Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.240
    Морам да научам да престанам да се измачувам себе со негативни мисли и да не очекувам секогаш дека ќе се случи нешто лошо...
    Моите сопствени мисли не смеат да ми бидат непријатели.
    Како што постои веројатност од лош исход, постои веројатност и за добар исход. Или нешто на средина.

На Mencia, piglet1, Hellobeautiful и 12 други им се допаѓа ова.
  2. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.714
    Најголема услуга во животот може да ти направи човек кој што ќе те остави кога веќе нема да те сака, можеби во прв момент не изгледа така, ама така е..

На raww, Hellobeautiful, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Сакам за минута да го имам паметот на луѓе што сметаат дека "ниеден родител не му мисли лошо на детето"; "ниеден професор не би те паднал на испит без причина" ; "никој не би те повредил без причина" и онака да видам како е да веруваш дека сите околу тебе се добродушни и никој не греши, наместо секого од старт да гледам како потенцијален непријател и да очекувам секакво зло од непознати.
    Некој ќе рече дека особината да гледаш во секого добар човек е доблест. Јас би рекла дека е наивност и по малку глупаво.

На Glowy, raww, eliesaab и 6 други им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon расипана играчка Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.264
    Допаѓања:
    176.499
    „Брутална искреност“ е само алатка да навредиш некој под превез дека не вреѓаш. There. I said it. :) :l:

На raww, MeowMeow, Estranged и 28 други им се допаѓа ова.
  5. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.488
    Допаѓања:
    41.207
    "Министерката за труд и социјална политика, Шахпаска во април годинава најави дека е можно мајките да користат породилното отсуство од 12 месеци, наместо како сега 9 месеци, а татковците ќе имаат можност да користат 10 денови отсуство за раѓање на детето."

Примената на Законот за работни односи, според кој породилното отсуство ќе трае повеќе од девет месеци треба да започне во 2022 година.

:clap:

Конееечно, конееечно тоа што го апелирав во неколку наврати на форумов ќе се оствари. 10 дена, 10 дена... Не се многу, ама подобро од ништо. Конечно секој татко ќе може да ги помине првите денови со своето новороденче и да е тука за мајката во тие денови на опорувавување.

Огромна олеснителна околност и за идните мајки со зголемување на породилното отсуство од 9 на 12 месеци.
    Колку само има разлика кога бебето нема наполнети ниту 9 месеци, и кога е приближно 1 годинка.

Добро е да видиме како законски една оваква неправда се поправа, се надевам дека и во пракса нема да има проблеми, знаејќи ги нашиве газди.

На Ani93, Suze18992, LittlePinky и 22 други им се допаѓа ова.
  6. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.310
    Си ја видов симпатијата на факс и сега ми пиша, денот ми тргна убаво :inlove:

На LittlePinky, raww, WildMk и 15 други им се допаѓа ова.
  7. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.173
    Mi falis budalce. Trebase da odime vo kaficot vo skopje napraven kako toj na prijateli. Oti dvajcata go obozavavme prijateli. Sekogas koga i da vidam post od niv na Facebook, mi falis. Me rasipa, Sega site gi sporedvam so tvoite pozitivni strani. Koga ke prekinam da te baram so mislite?

На KiT, buba4e89 и GirlLove им се допаѓа ова.
  8. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    СДК изминатиов период цело време гледам бројки што се повторуваат пр. 12:12, 19:19 итн. Се среќавам со луѓе што се разведени и што супер функционираат и така. Што сака универзумот да ми каже?

На Hortenzija и buba4e89 им се допаѓа ова.
  9. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Жена се породила со своето десетто дете (сите од различни партнери (морам потцртано зошто битна информација е :nod:)) под мост во Прилеп.
    Коментарите на фејсбук:
    Треба да и даваат плата зошто го крева наталитетот во државава хехе
    Ајде со среќа, може десеттиот партнер ќе ја вдоми.
    К*рва. Секое летенце ново детенце.
    Колку пари зела до сега за услугите?

