Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.910
    Повеќе од пола, не знам што е со прашалникот. Има живот и после Скопје, и подобар, и поубав, како да ти објаснам:D.
    ...откако заминав од Скопје,
    личниот опис му го сменија,
    парада на невкус и кич направија,
    место дрвореди зградореди насадија,
    најпосле и гтц го уништија,
    фала ти боже што не сум таму, да ја гледам таа трагедија:tmi:

...а Дениција? Таа сигурно не беше од Скопје:wasntme:

На 1209, Skyler, Anah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Она кога ќе сфатиш дека имаш три генерации над тебе што се по потекло од Скопје и можеш да се декларираш како стар скопјанец.

На 1209, MarigoldA, Maca Macka и 21 други им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.439
    Од кал да е, битолчанка да е. :makeup: :*

На Maca Macka, Kanya, GirlRose и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.789
  5. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    S'tobom moja tuga gubi nevinost.... Posveteno

6. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.439
    @Bitter-Sweet епа постари генерации се со србизми, понови со англицизми, после то - којзнае веќе. :D Мислам дека поќе сметаат англицизми, особено на постари генерации, зошто се многу подалечни од наш јазик, за разлика од србизми да речиме. И едните се десиле ( :D ) ради просторна блискост, а друга ради електронска блискост. Втората многу ја занемаруваат. Али ја сфаќам поентата. Пошто јас осеќам потреба за негување на се битолско, од култура, до дијалект, па секундарно на ниво на држава и нација. Локал патриот. :D Ама и сфаќам користење и прилагодени зборој, кај постари генерации од соседите попримено, во понови англиски. Пошто е прирорен процес сакале или не. Исправно е да знајме како треба и да се стремиме кон то али јбг. Природно иди поинаку.

Дома лично, брат ми не чита. Ни јас читам за да сум пример. Ни јас имам вау концентрација, ни тој. Е јас сум се интересирала и можам соодветен збор во секоја ситуација да извлечам. Тој не можи. И дома активно го поправам. Трагикомично еј. Ми вика некни "литерално така е!", татко ми се буни од страна не било литературно така, така било на српски. Јас му викам "детево пробва да ти речи дека БУКВАЛНО е така". Расипан телефон. :rofl:

На Bezimenka90, Ugly Duckling, Beautiful Dreams и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.129
    Типов не збори само за англицизми туку и вели зборови со туѓо потекло.
    Нека каже македонски збор за телевизор, микроскоп, телефон итн.
    За телевизор далекогледач да не треба да кажам? Оти во превод теле= далеку и визија= гледање.

На Angie1432 и Polska.Win им се допаѓа ова.
  8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.789
    Па да, искрено некако србизми не ми пречат кога слушам, како да се имаат слеано со нашиот македонски, па еве и некои турцизми што останале. Ама англиски зборови, некако туѓо ми звучат. Дали дека понови, како што велиш, не знам. Ама не ми се пријатни баш. Пример зборот булинг, зошто булинг кога може да кажеме - насилство? Кога имаме соодветен збор во нашиот јазик.
    И друго што имам забележано, читајќи книги, некако самиот јазик денес како да е на едно поинакво ниво. Побогат. Кога читам постари книги, што биле преведени на македонски јазик пример пред 30+ години, поинакви се од денешниве преведени книги.

На Серотин и theowndemon им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.439
    Па то е. :D Поблиски ни се на јазикот, а и просторно сме се испреплетвале низ историјата. На сличен начин ни се плетка англискиот. Ко ќе децава пораснат и нив ќе им е нормализирано. Тогаш нов јазик ако е ин ( :D ), нив ќе им е неприроден. Ни еден јазик не останва ист и се менва и сам од себе ама и станва хибрид со околината оти така природно се развиваме и јазично и културолошки.

Хм, поспецифициран е. Во психологија користиме често вака туѓи изрази ради специфичност. Насилство е преопшто. Секој булинг е насилство, ама не секое насилство е булинг. И дур објаснам какво е насилството, еден збор го објаснува и штедам на време и преминвам на нешто поважно. Исто и со сиблинг. Многу се борев да не користам зборов ама учам семејна терапија и цело време морав братсестра, ама чек можи се поинаку и се братбрат, па едно време велев детска заедница ама пациент се лути ако речиш така и јбг бев ко "тое факинг сиблинг". :D Или тодлер. Мало дете. Ама не секое мало дете е тодлер. Ама тодлер е секогаш мало дете. На твитер еднаш кажаа еден збор шо би бил за тодлер кај нас ама да бидиме реални ако го знај само еден студент по македонски и никој друг - тешко дека ќе стани популарен и широко користен. Лично ич не ми текнува како беше и смао тогаш еднаш го сретнав. То ме носи до следното. За сите овие зборови можиме да имаме свој. Да речиме "еве од денес вака е". АМА како пошироката маса ќе го прифати то? Зато и неколку пати спомнав природен раст на јазикот и културата. Сами одбираме со секоја наредна генерација шо ќе остани, шо ќе замини, и шо ќе дојди. Несвесно. Ако сакаме да форсираме заменски збор, можи да остани заменски смао на хартија и шо менва то? Ништо.

