Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    25.394
    Shqip(ë)tar и шиптар не е исто. Едното е нов словенски збор, првично не бил измислен со цел да биде навредлив ама станал таков, и денес се смета за политички некоректен и навредлив.

Поентата е, луѓето што оправдуваат и користат збор "шиптар", не треба да се чудат и навредуваат ако некој и каже "каур". И двете се навреда, ако навредиш очекувај дека ќе бидеш навреден. :party:

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kolumnistot

kolumnistot Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    2.017
    Допаѓања:
    14.386
    Ова ми е откритие на месецот
    :rofl: :rofl::rofl::rofl::rofl:

CF6DFA3A-910B-4B92-AE6F-D11B6C9416B2.jpeg

На Anah, Bezobrazna01, minne992 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.197
    Допаѓања:
    8.926
    Ајде сеа цело Скопје сториња на инста дека паѓа снег

На Ta-mara и buba4e89 им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Не знам за Скопје ама кај нас е ѕивра.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.932
    Снег? Во Скопје? :^)

На Bezimenka90, cresa-jagoda, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.074
    Допаѓања:
    225.505
    Вееше до пред 10 мин бејб

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.932
    Не забележав. Ама и да падне, знаеме каков е снегот во Скопје |(

На Bezimenka90, cresa-jagoda, marlonbrando69 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Не сме толку hi-tech. Само преку burner.

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.074
    Допаѓања:
    225.505
    шљакатарник :|

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. marlonbrando69

marlonbrando69 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    5.519
    Славчо денес ќе каже дека жолт снег не треба да се јаде :rofl:

На Biljarkata и Аргентина * им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.413
    Допаѓања:
    126.573
    Тие се реални само кога им одговара.
    Секој јазик има свои карактеристики кои одредуваат начин на изговарање на своите и туѓите зборови.
    Ако сите гледаме ко ти, тогаш ај да им забраниме Скопје да го викаат Шкупи.Исто и на другите народи кои ни го нарекуваат градот поинаку.
    Или на оние народи кои нè признаваат како Македонци да им забраниме да го кажуваат зборот во нивните јазични форми, да им речеме дека не може така, мора исто како нашата форма.Не иде.
    И да си знаеш дека не сите од нив велат дека е навреда.Некои ја признаваат реалноста.

На Rama, Gosh и Ta-mara им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.270
    Допаѓања:
    157.732
    Некогаш твојата добра намера кон некого ќе се претвори во твојот кошмар затоа што бедникот место да биде благодарен ќе ги исплетка работите како пајакова мрежа.
    Како беше - ако го видиш дека се дави - гурни го, испаѓа дека е најисправно за да се заштитиш.

На flower30, Rama, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.249
    Шиптарите се азијатско племе они се дојдени овде во 12 век од некој грчки принц кога имало војна , од времето на Манијакос кога ја изгубил битката, Шиптарите биле доведени од Азија на Сицилија од каде што дошле до јужна Албанија во Грција, бидејќи Манијакос ја изгубил битката они немале каде да се вратат. На нивниот јазик не постои збор Албанец, ти кога зборуваш со некој шиптар, тој кажува une jam sqiptar (јас сум шиптар), нивната држава се вика Shqiperia. Птоломеј во прв век имал направено карта на илирските племиња , каде што постојат Албани тоа е илирско племе, а Илирите се Срби или Семити , едни од племињата се Илири од Илирија каде што се размножувале т.е. тоа се Албани - Албанци , некои надворешни фактори на Шиптарите им наметнале име демек се Албани т.е. Албанци да им ја потврдат тезата демек се они тука уште од древни времиња. Каде е проб ако некој рече Шиптар?

На Waverly Raven, Rama, christinnn и 7 други им се допаѓа ова.
  14. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    25.394
    IMG_20230127_103744.jpg

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.249
    Историјата се заснова на факти а не на wikipedija каде што и јас би можела да напишам што сакам и секако, форумот не е место за историја, очекував поверодостоен одговор, но во ред и ова е некој начин на одговор copy paste wikipedija.

На Waverly Raven, Rama, Sielo❤️ и 3 други им се допаѓа ова.
  16. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    25.394
    Ама смешкава секој може да пишува...
    Можеш да напишеш сѐ што сакаш на Wikipedia, тоа не значи дека ќе ти биде одобрено напишаното:yawn:

Впрочем, историја никогаш не сум сакал. Подосадна наука за мене нема. Нејсе, модерниот збор шиптар скоро секогаш се користи во негативна конотација и се смета за навредлив. Тоа се фактите од луѓето и државите околу тебе, а не потеклото на оригиналниот збор, несловенскиот. :coffee:

На Lella, ElenaOfRivendell и Angie1432 им се допаѓа ова.
  17. Tea678

Tea678 Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2018
    Пораки:
    899
    Допаѓања:
    5.249
    Нема потреба да едитираш, без тоа се гледа дека '' познавањата'' од истата ти се на исто ниво колку желбата да ја познаваш. Поздрав, убав ден.

На Sielo❤️ и marlonbrando69 им се допаѓа ова.
  18. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    25.394
    Едитираното е вториот параграф додаден, да не пишувам мислење едно по друго, лепотице.

Јас во ниту еден момент не глумев дека знам историја (освен за работи што повеќе ме интересираат), напротив, ја знам сегашноста, нешто со кое ти не можеш да се пофалиш. :D

19. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    @staycalm Да се потресувавте толку за останати социо-економски работи во државава, колку што се потресуваш за збор што се користи во дијалект ќе цветавме. Просто да се чуди човек како во очи ви паѓаат само глупости колку да испаднете супер некои либералци, притоа застана тука адвокат на изиграваш на етникум кој не само историски туку и сега во многу голем дел, е насилен спрема такви либерални ставови кои ги застапуваш инаку на форумот. Ајт.
    П.С. Пред да ми се закачите не се сите такви, се сложувам, не се, ама излезете и видете кај живееме, не ми наметнувајте некоја ваша замислена слика.

На Waverly Raven, Rama, christinnn и 9 други им се допаѓа ова.
  20. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    25.394
    Оти си волку напната денес, баш кога јас не сум и не ми се кара? :D
    Речник на еден јазик не е глупост, навреди не се глупост. За какво потресување збориш? Поставив прашање инспирирано од коментари на интернет, македонец нарекуваше албанец шиптар, кога му возврати со каур изби војна, затоа го поставив прашањето овде, добив бесплатна лекција по историја ама конкретен одговор не.

Муабетот ви е: можеме да навредуваме, не чини нас ако не навредуваат. Ова не го кажувам само за шиптар, го кажувам во општо значење, истото е за педери, за цигани, за транџи, за црнци, за куровмиленче. :wasntme:

Не ти држи вода болдот, дека постојат многу такви особено кај нас - постојат, ама албанците што живеат во 21 век не се вакви. Помладите генерации не се такви. Исто како што македонците што живеат во 21 век не се албанофоби.

Шо да ти кажам, застапувај си конзервативни ставови на форумот, никој не ти забрани, само молимте не биди напната оти поставив прашање и одговарав на цитати. :D

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.