Da recepcija vo hotel. Konkretno jas e rabotev taa rabota. I vo mojata sredina kade shto ziveam koga se vrakam site mi vikaaat: lele kako te pushtile toa da go rabotish, duri i vujko mi i se ima javeno na majka mi da i kazuva loshi raboti. I mashkite demek podrugo te gledale na toa rabotno mestoto odkolku sega kako rabotam vo fabrika.Stvarno pochnav da se prashivam dali so mene ne e neshto vo red ili so sredinava?
И јас искрено прв пат слушам дека рецепционерка е лоша работа. Лоша е да, и трета смена има, ама и во фабрика има трета. Лошо е тоа што седиш зад пулт, дотерана и се јавуваш на телефон? Јас колку што знам за да бидеш рецепционер треба да си квалификувана и да имаш познавање од јазици. Далеку е подобро да си тоа отколку на пр. келнерка. Немам ништо против никое работно место, ама кога би бирала меѓу овие две погоре, без размислување би одбрала рецепција.
Dali mozebi lugjeto od ljubomora go vikaat toa i me unakuzauvaat, zoshto lugje navistina eve pochnav da rabotam fabrika i 3ta smena ima i eden kup lugje do mene shto ne se podnesuvaat ne da gi vregjam ama pojma nemaat od nishto i stvarno teshko mi odi i so rabota i so kolegi.
^Со тебе се е во ред, валда средината во која се наоѓаш е таква. Којзнае што се си замислуваат. Ако ти е тебе убаво да си рецепционерка, валда си доволно возрасна, што има другите да негодуваат. Работа си е работа, одиш за пари и преживување ко што рече погоре членката. Навистина не ги разбирам понекогаш луѓево. ..
Предрасуди имало и секогаш ќе има. Прави како ти е убаво, работи тоа што сакаш и те исполнува. За другите ако многу се секираш тие ќе си го средат животот на крајот,а ти? Затоа среди си го ти пред нив.
Lugje veruvale ili ne i mashkite tuka poinaku me gledaa. Demek zenska nemalo shansa da pushtat 3ta smena na rab co hotel, a vo fabrika mozi so eden kup okolu nea prostaci selani shto zboruvaat samo za sex i ne e gledaat rabotata. Odkako pochnav vo fabrika i se maziv od fabrikata beshe i toj, i nemozite da veruvate kolku bev vregjana za toa shto sum rabotela recepcija.
До средината е, љумобората тука нема никаква врска. За жал во нашево државиче (па и наоколу) сеуште постојат предрасуди како твојов случај и многу други. Едноставно мораш да си научиш да игнорираш такви луѓе и да си го живееш животот како што тебе ти е најубаво
Во кое село живееш или подобро прашано со какви сељаци околу тебе? Ако алудираат на тоа дека работиш трета смена па се е*еш со колегите, слободно нека проверат што се дешава од 8-16 часот по банки и државни институции.
Od bitola sum. Tochnò taka ne znachi deka samo navecher moze da se pravat takvi raboti, plus na mesto kade shto rabotish kade shto sve e pod kameri. Navistina nemozam da gi razberam lugjevo.
Не се ни труди, да си прајш како шо ти е убо. Се труди чоек да заработи чесно, тој шо мисли дека на работа во трета само за секс се оди, си ја има мувата на капата изгледа. Јас би работела на рецепција, не од немајкаде, туку и од сопствен ќеф. А и таа фабриката во Битола ако е таа шо мислам, демек ич нема такви работи.
Ако му речеш некому ,,ми стана лошо ме здоболе главата многу.." и ти рече ,,рутерот заебавал" да идам рутерот од глава да му го искршам, да го блокнам, или да го отерам у курац? нечовечност на макс ќе ти е*ам клошарот точно осеќам со кој не треба да праам ништо озбилно.Иначе после ќе беше уф ама сум паметна
Почеток на 2020 реков 2019 ми беше тешка, оваа година ќе биде супер. Истото го реков на почетокот на 2021, за 2020. Истото го реков годинава јануари, короната ќе помине, животот ќе ми се среди полека. And here we are, дискутираме за трета светска војна, за поужасна економска криза од моменталнава. Ќе видиме што ќе речам следна година ова време
Далеку од тоа дека е срамота или дека е лоша работа. Не треба да се срамиме од ниедна работа која е чесна. Имав бивша која работеше со години на рецепција. Не беше незадоволна, само малку и беше досадно во трета смена. Малку повеќе
Jas ptemnogu si e sakav rabotata se pronajdov vo recepcijata, odgovorna bev sakav i da napreduvam pr da stanam shef na recepcija. No se trgnav od shto pocnav narodot da go slusham, ne deka se stramev cesno poshteno si rabotev, ama si vikam cekaj da se trgnam malce da vidam shto e kako e.
Nikakov, mnogu me vregjashe ne znaeshe ni mene da me ceni, nitu pak rabotata, nitu pak veruvavm deka znaeshe koj rabotni obvrski i odgovornost stojat zad zborot recepcija. Go ostaviv mazot. Mnogu prost covek beshe i cela negova familija, hronicni alkoholicari, duri sram mi e da kazam za kakov covek bev verena.
Не знаев, многу ми е жал. Ама од друга страна браво за храброста и тоа што навреме си видела со каков човек си имаш работа. И да знаеш дека народот секако ќе зборува, без разлика. Гледај си ти да ти е убаво и да уживаш во тоа што го работиш.
Добро е што си знаела кога да пресечеш. Си се спасила. Работи си тоа што те исполнува и не се замарај што зборуваат луѓето. Пробај да се опкружиш со луѓе што те подржуваат. Прашај дали би можела да се вратиш на старото работно место или побарај нешто слично. Инаку и јас би одбрала работа на рецепција.