Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Според упатот и шифрата за дијагноза што е пишана. Што знам, специјализанти се сепак, не студенти. Јас на пластична за мала интервенција бев кај специјализант и супер поминав.

На Alm. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.107
    Допаѓања:
    26.979
    А, како специјализантите треба да стекнат пракса и искуство? :?:

На Waverly Raven, Alm., Ambitious и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    21.204
    Со присуство на прегледот кој го врши специјалист.
    Збориме дека не треба сами да прегледуваат пациенти.
    Оти па и не секој спевијализант значи дека стварно знае во областа, може не му оди нешто нај.

На Just.do.it и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    21.204
    Може еве на упатот пишува дека има чести болки во стомак и те праќаат на интернист. И знаеме дека треба убаво да знаеш на ехото што е што оти еве мене ко недоктор све ми е исто. И може да има не знам, камења или тумор ама да не ги види оти нема искуство.
    Нека ме прегледа интернистот а нека му објаснува и на специјализантот. Ама сам ако е тој, сумња ми е.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Стварно не знам што да ти кажам за хипотетички ситуации. Досега моето искуство е тоа, кај тебе не знам за што се работело. Секако ти можеш да побараш да те прегледа докторот на кој гласи упатот или да не се согласиш на преглед воопшто.

На Srckata28, cresa-jagoda и theowndemon им се допаѓа ова.
  6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.786
    Допаѓања:
    169.672
    Присуство на преглед е за студенти. Следно е да вршат специјализанти преглед под надзор. И со тек на време и без надзор. Мора да стекнат пракса и искуство за да работат сами, а не еден ден рандом да ги фрлиме да прегледват луѓе пошто "официјално специјализираа", а до тогаш 1 на 1 не биле со пациент. Специјализант не е некој веќе завршен, лиценциран и честопати со претходно работно искуство? Пошто колку шо знам - е.

На Annath, 1209, Waverly Raven и 8 други им се допаѓа ова.
  7. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Да, они може да работат и пред да запишат специјализација. Уствари голем дел од нив и работат како општи доктори измеѓу студиите и специјализацијата.

На Annath, 1209, Srckata28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    21.204
    Ама како општи доктори е друго.
    Ете може специјализантот да прегледува а специјалистот да е присутен.
    Ама ако одам кај понатамошен преглед кај специјалист, сакам да е кај специјалист.

9. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Твое право. Ти кажав, ако не се осеќаш сигурно, побарај го докторот. Ако не може да те прегледа докторот, одбиј го прегледот. Како пациенти имаме права, ама сигурно и тие имаат своја политика за работа.
    Едит: не верувам дека од прв ден на специјализација одма ги ставаат во амбуланта. Значи сигурно имаат веќе претходно искуство со пациенти во присуство на докторот. Инаку од каде би знаеле да извршат интервенција, конкретно во мојот случај.

На Annath, Waverly Raven, Alm. и 3 други им се допаѓа ова.
  10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Taka e. Не ги стават сами уште на почеток. Потоа кога ќе видат како им оди ги оставаат и сами. На ехо ако видат нешто сумљиво го викаат специјалистот. Специјализантите не се некои што допрва се сретнуваат со медицината, тоа се доктори. Башка ако дијагнозата е потешка го викаат специјалистот.

На Annath, Alm., cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    21.204
    И мене 8ца ми вадеа спевијализанти аама докторот им дремеше над глава.

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.513
    Епа може им било првпат :D

На Alm. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.659
    Допаѓања:
    39.510
    Точно е, треба да имаат надзор, и имаат. Ама ако спезијализантот е веќе последна година секако дека може и сам да е препуштен за некои работи.

На Alm. и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  14. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.107
    Допаѓања:
    26.979
    Исто и обратно. И тој доктор некогаш е бил специјализант. Како ќе надгледува доктор кога имаат повеќе специјализанти? :?:

15. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.161
    Допаѓања:
    5.378
    За одредени “покомплицирани” интервенции мислам дека мора да има надзор, баш асистентот на вежби, кој е при крај на специјализација, ни кажуваше дека сеуште не смее да ја прави една поинвазивна процедура сам, додека прегледи од мој термин и сл. си правеше сам.

Последна измена: 27 декември 2022
    На Alm. и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.377
    Допаѓања:
    126.351
    Па и да те прегледа специјалист, тоа не ти е гаранција дека ќе добиеш точна дијагноза.
    Повеќе искуство не секогаш значи и повеќе знаење.
    Специјализант може да има повеќе истражувано за ретки заболувања и дијагнози и повеќе да слуша кога пациентите се жалат, па порано да препознае што им е и да му каже на специјалистот.
    А, специјалист може да промаши.Се случува.
    Ти барај си да те прегледа специјалист, ама обрни внимание на тоа дали те слуша и како те третира.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.032
    Допаѓања:
    36.340
    Дека две години сум дома и реков дека ќе научам германски. Летово 2022ра толку убедена и решителна дека до крај декември ќе знам течно германски и ќе зборувам со самодоверба и без страв, што потраја тоа дури 5 дена, зедов еден курс од 5 недели кој го поминав за 5 дена, значи трпение НУЛА и тука и завршив. И сега дојде декември, се враќам на работа и пак со страв. И сега дали е смешно на 27ми декември да речам дека до 1ви јануари ќе извежбам до толку што со самодоверба ќе отидам на работа? Не знам кај лежи зајакот за да се остане доследен на кажаното…

18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.007
    Најпрво, треба да се поставуваат реалистични цели. Потоа, треба да се направи еден општ план како да се оствари целта, па еден подетален план на месечно ниво, па уште еден подетален план на неделно ниво. Па да се работи на случајот на дневно ниво, колку се може. Треба да бидеш конзистентна во работење на остварување на целта, и трпелива зошто резултати не се добиваат магично преку ноќ. :D

На cresa-jagoda и gjoker4e им се допаѓа ова.
  19. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.032
    Допаѓања:
    36.340
    Ова ми е слаба страна. Единствено конзистентна останав кога реков дека шеќер веќе нема да користам и еве повеќе од четири години се држам до тоа. Ќе пробам со планови и ќе ги закачам по дома.

На cresa-jagoda и MissChievous им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    Ме нервираат персони што си го бутаат носот кај што не му е место за да искочат фаци, ин, у тренду.
    Као, никој не побарал од тебе да се ангажираш за тоа, бидејќи не е твоја работа.
    Ама сакаш да се направиш фаца, дека си инволвирана во сѐ, ама смешно е и нема потреба.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.