Кога ќе те натераат со сила да одиш на роденден кај братучедот, ќе те седнат на маса со децата и ќе речат ај да се сликаме.
Сакам да кажам дека работам во средна каде што секој втор збор на колегите им е 'пу** к**ац' еден со друг си велат така..... И мислам дека светов скроз забегал... Знам дека го велат тоа на шала... Ама... Ама....
Не знам каде да пишам па ај тука. Значи имам две колешки, ама у пичку матер ОБСЕДНАТИ се со мене, не се издржува. Не знам дали е до љубомора или што и да е, ама сериозно не ја сфаќам поентата константно да ми префрлаат зборови и лечат фрустрации врз мене. Долго се знаеме и секогаш односот ни бил океј, ама во последно премина во чисто малтретирање секој пат кога сум на факултет. Едноставно игнорирам, ама преминува во исмевање зошто ќутам, па зошто сум реагирала така. Кога ќе им кажам да престанат продолжуваат уште толку ама со подмолна насмевка, уживаат во тоа да иритираат некого. Не знам зошто и како некој може да биде до тој степен мизерен. На дваесет нешто години да се однесува како да е во основно. Не знам како да реагирам за тоа што не сум на исто ниво со нив, а разговор очигледно не работи за нивните минијатурни подпросечни и прости мозочиња. Смачено ми е нон стоп да ми префрлаат ствари додека си ја гледам работата пред себе. Неверојатно е што може пи*ка да роди, а да не одгледа, очигледно...
Тоа Тие се ограничени, завидливи и лоши луѓе кои и без причина би те нападнале верувај дека е така лично сум го доживеала на своја кожа такви игнор само мој совет молчи си и сами ќе си кажат која им е маката зошто те задеваат .Не им придавај значење и тоа ќе ги побесни ти смешкај се и уживај си тоа ќе е контра удар и ефект ќе видиш веднаш.И јас им молчев но сега гледам и да се вратам назад тие и денеска би биле исти не е до тебе ништо не се замарај
А треба да не веруваме дека е во топ 5?Од авион се гледа дека Скопје е загаден град.Кога има луѓе без совест, палат ѓубришта, улиците не ги чистат(сред Центар, позади Рамстор улицата од камионите со песок, градежен материјал е целата прашина).Каде се инспекциите?А и народов е крив, си молчи како да му е арно.
Абе викаат Пред фактите и Боговите молчат, ама во Македонија повеќе веруваат дека нѐ трујат од авиони или нњшо, него на факти.
Не се замарам со тоа што го зборат туку со фактот дека исклучително пред други колеги го прават, кога се сами се тотални пизди и збор не зуцнуваат.
Тоа е типичен мобинг и се коси со неколку правилници на универзитетот. Можеш слободно за тоа да поднесеш претставка кај продекан за настава и да бидат отстранети од слушање.
Ако се повикаш на конкретни членови во статутот, нема да имаат избор туку ќе ти излезат во пресрет. Другата опција е да трпиш мобинг.
Има тема на форумов, нешто "психолошко вознемирување во образовниот процес", Некој правник сигурно може да ти укаже на што да се повикаш, на Статут, Етички Кодекс на УКИМ, итн. Освен тоа, имаш продекан за настава на твојот факултет, проректор за настава на УКИМ...
На сликава накратко гледате тест за осетливост на антибиотици. Зеленото во петриевиот сад се бактериски колонии, а белите кругчиња се мали парчиња натопени во соодветен антибиотик. Околу секое парченце, гледаме празен круг каде всушност нема бактерии. Накратко, колку е поголем празниот круг околу антибиотикот, толку повеќе има тој моќ да го сопре растот на бактеријата. И гледаме за само 10 години дека тоа драстично се има сменето. Бактеријата ако тогаш била осетлива на барем 5, сега е едвај ма 1 антибиотик. И така, ако во скоро време нѐ погоди некоја бактериска епидемија или пандемија или почнеме да умираме од бактериите кои до скоро како шала се лечеле, обвинете ги тие што на ковид даваа тројни дози сумамеди и тие што даваат антибиотици без да се потврди присуство на бактерија.
Може не е за тука муабетов, ама да прашам. Овој еволутивниов развој на бактерии се случува на универзално ниво, т.е. бактеријата утре ќе биде резистентна и кај луѓе што не виделе антибиотик во животот или како?
Па да, зашто не е до тоа колку некој поединец примал антибиотици, туку колку еден вид на бактерија и сите нејзини генерации биле изложени на тој антибиотик. Ако јас дојдам во контакт со бактерија која пред 10 години се лечела со (пример) амоксиклав еве (како најчесто користен), нејзини претходни генерации може да биле изложени многу пати на тој антибиотик (и кога немало апсолутно потреба) и да стекнале резистентност и сега бактеријата кај мене само истите гени ги носи. Што значи иако може јас никогаш не сум пиела амоксиклав, бактеријата благодарение на претходните единки од кои потекнува ги наследила гените што ја прават резистентна. Не е секогаш случај нели, ама колку повеќе трупаме антибиотици и кога е непотребно, толку е поверојатно дека создаваме се поголеми и поотпорни генерации на бактерии. Зашто многу пати доаѓаме во контакт со бактерии кои не се доволно да предизвикаат болест ама ги лечиме со антибиотици "за секој случај" За обично течење нос или кашлање кај луѓе што инаку се здрави, антибиотик е ништо освен штета. Едит А посебно со ковидов, лудило беше. На луѓе без симптоми или само што изгубиле мирис и вкус или ај превентивно сумамедче. Јас со бабини лекови се лечев плус сируп за кашлицата и витамини. Ама антибиотик не помислив оти фајде ќе немаше. После прележување ми беше паднат имунитет, е тогаш фатив бактерии кои фала богу ми беа докажани со лабораториски тестови и тогаш пиев антибиотик од што стварно мораше.
Ама видиш, џабе си се лечела ти со бабини чаеви, кога сите ги јачале бактериите со сумамед, превентивно . И шта чемо сад