Еј стварно интересна тема, на кој начин се одредува кој е христијанин, а кој муслиман на работно место па да има неработен ден? По името? Се подзамислив сега шо се пишав атеист на пописот, нема да имам неработни. Дали можи да лажирам дека ми се случило некое чудо, дека ми се јавија на сон и дека се премислив за атеизмот? Фрајдеј најт забава во глата. Јас во меѓувреме:
Интересно е кога некој не ти верува кога кажуваш дека патиш од нешто. Можеби и поубаво е така зашто нема да ти ја злоупотребат причината. Ваљда си мислат дека ако ти се деси исто пак ќе страдаш така како што си страдал. Ама не сфаќаат дека веќе имаш искуство и не се замараш. Па испробуваат разни техники да сфатат што ти е бидејќи не си потклекнал на вистинската причина. Па брате сигурно нема да се акам од земја за да ти докажувам тебе. Нормално е да имаш и лоши денови али проаѓаат као и добрите. Фала богу. Сеа што ти е криво што не е као што ти мислиш тогаш е твој проблем. Како и да е во што веруваш тоа и ќе биде на крај. Кој ќе сфати, ќе сфати се. Ама ако си играме мајтап тогаш ќе правиме као ти што сакаш. Ако не ми веруваш ќе продолжам да те лажам. Ќе се оствари сепак во тоа што веруваш
По името бе Инаку, во повеќето фирми, барем во оние каде што се почитуваат закони се пополнуваат формулари за секој вработен каде што покрај сите други податоци се внесува и вероисповед (како попис де ). Според тоа се добиваат слободни денови за верски празници
Епа ја ќе пишам дека сум од мајка христијанка и татко муслиман. За да ги добијам сите празници. Може така?
Ех, смотана си. Пиши таму сум христијанка, се осеќам ко муслиманка, живеам ко католик. И сите неработни твои
Кој си па ти да кажеш кому да се забранат или не? Дома си им ти на луѓето, од дом во дом одеше да видиш како и дали празнуваат да броиш дали се 1000? Глупости тешки. Демек ти си релевантен да му кажеш некому како да се идентификува или како да се осеќа. Какво право си земате, свашта.
Ааа па како така. Се гледа одма православен. Му ја осеќаш аурата. Осеќаш дека е дел од најдобрата религија што е понудена. Како така Селти? Каде ќе ти оде душата??
Ама не станува збор за тоа, туку кој е тој да каже кој смее да се осеќа како православен, а кој не? Пази он евалуација ќе им прави и ќе одлучи кому денови следуваат. Свашта пак ќе речам.
На братучед ми жена му останала трудна. Човекот што мене како мала ме драпаше за п*ка и уште иам трауми ќе стане татко. Браво. Браво. Некад животот стварно не е фер. Со лесно на тоа дете со таков татко. Ама пак мило ми е, таква душа иам гадна. И за душманот мило ми е.
Верските празници имаат само симболична улога, а не верска/духовна. Изговор за неодење на работа. Тоа е. Неработници. Секоја недела државни празници. 95% од младите врска немаат зошто слават Велигден, туку за нив е само уште еден слободен ден. Дали од работа, дали од школо. За тие што навистина прославуваат верски празници и за нив истите денови имаат смисла, ќе најдат начин и на работен ден да “прослават“. Не им требаат неработни денови и не се распрашуваат дали Ист Гејт работи во сабота и дали треба сертификат за во Грција.
Зашто вие верници да имате привилегија на слободни денови, а ние атеисти не? Што сте нешо поразлични, не сфаќам.
Никаде не реков дека сум верник или атеист, дали верувам во Буда или Сонцето. Мојата интима не ја споделувам со никој, ниту се препукувам со никој во врска со нивните лични убедувања. И, вчера работев. Како и секој ден. Државен-недржавен јас работам. Јас сум за укинување на сите државни празници од секаков вид, затоа што немаат никаква симболика. Само изговор за неработа.
На погрешно место истураш нервоза. И јас работев денес. Не ти е крив Велигден, капитализмот ти е крив. Таму лути се
Не ми е крив ниту Велигден, ниту капитализмот, ниту социјализмот, ниту ти, ниту било кој. На никого не сум лут. Јас работам цел живот, така сум научен.
Ти сигурно некој преработник си. Место да се буните за поголеми работнички права особено во приватен сектор каде ни 20 дена одмор немаат освен на хартија, платата дел на рака ја враќаат, се буните за некој ден плус што и онака не им го даваат. Неработници бе, важи Да е уште пострашно си земаш за право некому да му кажуваш како стварно се осеќа, демек мора твоите критериуми да ги исполни.