Rastenjeto I sozrevanneto vo zivotot e mnogu kompleksen period. Zivotot vo zrelite godini ne uchi deka I pokraj izgubenoto vreme na pogreshni lugje, neiskoristeni priliki poradi nedovolna hrabrost ,imanjeto na kompleksi koi ni se vo svojata glava I totalno bez prichina, sepak treba da sme blagodarni za mudrosta koja ni ja nosi stareenjeto. Taa mudrost se smirenite hormoni, minlivosta na situaciite(dobri I loshi), nedozvoluvanje na manipulanti da bidat vo blizina.Se ke si dojde na svoe mesto.
Некогаш си мислам дека ја не сум одовде, ни па за овде, уствари ја и општо си знам, ама одвреме-навреме си се присетувам, ко падната од Марс, ма ќе да е и од Нептун. Зарем и вакви баналности постојат?
Средни 20-ти и друштво се многу чудна појава. Имаш другар(к)и што се во брак, и автоматски гледањата замруваат, кафе шема еднаш годишно ако се погодите, пошто нели они се сега зафатени со семеен живот. После тоа имаш другар(к)и што се сингл ама се апсолутно посветени на пронаоѓање дечко/девојка, муабетите се вртат само околу тоа и колку е мизерно да си сингл. Излегувања со овие лица има често, ама секако да е на места кај што можат да запознаат некој, и откако влегуваат во врска контактот се намалува. Другар(к)ите што се во врска постојано имаат некои plots да те запознаат со некој, за да искачате на double dates, и искрено на тоа се сведува дружењето, и евентуално да ислушаш кога ќе имаат проблеми во врската. И на крај имаш тек тук по некоја особа како тебе, која е сингл, меѓутоа е посветена на бркање амбиции, дружење, работа на себе како личност, со која што можеш да збориш на било која тема, и знаеш дека ќе бидеш прифатен и сфатен. Е ваквите луѓе иако се ретки, вредат злато И истите личности кога влегуваат во врска се најчесто оние кои сепак имаат време за своите другар(к)и зошто имаат поставени healthy boundaries. п.с. секако има исклучоци од погоренаведените категории, ама општо земено мислам дека за жал вака е сведено дружењето.
Нешто пребедно ми е човек што минува низ тежок период (читај тежок здравствен проблем) да врши постојан булинг на особи што наводно не се за него битни. И нормално на било какво спротивставување на другите, одговорот е - како не ти е срам, имај разбирање, тешко му е, итн... Јао, да му било стварно толку тешко ќе се посветел на тоа, немало времето да го троши на небитни (за него) луѓе. Еве сега си велам да можам да вратам време имаше трипати полошо да вратам на таква личност и куров ќе ме болеше со што се борела тој период.
Секој си гледа да се најде партнер и да си создаде фамилија, со него ќе живееш цел живот, не со пријателите. Толку ме изгореле пријатели и се покажале од корист што не ми се ни потребни. Љубов и те како ми е потребна и посреќна сум времето со сакан човек да си го поминам отколку со некои пријатели што денес се тука, а утре може и да не се. Подобро е да се фокусира човек да си најде партнер и да си е среќен со него. Секако ако не сега, за некоја година 80% ќе се омажат/оженат, вечно во 20ти нема да сме и после самотија јас не би сакала. Цел ми е фамилија, деца. Брат/сестра, родители, блиска фамилија, маж/деца, тоа е тука секогаш за тебе. Не верувам во пријателства премногу. Животот така ме научил.
Вака порано не учеле бабите, меѓутоа е погрешно. Затоа што не секој дечко, маж во иднина ќе е засекогаш тука и не секоја другарка не е тука. Ти биди си среќна со себе, а после тоа во која средина ќе си си бираш. Работата е што ако ти знаеш како да си распоредиш време, ако знаеш да одржуваш комуникација ќе си имаш време и за семејство и за дечко и за друштво. Со пријатели не треба да гледаш така денес тука утре не. Во реалноста често(не секогаш, често) луѓе кои што вака прават подоцна се манипулирани од партнерите не секогаш ама често се случува. тешко се наоѓаат добри пријатели да, меѓутоа па мене лично многу ми е тажна сликата кога гледам некој е само со дечкото девојката и со никој друг ништо не прави...
Ја си ги знам приоритетите во животот, а тоа е да си имам свое семејство. Кафе со пријателка во живот ништо не ми значи, а фамилија, љубов и деца свои ми значи. Секој со своето. Нема потреба да се ругаат луѓе што си одбрале нешто друго. Јас гледам само користољубиви пријатели, завидливост и лицемерие. Ништо посебно, too much претеран акцент се става на пријатели. Во 20ти може и да е битно, во 30ти веќе и не верувам. Си гледаш работа, си гледаш дома да ти е средено, си гледаш деца, не ти е гајле кај ќе излезеш и со која пријателка во кое диско ќе одиш. Така да секој што си одбрал 20ти да си посвети на партнер и му е битно да си најде некој, може и паметно си прави, нема потреба од осуди.
Добро нека ти е така ама ете најбанален проблем нешто и ситно да е кога ќе ти се случи, кога ќе се нанервираш од дечкото не ти доаѓа да споделиш со некој? Или пример совет нешто да побараш од пријател? Имам другарки што во сред ноќ ќе дојдат да ми помогнат, да ме ислушаат, финансиски да ти помогнат може било како ... Не знам многу работи се. Валјда немаш запознаено добри пријатели
Немам блиски пријатели и не верувам во никого. Повеќе со нивни совети гледале да ми наштетат. Тука е мајка ми, тука ми се брат/сестра, нив си ги сметам блиски и со нив ќе си се советувам. Поблизок од родена крв немам.
Добро тоа си е твое искуство. Ама искрени пријателства има, имаме и јас свои пријатели вистински, има и дечко ми вистински. И ние ќе си имаме семејство и деца здравје Боже. И мене ми е преува помислата дека некој ден ќе си се дружиме сите заедно со децата на нашите пријатели. И дечкото нема да ти е родена крв, како ќе му веруваш?
Не е исто. Со пријатели се гледаш чат пат, со дечко почесто. Колку слободно време имате што и работа, па и секој ден со дечко и друштво сте? Кога да спиеш, кога 8ч да одработиш, кога да си дојдеш-отидеш од работа, отишол денот. Наоѓам едвај време моите и дечкото да ги видам. Со дечко делиш кревет, менуваш телесни течности , минувате многу време и во иднина ако заслужи ќе ти стане и фамилија и најблиска личност во животот со кого ќе си градите живот и семејство заедно. Приоритети. Adult life, не се постигнува секаде.
Баш од горенаведените причини останав со 4 ри другарки на крст со кои се поќе и поќе се ретчат излегвањата. А баш би сакала повеќето да беа како тебе. Очигледно многу сакаме..
А, кога ќе те остави дечкото кој ќе ти е потпора? Утре кога ќе правиш свадба само со дечкото ли ќе е? Среќата секогаш е многу поголема кога ќе се сподели со најблиските пријатели, исто и за тешки моменти.