Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Akio

Akio Нов член

Се зачлени на:
    8 мај 2022
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    61
    10644FAA-312D-4FB5-B603-E1F2B10F936B.jpeg

На Maša8, elimkd, Stark и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    1.832
    Допаѓања:
    2.567
    Мене ми се дешава исто кога сум сигурна во себе. Дури и мама ми има кажано дека тоа е нормално.
    А онака лабаво кога ништо не знаеш и ти е гајле што и да биде.

4. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.280
    Допаѓања:
    15.644
    Па немам лесен ама додека заспав...ауууу, алергична ќе станам на звукот!

@Bezimenka90 баш:rofl:

На Bezimenka90 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Браво :clap:

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    Некогаш тажно ама фасцинантно ми е како е тешко да се размисли полезноста на пристап и воспитание 'со добро' и како пристап и воспитание со насилство има ужасно лоши последици и не е толку ефективно иако некогаш можи на прв поглед да личи така. То шо ме интересира за ова е, кој е тој дел од нас шо прво рикнува на насилство како единствена опција и која е та потреба да се изрази така?

Зборам за коментари ко "не е тепан", "ќотек му фали", "го истегнав за уши пред сите и ме гледаа како кузнај шо да напрајв" ( ова конкретно ми беше прва инспирација за ова шо се олеснувам), "ех како ме гледа сега од ко го удрив еднашдва пати" ( ова е втора инспирација) и слично. И? Шо постигна? Моментално да те слуша? Во иднина да се крие од тебе и се исто да прај, а можи и полошо, само ти да не знајш? И веројатно полошо, пошто нема да си свесен шо се случва да интервентираш на нежен начин.

Не знам дали "нежен" начин е точниот израз ама ете ќе го користам. Пошто најмалку шо можиме да направиме за идните генерации деца и други живи суштества е да не ги изложиме на болка и фрустрации. И "нежниот" начин вклучива многу поќе работа. Ама е поефективен, за разлика од површната "ефективност" на алтернативата.

На raww, GirlRose, sweet-cherry и 15 други им се допаѓа ова.
  7. _iKarmen

_iKarmen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    28
    План Б пилулите ќе ги нема, а со тоа се укинува правото на контрацепција кај жените. До каде стигнавме??!

Прикачени фајлови:

8. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.707
    Да си жива.
    Ја сум тепана и кријам многу работи од моите. Али сепак знам што е добро што е лошо, и до каде може и до каде неможе да се премине границата.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    И пак ќе знаеше и да не беше тепана, само минус траума, плус подобра врска со родител. Иако двете фрази шо ги пишав ми се инспирација уште од порано, викендов една вежба од работилницата најмногу ме поттикна да пишам. Не мислам дека многу луѓе ( родители) се свесни колку работи можи да се скриени од нив само ради нивниот пристап кон детето. И то ќе штети и на нив, нема да имаат увид. И на детето. Чува тајна и то е мачно само по себе ама и можи да западни во тешки ситуации каде родител многу би помогнал ама ради осудата и стравот го крие то и станва полошо.

Имај најсреќен роденден и сите желби нека ти станат реалност. :hug:

На sweet-cherry, Anne Boleyn, edna_malecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.912
    Допаѓања:
    23.825
    Чекај се мисли само на конкретен производител или на сите план б апчиња?

11. _iKarmen

_iKarmen Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    28
    На сите, пример норлево. Или пак само нема да ги увезуваат тука.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.170
    Ќе увезат од друг производител де. Сигурно нема целосно да ги нема.

На GirlRose, theowndemon и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.724
    Допаѓања:
    14.120
    На моменти ептен ме фаќа смеа со преписките во “Прашање за форумот?” :rofl::rofl::rofl:

На Indiegurl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    И јас вака мислам. Пошто генериката нигде нема информација дека е повлечена ( пример ranitidine ко повлекоја сите производители мораа да повлечат) шо значи секогаш друг производител можи да ја преземи на пазарот, а и општо Норлево уште го има како одобрен лек на регистар на лекови и не знам шо е со информацијава. Ќе видиме, I guess.

На GirlRose, _iKarmen и Angie1432 им се допаѓа ова.
  15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.863
    Допаѓања:
    23.751
    Особено кога збориме за деца... не постојат проблематични, лоши деца. Децата што напаѓаат, што имаат тантруми, што се непослушни се во болка и најмалце што им треба е казна, а уште помалце од најмалце физичка казна. Баш им треба нежност, сослушување, внимание, љубов. Ама родителите ретко кога имаат трпение за да си ги исправат сопствените траги што ги оставиле на детето...

Многу убаво мислење. :hug:

На sweet-cherry, Anne Boleyn, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  16. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.208
    Допаѓања:
    175.957
    Баш, и ме интересира некој шо би кренал рака, шо му се врти низ глава? Сфаќам дека влијае и како сами сме растени и дека многу не би му текнало оти "не знај подобро", ама има една линија кај шо повредваш некој друг и нема оправдување. То е то шо страшно ме фасцинира, а е ептен лошо. Кој е процесот на размислување за дирек да се фатиш за насилство, без барем да ги видиш другите опции?

Викендов ептен ми освежи темата. :wasntme:

:hug:

На sweet-cherry, Anne Boleyn, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Една работа што ми е криво е што го тргнале контејнерот за донирање облека. Имав три големи ќеси, нешто ново а мало,нешто мало, нешто носено а зачувано. Патики,папучи што не ги носев повеќе и ред други работи и на крај морав да ги оставам во друга канта наменета за нешто друго. Се надевам некој ги видел и ги зел.
    Сакала нејќела морав да ги тргнам,вишок беа.

На MeowMeow му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Дали ние се чувствуваме подобро во своја кожа кога некој друг греши. Дали тоа го рани нашето его и несигурност. Дали ќе изгледам дека воопшто не грешам, ако не простам грешка.
    Реторичко.

19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.912
    Допаѓања:
    23.825
    *Кажуваш дека ти смета некое наводно ситно дело.
    "А вака не се буните кога ни убиваат деца и здравството ни е крш"
    *Мелеш зашто утепале чоек пред диско и зашто човек со 70км/час убил девојка.
    "Абе дај не претерувајте, не било намерно. Асфалтот е крив, какви правила, боксови какви бакрачи. Имало и полошо, ајде"
    *Се буниш дека пола од докториве за кур не ги бива
    "А за тие плати шо очекувате вие, од мртвите да ве враќаат? Оди работи ти како доктор за мизерна плата па да видам дали нема да правиш грешки. Ајде и да погиниш, колку можеш ќе се спасиш"

И така...
    И на смртна постела ќе викаме дека има и полошо.

20. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Песната,,Ту ноч кад си се удавала,, само што ја слушав,по мене е една од најтажните балади од Ех Ју песни.И не само тоа,во 5 минути,срочена цела приказна,однесување,емоции,пријателска поддршка,секогаш ми побудува емоции.
    Сега се некој тралалајки , две ,три реченици ,без никаква длабочина,зар толку им исчезна инспирацијата на текстописциве.
    Некни слушам една народњачка во позадина ,,Чакмак,, чинам се вика,и текстов нешто оди ти се пуши цигара ама немаш чакмак.Ок ,музика народна ајде игрива, ама дај бе кој го напишал текстов.
    Жал ми е што нема повеќе текстови како порано ,тек тук по некоја утешително,жал ми е.

На elimkd, Rama и buba4e89 им се допаѓа ова.