Денес сакам да дам само еден заклучок: Исти работи не ги доживуваме сите исто зошто сме посебни суштества со различни нивоа на толеранција и емоционални капацитети. И дур не го сфатиме ова и велиме: „аМа Не Е кО дА бЕшЕ вАкА, тУкУ бЕшЕ оНаКа И нЕ е ТоЛкУ лОшО зА дА сЕ оСеЌа ВакА“ нема да не биди за луѓе кои цветаат во интерперсонални односи. Оти факт е дека сме сите посебни. Факт е дека различно го доживуваме светот околу нас. Само оти ние не можиме да замислиме поинаква реалност од нашата, не значи дека некој друг не гледа друга верзија од се шо се случва околу нас.
Паралелно работам нешто попродуктивно додека се замарам со работи што за мене не се глупости. Можеш и ти да се позанимаваш со продуктивни работи наместо исмевање изглед и облека на луѓе на форум, ама шо знам јас.
А признаваш барем дека се нашите свети Албанци привилегирани во државава или и тоа е албанофобија да го кажеш?
Дискутабилно, дај поконкретно мислење за да ти го кажам моето. Можам да кажам дека привилегирани во државава се сите партиски потрчковци, особено изразено е тоа во албанските партии.
- Рамковен? - Не знаат македонски а работат во министерства, ФЗОМ, и слични институции каде треба да завршиш работа на свој јазик. - Арачиново и неплаќањето сметки и данок. Не е коинциденција што баш таму не плаќаат, знаеш така - Полиција им се плаши баш нив оти ко дивјаци се закануваат, сети се кој најмногу кршеше закон со полициски час а не доби казни никакви. Бев во град во западна Македонија едно време, знам убаво што се дешаваше. И да, знам и дека Македонци има секакви (клише муабет) ама овие се секогаш сироти, угнетени и не смее да им зуцне никој.
Ами нема врска што јас и ти сакаме, факт е дека на Албанец да му обратиш во некоја институција на македонски ќе се направи дека не те разбира и ќе зборува на албански, во туѓа држава.
Кога ќе вработуваат способни луѓе во државни органи и институции жали ми се дека не знаат македонски и не можат да ти завршат работа ради јазик а не неспособност, моментално пола и повеќе се неспособни независно од етникум.
Уф како за една работа се фати, браво. Со македонциве ќе сфатиш дека се неспособни, ќе ти рече неам појма на македонски, со вториве гугл транслејт ќе отвораш. Оди сега сметка за струја плати си оти не си како нив привилегиран да не мораш да плаќаш.
Е сега ова се прости прашања и мало дете би ги знаел. Еве јас живеам во туѓа држава и во јавни институции ми се обраќаат на два јазика кои се воведени со закон, не угнетувам со присила и уцени да се воведе трет јазик како што прават тие. И не се курчам по улици, плаќам данок и не се правам дека не знам нивен јазик за да мислам дека сум во своја држава. Кога законот ќе биде еднаков за сите и кога тоа ќе се почитува тогаш тие можат да кажат дека живеат во своја земја, земја чиј главен јазик е македонски.
Како е човеково право да бидеш вработен по етничка припадност, а не по квалификации/ успех? Рамковен, аген Или да не плаќаш струја? Еве ја сакам да не плаќам.
+ генерално понебезбедни се места што се населени главно од Албанци. Извор: искуство. Шиптар е навреда и нема потреба да се збори за историски факти и глупости. Не добивам никакво задоволство да го користам зборов. Ама дека Албанците не уживаат одредени привилегии и најчесто не избегнуваат закон....да не се лажеме. Мило ми што помладите генерации се поинакви, а и тоа реално е повеќе исклучок отколку правило.