Се гадам. Најискрено.:puke:
    Никој не се земал да напише, праша за жената во каква ситуација е. Дали е ментално стабилна личност, дали има кој да се грижи за неа и децата, дали можеби некој ја проституира за пари??
    Квази новинарчиња, да прашам што е битно од колку партнери имала деца жената и како тоа нас/вас не засега? Само ме интересира кога новинарството ќе пркне, зошто ова сега се сведува на рекла-казала муабети од пензионерки чија работа по цел ден е да гледаат турски серии и да оговараат.
    Најлесно е македончето да суди ама видете женава ако е к*рва како што ја нарекувате значи можеби спиела и со ваш маж, син, комшија. Ама како велат, само туѓото г*мно смрди, сопственото не.|(

На LittlePinky, hermosa, deskarada и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.888
    Допаѓања:
    41.385
    Бев прееска да ми земат крв и таа сестрата беше толку нежна, мила, па со убави зборови се обраќа, дури и префина, па ми текна колку многу сакам такви луѓе, имаат толеранција за сите и можат постојано да се со луѓе.Многу сакам да сум таква, зашто моето трпение за било кого трае 0.03 секунди пред да почне да ме нервира за ситници. :inlove:

На Cherry blossom89, MeowMeow, Hortenzija и 18 други им се допаѓа ова.
  11. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.714
    Да изгубам документи или лична карта, подобро би било во ѓубре да ги фрли тој што ќе ги најде отколку да објавува по фејзбук групи, сите податоци на мегдан ставени, нит скриено нит ништо, нека ги фрли, нови ќе извадам..

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  12. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.264
    Допаѓања:
    176.499
    Денес сум толку напната шо ни купвање нови работи шо скроз не ми требат не ми подобрија расположението.

На Hortenzija, anggell, Guns N` Roses и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.405
    + 1 Џабе изнакупував онлајн работи уште сум нервозна. :worried:
    Изгледа денов е таков. :rofl:

На Hortenzija, buba4e89, theowndemon и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.578
    Светот ќе биде поубаво место кога ќе го разберат концептот нарцисоидно растројство. Не е само самозаљубеноста во својот изглед, туку многу повеќе од тоа.
    Пикираат жртва која им е потенцијална закана ( а и не мора), ќе и се доближат, ќе и станат "најдобар" пријател, ќе ја убедат дека е се за нејзино добро, ќе ја носат во заблуда кога ќе ја сфаќа вистината, ќе ја презентираат некако пред други каде што го изградиле својот ореол, а можеби и ќе ја деградираат, ќе раскажуваат дека им прави нешто што, всушност тие и го прават на неа, ќе ја изолираат од кругот на роднини/пријатели/колеги (зависно од кругот во кој дејствува) за да можат да ја контролираат и систематски ќе и ја уништат самодовербата, личноста, успехот и слично, ќе кажува пред останатите тоа што знае дека е поволно за нејзиниот статус и углед. Секогаш кога ќе сакаш да ја кажеш својата вистина, не, не се обидувај - ти не памтиш, ти не си сфатил можеби добро и биди подготвен да има непријатна ситуација.
    Ах да, и поголем дел од работите кои ќе ти ги прави се на само за да нема сведоци за да бидеш параноична будала пред останатите кога ќе ја конфронтираш. И ќе те казнува со молк, со игнорирање, со лошо однесување со тебе, а срдечно со останатите, флајќи те во дилеми - што згрешив? А ништо. Некогаш и ќе се извините и правдате за работи не сте ни згрешиле. Ако прашате што не е во ред, ќе добивате одговори дека се е во ред - си правиш филмови.
    Некогаш и ќе учи од тебе, ќе впива информации, ставови, знаења и ќе ги презентира како свои, а ти ќе го гледаш тоа и нема да можеш ништо да направиш зошто нели - тоа не е вистина, ти си правиш филм, ти не си сфатил, тоа не сд случило.
    Ах да... и ќе те убедува дека треба да си почестен што ја имаш, што само таа ти мисли добро, дека само со тебе комуницира доверливо, отворено, другарски, а всушност ни приближно не е така. Ќе ти го даде своето внимание за да на крај те казнува со тоа што ќе ти го "земе" ако се обидеш да и мрднеш зборувајќи ја својата вистина.
    И не, не секогаш зависи од личноста која е жртва, секоја негација на тоа и барање на изговор те прави само овозможивач на нечие уништување.
    И не, не се однесува со сите така, а токму тоа ја прави тешка за перцепирање. Со останатите може да биде дури и емпатична, топла, срдечна.
    Едуцирајте се.
    https://www.northpointrecovery.com/blog/gaslighting-examples-effects-confront-abuse/#:~:text=Narcissistic Personality Disorder (NDP) come,They are arrogant and demanding.

