И да знаеш. Познавам такви. Да, валкани се, работат со стока, ама па полни со кеш. Можат да купат што сакаат, облека, храна, автомобили, можат веднаш да купат станови во градовите, ама па тие се навикнале на мачна работа која им носи пари. За нив е неприфатливо да се отселат во град, да живеат во станче, да работат за минималец. Можеш да живееш и во сред центар, ама ако немаш пари, пак е џабе.
Знам бе бејб, индиректно со тоа работам. Јасно ми е се. Не знам дали тие што отишле во град се нешто виновни, претпоставувам имале причина за таков чекор. Јас конкретно за работа со добиток се надоврзав. А што се однесува на "купете и работете" одамна го имам тоа размислувано. Пречката е што на такви подрачја нема образовен процес воопшто или пак е слаб. А со дете тоа е проблем. Ок е да нема игротека, ама основни наставници да нема и те како е фрка. Најголемиот проблем е тоа. Што се се сведува на Скопје. Затоа и народот продава ниви и се сели тука.
@LiliBoz Да. Затоа и тие од село се селат во град. За човек да стигне до профит треба години и искуство. Кај нас селата се изолирани од градовите, некои уште имаат црн пат во 2022ра година. И воопшто не се за обвинување тие што се преселиле во град ради бољи живот на нивните деца, а не за да се гратски. Државата е крива за цела економска криза и како не знае да мотивира земојделци, сточари, занаетчии. Мотивира само да сме политичари. Не и плаќа пак на дел земјоделци. Скоро имаше протест во Кочани, не им го откупуваат оризот. Само тие знаат како им е, цела година работат за што? За ништо.
Може нема во некое село збутано а не во градовите у центар или градски населби. Ако е така и во Скопје на периферија нема баш најсјајни услови за образование и знам дека учат деца од различни класови заедно. Така да, се е до желба кај сакаш да си кај 90%, 10%може биле само принудени.
Пак ќе речам. Јас се надоврзав за чувањето добиток дека е исплатливо. Не за причините зошто си одат тие. Не е моја работа туѓиот живот нели.. Каде во Скопје смееш да чуваш крави? Никаде. Има закон за чување добиток. Еве јас имам простор за мала фарма ама не смеам јер е населено место. Така да... желбата нема врска кога ќе го погледнеш првооделенчето до тебе... За жал.
Не смееш ли низ селата? Во цела скопска црна гора чуваат... Скопје не е Дебар маало само, Карпош, аеродром, сите се напикани таму. На иста тема за поскапување за становите, додека има овци ќе ги стрижат.
на населено место не смееш. по села каде што чуваат коза две за домашна употреба не е фрка ако комшиите не ги пријават. а за фарма има колку км растојание мора да има од населението. од една страна ќе си речеш - па добро де, ќе возам ете 40 км у два правци ама теорија и пракса не е исто. кога ќе појде во школо, па треба на тренинг а ти треба сирење да правиш или крави да молзеш наместо да чекаш два саати пред тренинг и уште саат на тренинг ...
Не знам Лили, јас живеам у населба што е на 12-3км од центар и моите ме израснале тука и моите братучеди имаат деца и топ ни е животот, од ништо не сме отсечени, се можеш да имаш и тука и се да имаш на 4км од центар само што ќе плаќаш прескапи плацеви, стан, паркинзи и сл. А кај мене у населба има луѓе што си имаат плац негде по селата у околина и си работат таму, многу јасно и "модерна"работа да имаш ако ти е 8ч нема да имаш време нит да зимаш нит да враќаш дете. Да не забегуваме од темата, животот во центар на град е преценет
Апсолутно се сложувам дека животот во центар е преценет. Здравје... нека пркне детево па може ќе имам повеќе избор
Ne Koi se takvi,mene eden mi vika ajde na kafe,rekov mazena sum,mi Veli sto ako si ke pieme kafe,nemora nikoj da znaj,rekov ili vozi ili da ne ti aknam edna pa da vidis kafe, jas ako sakam so nekoj nema da si najdam,tuku ke cekam ti da mi recis,koga zakute Ni a Ni b poveke,a so nekolku taka ama ovoj bese bas uporen
Никако не можам да си објаснам како летно време климата ми е на 22 степени и ми е жешко, а зимно време климата ми е на 27 степени и ми е ладно.
Немам слаба изолација дома, баш напротив. Друг пример. Пролет, 20 степени, сонце, кратки ракави. Есен, 20 степени, сонце, долги ракави.
Со добра изолација, сигурно нема да ти биде ладно на 27° и топло на 22°, ама ок чим викаш добра ти била изолацијата Инаку јас си носам долги на 20°, небитно кое годишно време. Оти 20° се 20°.
Ти работи потсвеста, на пролет очекуваш да биде се` потопло и потопло, на есен се` поладно и поладно...
Мислам психа е Мене ми се случува слично пример у соба 22 степени периодов ми е ладно, пуштам клима 26степени и се соблакам по кратки