дали ни оди лошо или било како не би да дискутирам ти објаснувам што на кого му е во опис на работни задачи. Јас лично на твое место ако мојата матичка сака да ми вади крв од вена ќе ја прашам дали е со средно смер лаборантка, сестра и колку искуство има па ќе одлучам дали ќе дозволам да ми вади крв, јер кога пружам рака сум се согласила на тоа што прави.
    Да повториме матична докторка нема обврска да вади крв, за нешто нејасно слободно прашај си, а не ми наметнувај твои заклучоци кој што учел, одбивал и како одело.

На Glowy, Peperutce1115, Alishan30 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Види тоа што не знаеш се приметува, сакала јас да те учам или ти не сакала:D

На Lavender4 и Anie93 им се допаѓа ова.
  11. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    @Angie1432 Крв од вена е мој психолошки проблем, и редовно наидувам на неедуциран медицински персонал кој не знае да вади крв. Им се извинувам на пребожествата докторски што воопшто си дозволив да спомнам дека они требале да знаат крв да вадат. А за антибиотици и специјалисти, изгледа само јас им верувам на докторите и не ја пребарувам нивната дијагноза по интернети и по стручни медицински книги и сметам дека учеле и се труделе и им го ценам знаењето.

12. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Не, слободно кажи си што си приметила дека ми фали, јас не патам од его трипови и спремна сум да ги исправам своите грешки.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.310
    И јас, на 43 години, од форумов научив дека било нормално доктори да не знаат да ставаат инекции, земаат крв и да пуштаат инфузии.

Мислев тоа се учи на факултет како основа.

Што ако си приватник и сестрата ти е отсутна?
    Ако ти колабрира пациентот, што ќе правиш ако не знаеш инекција да ставиш, или инфузија?

На Peperutce1115, Miss666, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Абе ич не е до егото, до одбивањето да се научи е, од која причина е тоа его трипови ли, кои врагови се во прашање твој проблем, убава ноќ.

На Abel и Anie93 им се допаѓа ова.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.802
    Скроз. Ете не било пракса да знаат ок ама зошто да не знаат? Сама ќе се заинтересирам да научам.

На Alishan30, buba4e89 и WildMk им се допаѓа ова.
  16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    А само за тоа ли? Венепункција веќе усвоив што значи, мислев нешто друго да не си ми нашла некој недостаток, недајбоже некој глагол да сум сместила на погрешно место. Тоа би бил ептен пех. Лека ноќ и тебе, немој игли да сонуваш :)

17. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Абе не покажувај колку се опседна со мене до степен да се замараш што ќе сонувам, смешно е:rofl:

18. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Како не разбираш, друго звање е тоа, друг опис на задачи, прекомплексно е за објаснување. Заклучок, да гледам матичната да ја сменам или како што ме советуваа тука докториве, само сестра да ме боцка, на доктор пружање рака више не, па колку сака дипломи нека му висат.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.117
    И сега гуска става инекција или? Изгледа не става :drunk:, некој друг става :rofl:
    44A7D430-E527-4D08-AC81-A244A9317E0B.jpeg

На Biljarkata, theowndemon, Autumn Love и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.302
    Јас со Ани правев муабет за иглите, тебе нешто те боцна изгледа и улета "со клизачи". Ако не веруваш, прочитај си редоследно мухабетите.