Само сакам да кажам дека ноќниов живот во Ск е се по дно... прескапо, а мизерно...не знам како е во другиве градови низ Мк, ама има некој да им објасни на ,,газдиве,, дека секој не може да одвојува по 1000ка од вечер за искачање? Поготово не млади луѓе. Барем да нудат квалитет некаков, ни тоа го нема.
Да, и во другите градови се осеќа тоа... Понуда на ужасни пеачи и прескап пијалак. Не знам до каде но јас после вчерашната нок исто така сум преразочарана...
Почнав да работам кај преблизок пријател, шо се вика брат. Скроз различна професија, ај реков дури да почнам со учењево академијава нема да ми биди лошо. Еве скоро месец напрајв, се зафракваме таму ко и секогаш, али работиме никако забушавање и слично. И сега после скоро 3 недели пред работнициве ми вели, аа јас че ти скратам 10%, многу ти зборува муцката бла бла, два пати го рече слично вака ама ај си реков заебанција е нешто... Одиме на пијачка вечерта во кафич, со другари други и пред нив ми вели, слушај ваму, вака да знајш нешто. Платата че ти биди пониска 10%, и да знајш едно нешто: Јас сум ти газда таму, а ти си само општо работник, не сакам да се заебаваш со мене пред другите работници, утре други ден, че си земат сила. Му се пулам вака и му велам: Најпрво да ти кажам ваква работа да зборуваш пред другари, да ме потценуваш и срамиш, нема да остам туку така. А сега да те прашам, дали ко бараше работници и молеше да ти идат, никој не ти дојде, еве јас ти се најдов ко пријател, дали воопшто те прашав за пари колку е плата колку че ми даваш? (колку шо че ми дајш толку) Дали не ти е срам да ми зборуваш вака, кога секогаш се шегуваме на свои сметка, па сега се прајш курац и пол, шо се замислуваш? Дали мислиш дека во моментов за ебани 20-25 илјади пари по тебе че идам че ти метам и чистам и одам ко пратеник по цел ден да се заебава секој со мене, дури и работниците таму? И за крај во врска со намалувањево на платава, нека слушаат другариве, досеа се шо сум сработил нека ти е 100%, односно гратис. Зато што те сакам ко најдобар, најблизок другар, да не речам брат. И после си одиме в кола ми вели ај да не се лутиме, да си пуштиме рака, барем сфати ме од една страна... не мислев да влегувам во детали пак само му пуштив рака и му реков океј. Ова е ум за мене, за друг пат.
Знам дека во моментов си разочаран, ама не му се лути. И ти си во право, и тој е во право. Зато не е убо да се меша работа, со блиски луѓе. Стално се расипуваат односите.
Вакви проблеми се зборуваат насамо, а не вака. Ја цапна белешката многу, но не е проблем, че си знај за друг пат. Далеку е од лидер, повеќе ми наликува на типичен македонски газда, иако учи факултет токму за тоа како да биди лидер итн.
Не. Не е во право "газдата" Како "газда" баш е срање пример и милион грешки има направено, па нели треба он да претставува пример на работното место? Ко прво, заебавање и зборење на работа, ако толку многу му пречело ова на Старк можеше во тој момент да му каже и да продолжат со сериозна работа. Второ, зборување пред други луѓе за работен однос. Како што самиот рекол, таму си е газда. Треба да се држи до своите стандарди и проблемите да си ги решава само на работа, надвор од тоа не треба. Трето - си ја завиткал опашката одпосле и се ракувал. Покажува дека е свесен дека тоа што го направил е огромен сељо потег. И главното, ова ти го рекол затоа што се осеќал супериорно и си дозволил да те понижи пред други личности, како типичен гревен македонски """газда"""" Сори Старк, ама другар ти си пати од некои длабоки трауми на инфериорност.
Ај некако ќе разберев “и тој е во право”, ако насамо разговараа и газдата фино-лепо му објаснеше шо е работата, а не да се прај џек пред сите работници и другари за да му кажи кај му е местото, па и уште најдобар другар. With friends like these, who needs enemies?
Зато не е паметно да се меша работа, со блиски луѓе. Ако сакаш да расипеш однос, тоа ти е еден од најдобрите начини.
Старк,слушај дете, најдобронамерен совет од искуство,никогаш да не работиш кај близок,ниту кај другар ниту кај роднина,ниту ортак во бизнис со близок. Кога тогаш ќе се наруши рамнотежата ,не е исто професионален и приватен однос. Баш има и тема на форумов за ова,има и искуства.
На моменти се чуствувам среќно и покрај се што се случи. Сакам да бидам личност која ја боли увото за се. Зашто поинаку не се живее. На моменти тажно, осамено, празно. На моменти сакам се од почеток и некаде кај никој не ме познава. Изморена сум психички....