Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    И јас и тоа одамна а денеска официјално го дознав

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Кога полека но сигурно ти бришат јазик, потекло, име, историја, а ти ко одбранбен механизам си бесен на луѓе кои вметнале неколку странски зборчиња во говор. Го немате тој луксуз, знаете нели?

На christinnn, M.B., Anie93 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Ти пишав на Инста :D

иначе фала на тие шо ми пишавте, не очекував.
    Напраив подвиг, за мое добро, што никогаш не очекував дека ќе го направам. Ама морав, не сум п:swear:
    Се осеќам супер, го кажав као дека го допрев дното, пошо тоа никогаш не би го напраила, ама морав, за мојата психа, душа и срце.
    Ил да не ме мислите, секогаш искачам победник.
    ве сакам :l::l::l:

На buba4e89, hermosa, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  4. AAKG

AAKG Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2019
    Пораки:
    1.192
    Допаѓања:
    1.388
    Точно. Јсс така си го зезнав летниот одмор,замимав со наши луѓе и во последен момент дознавам дека ќе идат и друго друштво и одморот беше хаос. Старомодни,сакам ова сакам она,несакам на плажа,не ова јадење...
    Така и овај викенд дојдоја од страна и се беше хаос..Припикнати луѓе кој што немаат свое друштво можат само да направат непријатни моменти.

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    Јас, понеделник наутро, додека ги преиспитувам моите животни одлуки, трошоци и алтернативи за да знам дали вреди да одам на работа.
    CF449665-B47E-4DEB-954D-F1DB25896DD5.jpeg

На st-el, buba4e89, Arkann и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.117
    Ќе звучам ко квази топшоп реклама, ама за повеќе информации во врска со ова и уште многу други интересни работи, придружи се во клубот за nonfiction, каде наскоро ќе збориме за книгата Why We Sleep. :D

На Beemo, manga_, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    14.439
    Леле случајно ми текна на токсик или acid wear, која носталгија човече.....го памти ли некој стилот?:rofl::whew:

На annii му/ѝ се допаѓа ова.
  8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.480
    Сакам да кажам дека вчера една другарка сподели нешто во врска со комфорт зона шо толку остана со мене шо го споделив во групата.
    Leaving-the-Comfort-Zone-Appendix.png
    Муабетот беше, не треба да излезиме од комфорт зоната за да растиме и да градиме резилиентни снаги. Целта е полека да прошируваме комфорт зона и поќе работи полека да ни влегуваат во истата. Пошто темата беше за резилиентност ( способности за прилагодување и адаптација), муабетот беше дека целта е да, ова ме повреди и не го негирам и ќе го осетам ама не го патологизирам и ќе работам околу него. Големината негова ќе остани со мене во иднина. Ама и јас сум покомотна со поќе работи и сум пораснала како поголем чоек и сега ме боли помалку. Накратко, се плашам да пливам. Ама денес ќе седам само на брегот. Утре ќе ги макнам прстите. Задутре нозете итн. Не треба да излезиме од комфорт зона ( особено не по секоја цена) пошто не е животот нешто шо треба да го живејме брзински и со цели шо можеби не ни се комфортни. Ама апсолутно градиме многу различни снаги ако полека пробваме нови работи и задржваме то шо ни се допаѓа. И така си ја проширваме комфорт зоната. Не се фрламе слепо во непознатото, туку полека опипваме и се градиме околу помалку познати работи.

Никогаш претходно не сум размислувала вака. И многу поинакви гледишта ми отвори ете еден заклучок уз муабет.

Thank you for coming to my TEDtalk.

На Avery, Merten, Annath и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.923
    Не може нови работи да вметнуваш во твојот живот кои се надвор од твојата комфорт зона и да велиш дека ја шириш својата комфорт зона :D Со тек на време кога ќе се навикнеш на новото (колку и да е мало е ново, е непознато и е надвор од зоната) тогаш ќе стане дел од твојата комфорт зона, но не во моментот. Ако ја шириш би значело дека бираш и вметнуваш работи со кои ко особа си комфортна. Инаку излегуваш од неа. Не се само големи одлуки дел од излегување од комфорт зона, и ситници се. Пак е излегување, не е ширење.

На Estranged, cresa-jagoda, GirlLove и 3 други им се допаѓа ова.
  10. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.480
    Па да за се ама особено за болдираното ( одбираш работи со кои си комфортна; со цел да постигниш нешто шо евентуално ќе напрај промена и ќе ти поможи да си комфортен со нешто екстра и од таму = ширење), али поќе е од аспект дека сепак прајш или откриваш работи со кои си комотен и не форсираш работи со кои не си. Не сме толку свесни па да знајме шо потенцијално ни е комфортно и не знам како ова да го објаснам оти ми е ко слика во глата само. :D А и ваков израз лично би користела за насочвање на некој, наспроти излегвање од комфорт зона, пошто дава можност ( или илузија, сеедно) и да "макниш" само прсти и ако не е добро да смениш пристап додека излез од комфорт зона за многу имплицира да прат нешто шо апсолутно можи да им е нелагодно и дека од нив се очекува да се прилагодат. А целта е да не уплашиш некој пред време пошто и начинот на кој ќе сервираме нешто игра улога. :D