На tirkenbal, Bezimenka90, Ugly Duckling и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.129
    Па ако кажеш сподели се мисли да споделиш мисла во живо.
    Ако кажеш да шернам, се мисли онлајн.
    И ова природно доаѓа со употребата на јазикот, не е дека некој го форсира.
    Транслација и преведување е исто. Превод е од еден јазик на друг ама во научната литература се користи зборот транслација за да се потенцира дека се мисли на синтеза на протеини.

Исто и многу други зборови немаат соодветен македонски превод па мора да се користат странските. (пр. сплајсинг)
    Така што нека ме извинат патриотите ама не, македонскиот јазик не е толку богат и не би бил без интернационализми, зборови од туѓо потекло, сленгови, жаргони.

Последна измена: 26 ноември 2022
    На Angie1432, Anah, ElenaOfRivendell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.758
    Допаѓања:
    19.555
    Леле ко че прочитам вака некој ко че се куроперчи дека е скопјанец, а се друго подолу гледа, ти се чини сина крв има. :D

Во кој делузии живеете бе? :D :D :D

На GirlLove, Tajnaotrovna, Anah и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.380
    Ариевска раса сме ние, јасно?! :D

На GirlLove, stjepan, Ketchup и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Anah

Anah Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    1.380
    Најчесто користам англицизми во недостиг на македонски збор кој би бил соодветен у контекст на реченицата а многу често го нема па мора да се послужам со србизам или англицизам.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Polska.Win

Polska.Win Активен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2022
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    129
    Права скопјанка,кој зборови ти фалат ајде пиши да видиме?

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Beautiful Dreams

Beautiful Dreams Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.934
    Чудно е како ги гледам работите на поинаков начин.

На Ani45 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.134
    Допаѓања:
    180.910
    Na temata na jazicite, sakam da prasham, vie koga ste anksiozni, shto tochno ste:?:
    upload_2022-11-26_13-55-54.png
    A zlaten makedonski ekvivalent imame, mislam, koga ne stanuva zbor za dijagnoza...

Od druga strana- novokomponiraniot filipchovizam ,,obeznost,,|(. Mislam(facepalm)

17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.445
    Не е новокомпониран обезност, од кај тоа? :D

Голем број од македонските зборови се веќе со потекло од странски зборови. Тоа што уште се внесуваат нови зборови, како на пример англицизмите, значи дека јазикот се развива, бидејќи јазикот е жива материја која постојано се збогатува. Не постои "стерилен јазик"(добро освен можеби кај некои неоткриени племиња), всушност доволно е само малку да се знае за историја на јазиците и јасно е колку е всушност големо меѓусебното влијание и колку се испреплетуваат. Сето тоа е нормално. За поими за кои немаме соодветен наш збор секако дека ќе воведеме нови, нема да се преправаме дека одредено нешто не постои. :D
    Е сега, воопшто не ми се допаѓа кога помали деца не знаат, значи буквално не знаат доволно македонски јазик и мораат да формираат полумакедонски-полуанглиски реченици за да се изјаснат, но мислам дека тоа е веќе друга тема.

Последна измена: 26 ноември 2022
    На Gosh, Bezimenka90, Ugly Duckling и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.491
    Допаѓања:
    21.129
    Зашто дебелина не е исто со обезност. Додуша мислам дебелина е повеќе онака секојдневен израз, обезност е како медицински термин за посериозна дебелина која влијае и на здравје. Дебел на англиски е исто што и overweight, obese е над тоа.
    Затоа е воведен за да се направи дистинкција за каква дебелина праиме муабет.
    Затоа реков за многу работи немаме соодветни термини

На Feminka22, ElenaOfRivendell и Angie1432 им се допаѓа ова.
  19. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.373
    Допаѓања:
    20.959
    Сакам да ја гушнам јануарската верзија од себе и да и кажам дека е уште полошо сега :l:.

На Gosh, Rock\m/girl, hermosa и 4 други им се допаѓа ова.
  20. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    На скопјаните и скопјанките ништо не им можите вие од другите градови.

Главен град Скопје ќе си остани и не го даваме.8)(fingers)(fingers)а Битола и Прилеп под нас ќе сее.