Сакам да кажам...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 30 јануари 2014.

1. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    25.977
    Де баш објасни ми ти шо човек сум? :D

2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.350
    Допаѓања:
    8.716
    "Каур" значи неверник, безбожник, човек без идентитет, без нација т.е поданик или роб што нее од муслиманска вероисповед.

"Шиптар" или "Shqiptare" "Shqiperia" е термин кој го користат албанците за да се идентификуваат себе си. Шиптар тие го сметаат за навредливо зошто на тоа се гледа како со потсмев и не се изговара правилно и затоа воведен е терминот "Албанец и Албанија" за меѓународно идентификување на албанците, исто како Хрватите "Croats" за останатите народи кои не се од словенско потекло прифатено е така за меѓународно идентификување. "Alban" инаку нема никаква врска со балканот ниту со Албанија, тој збор потекнува од кавказот каде исто така се идентификува тамошното место/регион. Тоа е разликата во навредата, едното е злонамерно а другото самите тие го прават и сметаат така да биде и затоа вовеле меѓународен термин.

И не знам зошто воопшто се толелира навреда и омолажување на македонскиот народ па и другите како и лични навреди. @RainBow

Последна измена: 27 јануари 2023
    На Waverly Raven, Rama, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.387
    И,на крај испаѓа дека тие се ,,најповредените,, на крајот.:|

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    24.077
    Све океј за ова со "шиптари" ама чим Рамковен договор го нарекува човеково право, јасно е колку е саатот :)
    Кај да се жалиме ние обесправените тогаш?

На Waverly Raven, Alexandrite, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.873
    Oд почеток се гледа колку е саатот. Не знам искрено како сам на себе смисла си прави. Ќе речеш во друга држава живееме со некои луѓе на форумов.

На christinnn, Alexandrite и Munchmallow20 им се допаѓа ова.
  6. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.350
    Допаѓања:
    8.716
    Секогаш за било што е така. Историски или филолошки е многу по не правилно да се користи Албанец него ли Шиптар или Шќиптар по правилно. Меѓутоа тоа е, тие мислат дека на тоа се гледа со потсмев а всушност не кога тие така се нарекуваат, меѓутоа затоа си имаат воведено прифатлив термин за идентификување и така треба да се нарекуваат.

А каур е веќе навреда..

На hermosa, cresa-jagoda и Евроазија им се допаѓа ова.
  7. Евроазија

Евроазија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    2.387
    Мислам дека и за Ромите ги викаат како Цигани.Тоа фактички навреда е,или самите тоа си го сфаќаат?

8. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890

"Шип" и "шќип" не е исто. Имам слушнато дека "шип" на албански означува некој погрден збор, ама не сум сигурна колку е точно. Барав на гугл транслејт, не ми покажа ништо.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.350
    Допаѓања:
    8.716
    На "шип" се мисли на она дрвото што е со боцки или пак на друго нешто и затоа тие се вреѓаат зошто не правилно се изговара, а "шќип" во Албанија или "шчип" на косоварски дијалект значи Албанец. Затоа е воведен тој термин "Албанец" за сите јазици како зс хрватите "Croats" или црно горциве "Montenegrians" и мора тоа да се применува зошто правилното не правилно се изговара и може да доведе до забуна, заблуда па и навреда

10. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    А на албански не значи ништо?

11. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.350
    Допаѓања:
    8.716
    "Шип" на албански е "shkurre" мислам и е поврзано со грмушка, така ќе му дојде некако баш со тоа дрвото што боцка т.е шип. Или Ship на анг е брод а на албански anije мислам

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.234
    Како сериозно ги сфаќате личностите што го користат зборот каур па уште да се навредите од тоа? :D
    Многу ми е понавредливо тоа што не плаќаат струја во Арачиново отколку некој да ми рече пази - каурка. :D

На Nausicaa, Gosh и Alexandrite им се допаѓа ова.
  13. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    Знам на македонски што значи "шип", ама мене ми кажаа поинаков превод од албански.
    Или е некој дијалект, или дезинформација, зашто на интернет не ми излегува така.

14. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    24.077
    Мене еве ич не ме погаѓа тоа каур. Дури смешни ми се оние мемињата "нема покаурско нешто од....."
    Инаку изгледа и да не плаќаш струја било човеково право :D
    Значи пак ние ќе да сме обесправени.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.526
    Допаѓања:
    191.455
    Што е се подобро, ако се платите слични? Некој со палмин лист ве лади, као бонус наместо повисока плата :D
    ЛеЛе, и Селти е од друга планета, не сум само јас:party: :D

Како успеав двајцава да ве турам во еден пост, стварно сум од друга планета:D

На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  16. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    25.977
    Основните услови што еден бизнис треба да ги нуди нема да ги набројувам, ќе набројам некои „привилегии“.

Прекувремена работа е редовно и добро платена, не мораш да се расправаш со газда за да ти ја даде платата што ти ја ветил, имаат платена храна, платен превоз, простории за „рекреација“ или одмор, редовни бонуси, не работат цело време со недостаток на работници за да скратат трошоци и тн. :)

Почетните плати се генерално исти, со понатамошен напредок очекувано ми е во странска фирма да се повисоки платите.

На Angie1432 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  17. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.056
    Допаѓања:
    9.890
    @quattro, наводно означувало суво/пресушено/празно.
    Ама и на македонски е доволно навредливо и двосмислено, така да, ништо никого не чини ако престане да го користи.

На cresa-jagoda и quattro им се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    25.228
    Screenshot_20230127-191409_Tumblr.jpg

¯\_(ツ)_/¯

На sweet-cherry, Stark, Anah и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Зборот ,,шиптар" го користам во негативна конотација, иако не знам што е за нив навредливо, кога се шкиптари на свој јазик.
    Му плаќаш сметки за струја, вода, вработуваш само поради тоа што е таа националност, а нема врска што е туп глуп неписмен, ти гради споменици на терористи, данок не плаќа, гради кај сака, закон нема за нив никаков.
    Подобро со турци, босанци, албанци да живеевме, него со овие овде што и во Албанија се оградуваат од нив.
    И пак не му чиниш. Пак ти ја плука државата. Па оди си, кој ти брани.
    Туку не се они криви, ние сме. Наместо во коалиција да бидат двете македонски партии, пак ќе се расколат кој повеќе да граба.
    Како сега што ја усраа државата, никогаш нема да се оправи.

На Miss666, Rama, Cutiepie1 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    10 страни испишавте за народ без држава, без територија, без свое јас, кој ни украде се.

Дали исто толку многу внимание им се придава на Турците во Германија? И на сите други малцинства во другите ЕУ држави?

За срам сме. Станавме нископлатена работна рака раководена од Албанци во својата држава. Во сите други држави ни се смеат, а можеби и има зошто. :lol:

На Rama, Bratot, christinnn и 1 друга личност им се допаѓа ова.