Во конкретниот случај темата беше за улога на жртва ама вчера пресудив дека не е време за та тема. :tmi: Идејата е дека ако немаме адаптабилни снаги, поверојатно е да падниме во улога на жртва и дека то можи да е ради комфортот од познатото, наспроти стравот од непознатото. И како излегуваме од то е со рифрејминг, или давање нова перспектива на веќе постоечка реалност и прајме мала промена да опипаме. Фактички "танцуваме" околу болната точка на начин кој е комфортен и нефорсиран, и полека се адаптираме и растиме околу ситуацијата.

Технички е излез од комфорт зона, ријл фијл е дека сега комфорт зоната има стреч маркс оти нешто шо ми е комфортно го искористив за нешто шо ме боли и од таму пораснав ко чоек и сега сум комфортен со поќе работи. Ок, мислам дека ова ми е најблиску до сликата во глата. :rofl:

На Bridget и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.660
    Допаѓања:
    35.413
    Јазикот е главно обележје на еден народ преку кој истиот се идентификува. Ако сакаш да го уништиш, уништи му го јазикот. Џабе тебе државата ќе ти се вика како сакаш, ако не го зборуваш јазикот кој те идентификува. Впрочем, како ние сме останале тоа што сме иако сме биле под туѓ режим? Не заради името на местото каде сме живееле, туку заради јазикот кој сме го говореле. Има мал милион примери низ светот на народи кои се пепознатливи, а немаат свои држави ниту пак признаени истории и сл.
    Џабе јас ќе учам за Гоце, ако тоа го правам на туѓ јазик. Не велам дека историјата и името не е важно, меѓутоа во споредба со јазикот се минорни, а гледам најчесто акцентот се става на нив, а јазикот се маргинализира.

Од друга страна, настојувањето на јазичариве да се користат само македонски зборови во јазиков не ми е практично ич, а и малку ме потсетува на хрватите кога се глупираа со зборовите со цел да се разликуваат од србите и да бидат уникатни, па така самите хрвати не можеа да си го препознаат јазикот. Така и кај нас, општо прифатено во светот е гаџет, ама нашиве џиџе го крстиле и место компјутер, сметач и слични бисери :D Јазикот е жива материја и се менува низ годините и нема ништо лошо во тоа, така само се збогатува.

На sonuvana и Bridget им се допаѓа ова.
  12. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.480
    Како листам темата за бебешка храна, ти се чини за бебе се спремам, а јас идеја за ручек си барам. :D

На elimkd, Ugly Duckling и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    А.к.а. Органик. :D
    Најбољи стил, долги години само од таму купував панталони. Имаа и кул дуксери и маички, и беа први у Ск со шарените глинени накити. :inlove:

На annii и Anie93 им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.927
    Ма не е можно гаџет да се вика џиџе:o. Освен ако не го смислиле битолчани:D

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.776
    Допаѓања:
    169.480
    Ко веќе не прозва ( :D ) џиџе не е гаџет. Џиџе е буквално се за шо немаме соодветен збор и е некој ситен предмет. :makeup: :rofl: Најчесто за играчки, шнолички, такви "глупости". Се сеќавам ко дете, штипчињата со украсчиња, панделчиња или така нешто ги викав џиџиња; некои ситни играчки пример чипичан често го викавме џиџе. :angel: Како возрасна не мислам дека сум искористила зборов, носталгија ме фати ко прочитав. Не знам дали е лимитиран и за "возрасни" ситнурии. :wasntme: Ама гаџет, не пасова.

На sweet-cherry, Biljarkata, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.660
    Допаѓања:
    35.413
    Ако успеам да најдам, ќе пратам, ама имаше повеќе бисери како предлози. Ова беше само пример.

едит.
    Пробувам да најдам, ама го нема. Иначе ова било предлог на Министерство за информатичко општество. Меѓу другите бисери, за твитање има предлог црцорење :D Што праиш на твитер? Еве си црцорам :wasntme:

Последна измена: 28 ноември 2022
  17. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Ладно е . . .
    FB_IMG_1669623946916.jpg

18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.032
    Допаѓања:
    14.439
    Понеделнички со сон од 3ипол часа и влечење со баба по лекари. Нека е со лесно:party:

На elimkd, christinnn, Youknow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    некогаш викам дека животот е прекрасен, ама сега ќе кажам дека успат е и скапаница тешка.
    за некого мајка, за мене цел живот маќеа.
    мрш

На flower30 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.927
    Нешто као ,,онаквото,,? :D Онаквото е термин со кој што именуваш, се што нема име...или не ти текнува како се вика:tmi::D
    Џиџано нели е украсено/ украсно уствари:?:
    #понеделничкимуабети:rofl:(facepalm)

На Angie1432, Amellie13, Anie93 и 4 други им се допаѓа ова.