SDK. Gi gledam slikite od Afganistanci vo Belvi Kako ruchaat vo hotel I mi padna zal za site gragjani na ova parce zemja koi se gladni I ne mozat da se prehranat, nemaat krov na glava, za raselenite od konfliktot koi seuste nemaat nikakva sigurnost I ziveat vo pelagonija I na dr mesta, za lugjeto koi prosat, za decata bez roditeli, za starite koi se napusteni, za bolnite deca za koi se sobiraat donacii...E Moja zalna Makedonija, nikogas nemas griza za svoite cheda a se pravis humana , samo zatoa sto odredena grupa na lugje zemale dolarchinja od golemiot brat Amerika. Zalno I za izbeglicite no I za narodot ovde. Vazno Islam se rodi,da e zdrav I ziv. Ima krov nad glava I jadenje vo hotel. Neka se otvorat hotelite I neka go nahranat gladniot narod.
Call me b*tch, ама нз зошто почнуваат да ме нервираат мажени девојки кои се во брак од 17 години, а сега имаат накај 30. Побогу, луда жено! Не е само да се мажиме и деца да имаме. А, кариера? Личен напредок? Секоја чест на исклучоци, се огледувам на такци пример!
И шодека некој прај торта за прваче? И шодека некој не прај торта за прваче? Шо ми беше глупо во репликиве е дека пишавте дека тортата не ги прај поарни, новите генерации биле полоши, "еве види ме мене ништо не ми фали" итн. Well, look at u being frustrated оти немаше торта како прваче. Јас се би дала да имав торта. Макар и ко ќе почнував на училиште. Екстра торта е секогаш добредојдена. Стварно, не се новите генерации полоши, вакви или такви. Само вие ( и јас) остаревме и истите работи ги гледаме поинаку. Секоја генерација со својот белег, мора да се изглупира па да порасни и да стани како нас сега, досаден стар чоек шо не можи да си дозволи да се глупира како дете.
Не е оти го сфаќаме лично, јас не правев торта, ама ми е глуп муабетот дали некои правеле, или не ------------------------------------------------ Многу се занимавате со оговарање. Македонски јавни фаци ви е еклатантен пример за тоа.. или како се вика сега та тема
Ќути не давај идеи, ќе ни лепне тужба оти како сме смееле да не направиме торта за прваче Озборувачки
Проблемот не е дали некој правел торта или не за прваче, туку помпата што се прави од тоа и 247 слики на ФБ од настанот. Ете имам прваче направив торта, си каснавме ние и баби и дедовци, се сликаше дете и тие слики се за нас и толку. Тоа се мали деца и можеби немаат пристап до нет да видат дека Станко од негово одд имал фешта за прваче со балони, подароци и торта, ама понекогаш овие моди идат до степен на таков peer presure што некои се преиспитуват дали јас правам доволно добро за моето дете.
И мене ми е глупо, ама ете некому е радост. Торта не е пир прешр. Освен ако не му го презентираш така на детето. Замислете домашна атмосфера возбуда, исчекување, среќа...
Радост во ред, ама никогаш не го разбрав моментот со милион слики на фб и парадата околу тоа. И не реков дека тортата е peer presure, туку фештата, прават забави со балони, натписи, декорации.
Темата се вика ,,Сакам да кажам". Она што некој сака да каже нешто, не значи дека ти треба да се согласиш со истото. Како личност која се залага за слобода на говор, саркастично е твоето тврдење. Сите сме различни и различни работи го афектираат нашето секојдневие. Зошто некој не би напишал нешто што врши револт врз него? Не беше таргетиран човек со име и презиме, туку видување на нештата од околината. Сите оговараме, на и вон форум, сакала ти или не. Оговараме на работа, оговараме семејство, оговараме пријатели, оговараме познаници, оговараме непознати. Тебе те оговараат, ти оговараш, јас оговорам, мене ме оговараат. Она што е битно, е да се стремиш да живееш над очекувањата на другите. А уста да затвориш некому, не можеш, јер уста е за алапачење.
Греота е да кажам и да се пожалам дека не сум добивала торта како прваче зошто моите немале. Него немаше таков тренд. Имаа дури и отповеќе ама никогаш не ме разгалуваа и не ме оставаа да изгледам како богато дете (сите бевме исти). Ме праќаа на школо со 50ден исто како и останатите. Може грешам, ама таквите мали навики можда ме направија да сум денес ова што сум. Од таму доаѓа моето размислување, не ради фрустрации. Нејсе, убо кажа Валјд неколку страни наназад, камо до тортите да беше дојдено. Социјалните мрежи се моментот, претерувањето околу секоја работа не само со првачињата. И да сакам да му напраам торта, ќе ја направам и изедам и чему сврхе сите да знаат за тоа. Вие си знаете, шо да кажам.
Па добро де, не гледајте ги тие што претеруваат, толку е просто. Тоа се обидувам да ви го кажам. Ниту ви влијае вас, ниту ве загрозува. Не се сите исти како вас, ледени кралици што превртувате очи на секое нешто што не го сметате достојно на себе. Како ве загрозува некој што објавува милиони слики од себеси, својот живот, сопствените постигнувања на социјалните мрежи? Како ве засега вас тоа што некоја мајка направила торта за прваче и ставила 30 слики од тортата на фејсбук, па да мора да ја пишувате по форуми дека претерувала? Сериозно не сфаќам.
Дека сакам и дека имам право на мислење. Нити вперив во некоја конкретно прст нити именував, нити навредив само како и тебе и како сите други си дадов мислење со кое ти не мора да се согласуваш. Иначе не ме засега, си деактивирав профил фино лепо од шо ми се смачи секоја втора на снуз да ја клавам. Да не се повторувам, девојкава се кажа што би сакала во моментов и јас да напишам.
Дали некогаш ке се престане да се користи реченицата порано немаше... Сега е ново време и има. Децата со чоколади израснаа, исти патики носеа... Од време се знаело кој е крал, кој е слуга, кој има пари кој не. Сега не треба кралска крв да си богат и да правиш торта на три спрата за прваче. Од време се знаело кој чиј е, не замарајте дека сите биле исти. Никогаш не биле и нема да бидат. Наместо да видите нечиј успех па тоа да ве мотивира и да ви е притисок да се образувате, на некои притисок им е тортата за прваче, и вие балони да наредите.
Јас сакам да кажам дека ми се јади торта. Некоја мрсничка, да течи чоколадо, образите да ми поцрвенат од кренатиот шеќер и рацете да ми се тресат. Спојлер: Ваква
Ставањето фотографии од деца на социјалните мрежи кои се јавно објавени може да ги доведе во опасност,не дај Боже.Подобро е да се споделуваат само со членови на семејството и пријатели во кои родителите имаат доверба. И тогаш треба да има граници за каква и да е прослава.За некого може да е лош потег,ставање сол на рана или фалење. Би ставиле ли фотографии од дете/деца кои може да ги види и девојка/жена која имала (спонтан)абортус или девојка/жена која не може да има деца,или луѓе кои не можат да си дозволат да направат/купат торта за нивното прваче? Како ќе се почувствува/ат таа/тие девојка/жена/родители?