Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.575
    Допаѓања:
    15.865
    На cresa-jagoda, FridaodaMk, buba4e89 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    43.151
    Кога ќе те натераат со сила да одиш на роденден кај братучедот, ќе те седнат на маса со децата и ќе речат ај да се сликаме. :pizza:

На cresa-jagoda, buba4e89, marlonbrando69 и 12 други им се допаѓа ова.
  3. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.953
    Допаѓања:
    15.949
    Сакам да кажам дека работам во средна каде што секој втор збор на колегите им е 'пу** к**ац' еден со друг си велат така.....

И мислам дека светов скроз забегал...
    Знам дека го велат тоа на шала... Ама... Ама....

4. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Не знам каде да пишам па ај тука.
    Значи имам две колешки, ама у пичку матер ОБСЕДНАТИ се со мене, не се издржува.
    Не знам дали е до љубомора или што и да е, ама сериозно не ја сфаќам поентата константно да ми префрлаат зборови и лечат фрустрации врз мене.
    Долго се знаеме и секогаш односот ни бил океј, ама во последно премина во чисто малтретирање секој пат кога сум на факултет. Едноставно игнорирам, ама преминува во исмевање зошто ќутам, па зошто сум реагирала така. Кога ќе им кажам да престанат продолжуваат уште толку ама со подмолна насмевка, уживаат во тоа да иритираат некого.
    Не знам зошто и како некој може да биде до тој степен мизерен.
    На дваесет нешто години да се однесува како да е во основно.
    Не знам како да реагирам за тоа што не сум на исто ниво со нив, а разговор очигледно не работи за нивните минијатурни подпросечни и прости мозочиња. Смачено ми е нон стоп да ми префрлаат ствари додека си ја гледам работата пред себе.
    Неверојатно е што може пи*ка да роди, а да не одгледа, очигледно...

На marlonbrando69 и Stark им се допаѓа ова.
  5. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    Тоа
    Тие се ограничени, завидливи и лоши луѓе кои и без причина би те нападнале верувај дека е така лично сум го доживеала на своја кожа такви игнор само мој совет молчи си и сами ќе си кажат која им е маката зошто те задеваат .Не им придавај значење и тоа ќе ги побесни ти смешкај се и уживај си тоа ќе е контра удар и ефект ќе видиш веднаш.И јас им молчев но сега гледам и да се вратам назад тие и денеска би биле исти не е до тебе ништо не се замарај

На lovemme, Dumbledore и Stark им се допаѓа ова.
  6. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    На Peanut Butter, Ahoy, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    А треба да не веруваме дека е во топ 5?Од авион се гледа дека Скопје е загаден град.Кога има луѓе без совест, палат ѓубришта, улиците не ги чистат(сред Центар, позади Рамстор улицата од камионите со песок, градежен материјал е целата прашина).Каде се инспекциите?А и народов е крив, си молчи како да му е арно.

На Gosh, La-loca, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Абе викаат
    Пред фактите и Боговите молчат, ама во Македонија повеќе веруваат дека нѐ трујат од авиони или нњшо, него на факти.

На elimkd, poi и stjepan им се допаѓа ова.
  9. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Не се замарам со тоа што го зборат туку со фактот дека исклучително пред други колеги го прават, кога се сами се тотални пизди и збор не зуцнуваат.

10. Lot

Lot Активен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    260
    Тоа е типичен мобинг и се коси со неколку правилници на универзитетот.
    Можеш слободно за тоа да поднесеш претставка кај продекан за настава и да бидат отстранети од слушање.

На Dumbledore му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    А па универзитетот ги заболе.
    Едвај за друго не слушаат а камо ли за ова.

12. Lot

Lot Активен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    260
    Ако се повикаш на конкретни членови во статутот, нема да имаат избор туку ќе ти излезат во пресрет.
    Другата опција е да трпиш мобинг.

13. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    А како можам ова да го направам?

14. Polska.Win

Polska.Win Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    129
    Извини што ви се убацувам како џокер во покер,ти си факс а они ти се колешки така?

15. Lot

Lot Активен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    260
    Има тема на форумов, нешто "психолошко вознемирување во образовниот процес",
    Некој правник сигурно може да ти укаже на што да се повикаш, на Статут, Етички Кодекс на УКИМ, итн.
    Освен тоа, имаш продекан за настава на твојот факултет, проректор за настава на УКИМ...

16. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Да

На Polska.Win му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.125
    IMG_20221122_122256.png
    На сликава накратко гледате тест за осетливост на антибиотици. Зеленото во петриевиот сад се бактериски колонии, а белите кругчиња се мали парчиња натопени во соодветен антибиотик. Околу секое парченце, гледаме празен круг каде всушност нема бактерии. Накратко, колку е поголем празниот круг околу антибиотикот, толку повеќе има тој моќ да го сопре растот на бактеријата.
    И гледаме за само 10 години дека тоа драстично се има сменето. Бактеријата ако тогаш била осетлива на барем 5, сега е едвај ма 1 антибиотик.
    И така, ако во скоро време нѐ погоди некоја бактериска епидемија или пандемија или почнеме да умираме од бактериите кои до скоро како шала се лечеле, обвинете ги тие што на ковид даваа тројни дози сумамеди и тие што даваат антибиотици без да се потврди присуство на бактерија.

Последна измена: 22 ноември 2022
    На Кена Рис, La-loca, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.130
    Допаѓања:
    180.888
    Може не е за тука муабетов, ама да прашам. Овој еволутивниов развој на бактерии се случува на универзално ниво, т.е. бактеријата утре ќе биде резистентна и кај луѓе што не виделе антибиотик во животот или како?8-|

На cresa-jagoda и manga_ им се допаѓа ова.
  19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.125
    Па да, зашто не е до тоа колку некој поединец примал антибиотици, туку колку еден вид на бактерија и сите нејзини генерации биле изложени на тој антибиотик. Ако јас дојдам во контакт со бактерија која пред 10 години се лечела со (пример) амоксиклав еве (како најчесто користен), нејзини претходни генерации може да биле изложени многу пати на тој антибиотик (и кога немало апсолутно потреба) и да стекнале резистентност и сега бактеријата кај мене само истите гени ги носи. Што значи иако може јас никогаш не сум пиела амоксиклав, бактеријата благодарение на претходните единки од кои потекнува ги наследила гените што ја прават резистентна. Не е секогаш случај нели, ама колку повеќе трупаме антибиотици и кога е непотребно, толку е поверојатно дека создаваме се поголеми и поотпорни генерации на бактерии.
    Зашто многу пати доаѓаме во контакт со бактерии кои не се доволно да предизвикаат болест ама ги лечиме со антибиотици "за секој случај"
    За обично течење нос или кашлање кај луѓе што инаку се здрави, антибиотик е ништо освен штета.

Едит
    А посебно со ковидов, лудило беше. На луѓе без симптоми или само што изгубиле мирис и вкус или ај превентивно сумамедче. Јас со бабини лекови се лечев плус сируп за кашлицата и витамини. Ама антибиотик не помислив оти фајде ќе немаше. После прележување ми беше паднат имунитет, е тогаш фатив бактерии кои фала богу ми беа докажани со лабораториски тестови и тогаш пиев антибиотик од што стварно мораше.

Последна измена: 22 ноември 2022
    На cresa-jagoda, poi, Anne Boleyn и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.130
    Допаѓања:
    180.888
    Ама видиш, џабе си се лечела ти со бабини чаеви, кога сите ги јачале бактериите со сумамед, превентивно (facepalm).
    И шта чемо сад :wasntme:

На cresa-jagoda, buba4e89, simoncelicius и 3 други им се допаѓа ова.