Пижами и топол напиток после работа, мераци. И опуштање со некоја серија или книга. Гушкање плус. Нешто од милионите убави ситници во животот.
Кај најдовте да ја давате затупенава турска серија на Сител, кај ги наоѓате со ваква ненормална содржина тоа се чудам само.
Ic da ne ti e zal, nemaat partiski kniski od cista ljubov na partijata. Sekoj vlegva vo pratija od interes. Dali za rabota vo drzavno, dali da se unapredi, dali da zemi specijalizacija ako e doktor, itn itn. Bas ne treba da gi zalis, sakaat so lizenje po partiskite funkcii da se napikaat i posle da si se piknat vo drzavno - nesto sto ti so tvojata rabota kaj privatnik go plakas, ustvari site go plakam.
Ако нешто ми е преглупо на овој свет, тоа е коа некој пешачи и у пешачење грицка сончоглед и плука на земја. Еве остарев, си ебав матер, уште не разбрав која е сатисфакцијата во ова, да идеш и да плукаш лушпи. Ај што се фрла ѓубре (пре низ папок ќе родам дете неголи македончето да се научи ѓубре да не прави), ај што не уживаш во сончогледот, изгледаш ко некој дебил со 2 мозочни клетки. Или во парк коа ќе ги видам, обесени на телефон, грицкаат и плукаат на земја а до нив канта за ѓубре Преглупа нација сме, некогаш вака ме боли колку глуп народ живее на олку мало место.
Семките од сончоглед сами ќе се разградат ако се фрлени на земја или во трева, не е океј на улица или тротоар, ама на земја или во природа е океј, сепак е тоа биоразградлив отпад, пример јас фрлам лушпи од јаболка кога одам на планина настрана од пат, можам да фрлам семки од сончоглед, лушпа од банана, или некоја семка, ама не би фрлила ѓубре како кеса, влажни марамици, шишиња...
Како да седам на трња.... Попладнево кога влегов во неговата соба, се стаписав и уплашив. Од покачена температура едвај муабет правеше,сега е подобар. Како ли ќе се издржи оваа вечер што претстои?!
Е па како сакаш ти? Ова е Македонија, не е Германија. Сѐ додека човекот кој што не фрла отпад таму кај што треба и нема да му биде казната 500 евра за неговото дело, секогаш ќе фрла отпад таму кај што стигне.
Па истото го викам и јас, дека не е убаво на улица и на тротоар. Не е убаво и во парк кога до нив има канта за ѓубре, доле на асфалт да плукаат. Општо во време на ковид (а и да не е ковид) не е убаво да одиш и да плукаш пред тебе. А настрана од пат и јас фрлам често семки, плус збирам секогаш ѓубре во природа. Ако идам на пикник обавезно носам и ракавици и збирам секакви пластики и ѓубриња. Ништо не ме нервира колку фрлање на ѓубре, слободно прочитај ми ги постовите во оваа тема имам rantано колку мразам луѓе што немаат осет. Со еден што фрли памперси у Охридско усрани за гуша ќе се фатев за малку.
Денес една личност годинава што ја запознав ама одамна ја немав видено во живо ми го направи денот поубав и вреден за паметење. Се надевам и јас нејзиниот исто така. И после си помислив кога ја запознав, кога толку бргу летна времевооо, море нека почека малку, нека подзабави, ама нема. И затоа иако звучи како клише секој ден да го живееме како да ни е последен, сакам да се видиме, договараме, а не да оставиме да се заборавиме од невнимание или немање доволно време.
Да де, убаво се вадите со тоа ова е Македонија, не е Германија. Во Германија марсовци живеат па се поразлични од нас, барате казни, а кога ќе ви пишат казна, ќе се јавите и на роднини од 7 колено што имаат некој познат џандар во МВР за да ви среди да не плаќате казна. Ова не е Германија не е оправдување, барање на казни ама тие да важат само за оние што немаат врски во МВР не е решение.
Јас еден ден како мафната ,покрај пат накај работа решив од око да избројам пикавци.На растојание од десетина метри некаде 70 беа,потоа натаму престанав да бројам.А само колку наутро шлајмоплукачи и секноносачи глеам да ти се згади од живот.Бонус,еден ај што си го исекна носот со раце туку и се избриша на сообраќаен знак...Боже меѓу какви створења живееме.
Имам една другарка која секогаш мене, а и на другите ни вели : "А, кога ќе те видам јас тебе?" Зошто ДА МЕ ВИДИШ? Не е, ДА СЕ ВИДИМЕ? Да си раскажиме една на друга. Иста особа, касни 10 минути без најава. И доаѓа со изговор : 'Извинете, ама имав побитна работа од вас хаха извинете вака ама навистина нешто беше за на работа, плус да ја облечам малава (7),,нњ сте мајки, не знаете, ќе ве видам кога ќе се омажите и станете мајки " Се мислам да ја префрлам во луѓето со кои треба помалку да се дружам...
Me when I realize how much unworked emotional stuff I got, and I simply repressed and forgot. Или да разјаснам, ова е напредок. Да работиш на себе и еден момент да ти "светни сијаличката" од една реченица шо ќе ја слушниш или кажиш, а уствари 100 пати си ја слушнала и кажала претходно. Ама сега си спремен да ја слушниш и наеднаш сфаќаш. Се просветлуваш. Сега та реченица или тој збор има потешко значење, повистинско. Многу заборавам. Далеку од очи, далеку од срце е буквално кај мене. И често не знам дали нешто сум преболила вистински или потсвесно то нешто ме мачи. Тешко е да знам. И после долги разговори на групна, со себе, со блиски и стигаш до увид. И си ко "фак, уште ме боли ова". И то е напредок. Оти ко ќе го знајш ова, ќе научиш да си дајш време и ќе научиш како да си поможиш. Да си тажен не е нешто шо мора да го избегнуваме по секоја цена, туку некогаш мора да си дозволиме да осетиме тага за да најдиме подлабока среќа. И така. Среќна сум, па да споделам.
Може во Германија не ни има сончоглед со лушпа Може не е до луѓето, до пакувањето е И шо занимација е тоа-сончоглед со лушпа бе Мислам, ја за сончогледот да кажам , другото у реду е.