Се чудам каква посебна сорта на жени се оние кои ги мразат мажите, а сепак не можат без нив и си негуваат врски и односи, притоа омаловажувајќи ги на секоја можна основа
Не би се согласила. Ова е многу важно. Не само тука и сега, јас зборам општо. Многу е важно да ги осудиме јавно гласните насилни индивидуи за луѓе кои не се способни да резонираат дека гласни се баш ваквите, да не носат генерализирани заклучоци за цела група. Дискриминации на било каква база настануваат баш ради гласно малцинство во поголема група. И иди како цела група да е "таква", па дури и страв за асоцијација со таква група. Од таму, апсолутно сметам дека и овај аспект е важен кога се зборува за важноста на тоа зошто не треба да оправдуваме насилство покрај, шо спомна, практична примена во секојдневно општество. Искрено, зато и ја ставив исправката од 100%. Колку и да вервам дека ако некој е вака агресивен останува агресивен до крај, свесна сум дека тоа многу зависи од ситуација. Насилство, пример на протест е предводено со мисла на толпа и голема субјективна љубов. Ама и со силно чувство на замагленост ради личи верувања. Шо не е вау грешно, сите имаме blind spot. Опасно е кога преминува во неконтролирани емоции и вади некоја "поинаква" страна од нас. Дури тогаш знај да е проблем. Проблемот лежи во тоа дека апсолутно мирен човек, во некои ситуации "снепнува", а претходно виден во насилно издание беше разбран ради активности кои ги праел. И тука се прашувам, ако некој е насилен во една истанца, кои се шансите да е насилен во следна истанца? Искрено, еднакви се. Пошто "еднаш ко ни еднаш" ако нема жртви и се увиди грешката. Ама веќе ако е шема на однесување нема сомнеж во мене дека овие практични аспекти за кои зборуваш и се грижиш - се загрозени. Шо ме носи до ете, насилните индивидуи на протест. За некој да излези таму веќе има воспоставен став, мисла и одредени чувства. Ако тој реагира агресивно на тие воспоставени услови - шансите се дека имало претходно, а ќе има и следно. Од таму и логиката. Ама ја сфаќам потребата да не се стават сите во ист кош пошто стварно дел се можеби инцидентно така во тој момент. П.С. заборајв еден важен момент. А тоа е, кон што или кого е насочено агресивно/ насилно поведение. Дали е објект, нешто апстрактно, живо битие или цела нација. Ама нека остани то муабет за друг пат. Сепак морав да го спомнам како важен фактор за категоризација.
Поместувам планини за луѓе што им е тешко да ме прашаат "Како си?" во текот на денот. И тоа е се што треба да знаете за мене.
А што треба да јадат месојадните животни ? Мусли ли ? Ориз ? Леб и мармалад ? Колку и да звучи грдо, тоа е суровата вистина, во дивина тие така се прехрануваат , со месо.
Месо набавено со тендерите шо ги земаат. Да не клават пари в џеб и да усмртват животни во DIY кланица под ужасни услови шо можи да е лошо по здравје на животните- конзумери. +/- ова треба да јадат. Пошто со ова се става во опасност животот на месојадните животни во зоо, крајно е неодговорно, подло, зло и пред се - криминал. Се прекршуваат закони во најмала рака. Пошто не можам да очекувам на сите да му е гајле за животни па друго да ти речам. П.С. ако веќе збораме за сурова вистина. Не се во дивина. Во затвор се. Од таму "вредат пари" и ЗОО добива пари за нивна прехрана. Од таму, нивната прехрана мора да има одредени стандарди. Не можи да е месото добиено во нехигиенски услови, DIY кланици, нерегистрирани и да се вели дека беа "болни", притоа целта да е да се дат за прехрана.
Навистина? Дека еве јас не знаев. Се запраша од каде наоѓаат коњи за прехрана? Се запраша на кој начин се убивани? Во кланица која не е одобрена од ахв? Еве и во градинките, во фирмите ако не нека отворат нивни кланици, нека носат зеленчук од бавча, непроверени, неконтролирани.