Имунитет се ствара кога антиген ќе влезе во организмот на детето/човекот при што се создаваат специфични клетки-антитела кои се трудат да го заробат антигенот и отстранат при што се создаваат и т.н. памтечки клетки кои делуваат при наредна средба со истиот антиген и го уништуваат. Симптомите при наредна средба се не толку изразени како при првата средба . Имунитет се гради во допир со вируси или бактерии, а не во стерилна средина.
Да не отвараме тема имунологија https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371741/ How long do memory cells survive? The lifespan of a human memory T cell is of the order of 30–160 days [12,13,15,16], in contrast to the typical half-life of human T cell memory of 8–15 years [1,4,5]. Longevity thus does not seem to be an intrinsic characteristic of circulating memory T cells. Најголемиот дел од мемори- клетките се за кратко време, за време на сезона, затоа истите вирози ги минаат децата следната година, нормално со исклучок на некои. Некој не кажа во стерилна средина. Ако мислете дека останување дома, дека што баби, дедовци, блиски роднини идат на посети, и секакви можни вируси што носат е стерилно.. Ова е мое мислење, кој како сака нека си прави, како е најдобро за сопственото дете. Сепак, што и да се случи, на крајот од денот, најчесто се мајката и детето сами со болеста.
Ти велиш дека самата настинка не го јакне имунитетот туку го исцрпува што апсолутно не е точно. Го исцрпува организмот, а не имуниот систем. Баш напротив, го јакне имуниот систем. Всушност имуниот систем се формира при допир со вируси и бактерии. Има деца кои полесно минуваат, ама има и со потешки симптоми. Ама ако не го мине на 2,3 години, ќе го мине на 5,6.
Обичната настинка, без компликации е во ред. Потребна е на организмот да го активира имунитетот. Зборувам за ситуации дека пр. предолгата изложеност на одреден вирус, ја надминува способноста телото/ имунитетот да се избори, и затоа телото се разболува. Вирусот навлегува во јадрото на клетката и произведува негови протеини. + ПРЕД се, со бактериски компликации, со лежење во болници, со употреба на АНТИБИОТИЦИ. Тука веќе, антибиотиците превземаат, имунитетот не може да се избори толку брзо со тешка клиничка слика. И тука, телото слабее (антибиотиците ја расипуваат цревната флора), имунитетот е делумно во пауза. Пак ќе кажам, колку е помало детето, толку е поопасно. Земи го за пример РСВ вирусот.. не е исто кај бебе од 2 месеца, и кај дете од 3 години. Имунитетот на самото дете постои, постојат тие Т и Б клетки, мемори клетки, клетки убијци и се друго. Проблемот е изложеноста и количината на самиот микроорганизам, незрелоста на самото тело. За се', треба подготовка и правилно време и место.
Јас не знам како некои бутици сакат да продадат нешто а притоа без да испратат слика во живо, добро знаеме дека не е идентично како на моделот ама бар да имаме претстава дали ке ни одговара или не.. или ако можите некој да излажите арно ако не па арно...
Смрди копа на запалени гомна Значи корнеее Пак доаѓа периодот кога искачме бањати и намирисани од дома, а си идеме со смрад на запалени гуми и гз папири или шо и да палите. ретрадирани особи
Не сум дебела да кажам како е-ама знам како е да те "сакаат" како типкава за една вечер до две... п.с Се за прегледи на тикток, не бира народов само да има гледаност...
Имуниот систем се "јакне" кога детето добива доволно сон, кога му се даваат редовно вакцини, кога јаде здрава храна, кога е доволно активно и среќно(да, и психолошката состојба е битна)....а постојано изложување на секакви вируси на една недела не е никакво јакнење туку истоштување. А да додадеме дека еден куп родители(меѓу кои и моите порано) во еден месец даваат десет врсти антибиотици и сирупи што е уште поистоштувачко и штетно на долг рок. Нормално не треба чување во стаклено ѕвоно, ама не оди ни сѐ одеднаш.
А што се вакцините? Вируси и бактерии кои не предизвикуваат заболување туку го поттикнуваат имуниот систем на одговор и создавање на антитела против тие вируси и бактерии и при повторна нивна средба влијаат многу бргу и ги отстрануваат, при што може а и не мора да има симптоми. Имуниот систем всушност ти е голем број на клетки и органи кои делуваат на тој начин што го спречуваат патогенот да навлезе во организмот или доколку навлезе тие се создаваат во голем број кои го заробуваат и не му дозволуваат да делува и да се шири. И при повторен негов напад делуваат многу побрзо, тоа се тие памтечки клетки кои од предходно се создадени. Доколку нема изложеност на патоген имуниот систем едноставно спие. Не е во ред ни постојано изложување. Ама ептен пазење е дури поштетно
Пред некое време приметувам кариес на заб и одам на забар викам изгледа е кариозен овој. Ме гледа вика Аа не е ништо ова, почетно е, линија површински, дојди понатака. Се прошири во меѓувреме "линијата" веќе почна и да боли, идам пак ми вика аа длабок кариес е, се проширил. Е ај добро утро и на тебе.
Смени го одма. Сите стоматолози што сум ги имала, никој не ми рекол почнат е да си расипува, ама дојди покасно.
Јас сум мнооогу баксуз со заби, значи на вода да живеам ќе ми фатат кариес и 10 пати да ги мијам и затоа стално ги гледам барем долните и ако има нешто линија или дамка одам одма. И ме смири тогаш демек почетно е и сега си го јадов пак.