https://www.webmd.com/mental-health/narcissistic-personality-disorder

Последна измена: 17 ноември 2021
    На MeowMeow, Nausicaa, Hortenzija и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.310
    Толку наивни девојки има тука, што некако глупаво се чувствувам да споделам нешто во врска со машко.
    Ситуацијата може да биде чиста како солза ама секако, прогледуваат низ тоа.
    Розевите очила многу често ги носите..

На Hortenzija и Среќа им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.309
    Да не мој чоек да биди брутално искрен од вас |(
    :D

На Hortenzija, Idedemja и theowndemon им се допаѓа ова.
  17. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.240
    Најубавите моменти се оние кога забораваме да фотографираме. Но секоја слика останува врежана во меморијата засекогаш.
    Најубавите моменти се оние кога забораваме на телефонот и на часовникот. Забораваме дека постои време. Барем на кратко сме сосема безгрижни, како да сме пак деца.
    За такви моменти ни е потребна само една личност.
    Среќни луѓе сме оние што сме ја запознале и сме ја препознале... и што ја имаме до нас :l:

На Hortenzija, poenta, Jana06 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.310
    Па.. не знам.
    Јас многу лесно препознавам дали е брутална искреност или изговор за да те навредат.
    Еве пример:
    Професор во средно, познат по неговите брутални критики кон музичките и уметничките дела. Поминува покрај масата на тогашната најдобра другарка, и со почит се обрати, давајќи свое мислење со кое јас воопшто не се согласувам, но сепак многу го почитувам затоа што сето тоа беше кажано на конструктивен и јасен начин, со вистински критики кои те поттикнуваат да се подобриш за понатамошни искуства, а таа си го фрли цртежот и почна одново, а разликата во квалитетот се познаваше дека е поголем после критиките на професорот.
    А што е пасивна агресија и навреда маскиран зад "брутална искреност"? Еве пример.
    Другарка, за која пишував во темава еднаш.
    Одиме по пат и одеднаш ми лупна во фаца еден коментар за нешто поврзано со мојот изглед. Од нигде никаде го кажа тоа. Мене фацата ваква :^) , а она фино лепо си се извади со класичното "па само сум искрена:D". И во текот на ноќта фрлаше вакви коментари, без разлика на која тема да збориме.
    И си отидов дома, наредните денови ми беа со уништено расположение.
    И така, има огромна разлика меѓу двете :)

На LittlePinky, hermosa, Hortenzija и 3 други им се допаѓа ова.
  19. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.264
    Допаѓања:
    176.499
    Ужас е, да не можиш да речиш „ама јас не мислев да те навредам ама тебе те вреѓа вистината“ или „јас сум само брутално искрен/а, на тебе е другото“ најголема gaslighting фраза шо сите ја прогледваме зошто толку gaslit сме шо верваме дека да, така е, ние го заслужваме ова, овај рандос нека ни кажи шо мисли за нас колку и да не е точно, али е точно само за него. :D

На Nausicaa, Hortenzija, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    9.059
    Сакам да кажам дека ми е страв да кажам

На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.