Shqip(ë)tar и шиптар не е исто. Едното е нов словенски збор, првично не бил измислен со цел да биде навредлив ама станал таков, и денес се смета за политички некоректен и навредлив. Поентата е, луѓето што оправдуваат и користат збор "шиптар", не треба да се чудат и навредуваат ако некој и каже "каур". И двете се навреда, ако навредиш очекувај дека ќе бидеш навреден.
Тие се реални само кога им одговара. Секој јазик има свои карактеристики кои одредуваат начин на изговарање на своите и туѓите зборови. Ако сите гледаме ко ти, тогаш ај да им забраниме Скопје да го викаат Шкупи.Исто и на другите народи кои ни го нарекуваат градот поинаку. Или на оние народи кои нè признаваат како Македонци да им забраниме да го кажуваат зборот во нивните јазични форми, да им речеме дека не може така, мора исто како нашата форма.Не иде. И да си знаеш дека не сите од нив велат дека е навреда.Некои ја признаваат реалноста.
Некогаш твојата добра намера кон некого ќе се претвори во твојот кошмар затоа што бедникот место да биде благодарен ќе ги исплетка работите како пајакова мрежа. Како беше - ако го видиш дека се дави - гурни го, испаѓа дека е најисправно за да се заштитиш.
Шиптарите се азијатско племе они се дојдени овде во 12 век од некој грчки принц кога имало војна , од времето на Манијакос кога ја изгубил битката, Шиптарите биле доведени од Азија на Сицилија од каде што дошле до јужна Албанија во Грција, бидејќи Манијакос ја изгубил битката они немале каде да се вратат. На нивниот јазик не постои збор Албанец, ти кога зборуваш со некој шиптар, тој кажува une jam sqiptar (јас сум шиптар), нивната држава се вика Shqiperia. Птоломеј во прв век имал направено карта на илирските племиња , каде што постојат Албани тоа е илирско племе, а Илирите се Срби или Семити , едни од племињата се Илири од Илирија каде што се размножувале т.е. тоа се Албани - Албанци , некои надворешни фактори на Шиптарите им наметнале име демек се Албани т.е. Албанци да им ја потврдат тезата демек се они тука уште од древни времиња. Каде е проб ако некој рече Шиптар?
Историјата се заснова на факти а не на wikipedija каде што и јас би можела да напишам што сакам и секако, форумот не е место за историја, очекував поверодостоен одговор, но во ред и ова е некој начин на одговор copy paste wikipedija.
Ама смешкава секој може да пишува... Можеш да напишеш сѐ што сакаш на Wikipedia, тоа не значи дека ќе ти биде одобрено напишаното Впрочем, историја никогаш не сум сакал. Подосадна наука за мене нема. Нејсе, модерниот збор шиптар скоро секогаш се користи во негативна конотација и се смета за навредлив. Тоа се фактите од луѓето и државите околу тебе, а не потеклото на оригиналниот збор, несловенскиот.
Нема потреба да едитираш, без тоа се гледа дека '' познавањата'' од истата ти се на исто ниво колку желбата да ја познаваш. Поздрав, убав ден.
Едитираното е вториот параграф додаден, да не пишувам мислење едно по друго, лепотице. Јас во ниту еден момент не глумев дека знам историја (освен за работи што повеќе ме интересираат), напротив, ја знам сегашноста, нешто со кое ти не можеш да се пофалиш.
@staycalm Да се потресувавте толку за останати социо-економски работи во државава, колку што се потресуваш за збор што се користи во дијалект ќе цветавме. Просто да се чуди човек како во очи ви паѓаат само глупости колку да испаднете супер некои либералци, притоа застана тука адвокат на изиграваш на етникум кој не само историски туку и сега во многу голем дел, е насилен спрема такви либерални ставови кои ги застапуваш инаку на форумот. Ајт. П.С. Пред да ми се закачите не се сите такви, се сложувам, не се, ама излезете и видете кај живееме, не ми наметнувајте некоја ваша замислена слика.
Оти си волку напната денес, баш кога јас не сум и не ми се кара? Речник на еден јазик не е глупост, навреди не се глупост. За какво потресување збориш? Поставив прашање инспирирано од коментари на интернет, македонец нарекуваше албанец шиптар, кога му возврати со каур изби војна, затоа го поставив прашањето овде, добив бесплатна лекција по историја ама конкретен одговор не. Муабетот ви е: можеме да навредуваме, не чини нас ако не навредуваат. Ова не го кажувам само за шиптар, го кажувам во општо значење, истото е за педери, за цигани, за транџи, за црнци, за куровмиленче. Не ти држи вода болдот, дека постојат многу такви особено кај нас - постојат, ама албанците што живеат во 21 век не се вакви. Помладите генерации не се такви. Исто како што македонците што живеат во 21 век не се албанофоби. Шо да ти кажам, застапувај си конзервативни ставови на форумот, никој не ти забрани, само молимте не биди напната оти поставив прашање и одговарав на цитати.