Како брзо се мењаваат времињата( и тоа у потпуна спротивност). Да се потсетиме на овие времиња. Спојлер: .
Австрија ми беше љубов на прв поглед, поточно Виена, плус и знам дека има многу подобри услови за живот од Германија на пример. Холандија е исто така добра за живот, е сега не знам баш за македонски државјанин со македонски пасош како е, ама сите со бг пасош што ги знам таму се фалат и тоа ептен. За Швајцарија треба ли да кажам нешто? Сон држава ми е уште од мала. Иначе секако дека ќе намислам нешто што е скоро невозможно за мене. Знам дека е на пример малце полесно за Германија, ама Германија некако ме асоцира на мрак, шо знам.. На последно место ми е на листата, ако не успеам во овие што ги имам намислено, ќе пробам за таму.
@Maylin точно за наведените држави не знам колку тешко или лесно дават визи. Ама еве јас со мк пасош и виза заминав. И тоа ни процедурата беше лесна и виза добив за многу брзо. Исто познавам премногу други кои исто се преселени со виза. Оваа за Германија. Едит: зошто во Австрија се подобри условите? Оваа сериозно ме интересира, за споредба Швајцарија-Германија знам. Баш ме интересира какви се условите во Австрија во споредба со Германија.
Често знаело да ми е монотоно и досадно, ама да достигнам монотонија и досада левел „ми смета белото влакно на Спенџарска“ е нешто посебно. Просто неверојатно. Не зазезам страна за поддржување/восхитување на јавни фаци, ни овдешни ни од странција, ама за нешто олку нормално и природно, страни и страни онлајн да испишам...Фасцинантно. И јас имам бело влакно, смеам да се сликам и од дома да излегувам?
Eve jas ziveam At pa spored mene sto e podobro od Germanija: AT ima 14 plati-Germanija 13 AT ima pomalku porezi DE so stufite preterq AT izglasija zakon za gradinka od 3-6 god e besplatno DE plakas AT ima pogolema cifra na satnina DE pomala ( od mojot krug sto znam) AT e po socijalna.drzava DE ne Vo AT (zavod ti plake skolo) vo DE ( moras sama) Vo AT zborat i drugi jazici DE hitlersko samo Germanski Vo AT stanovite se poeftini vo DE izgor Toa.se.samo nekolku raboti koi sto znam bidejki imam bliski rodjini prijateli sto ziveat vo De i ja znam razlikata...( i nezboram za trajko petko) nego za.sestra,prvi bratucetki,vujko koj ziveat vo De i nema.potreba da me.lazat... I da vo At ako dobies.gradski stan imas. Pravo i na pomos da ti plakat del,vo De toa go nema.kako so znam Vo At dadoa na sekoj graganin po 500 evra klima bonus radati pokazuvanjeto vo De dadoa na pola..familien bonus neznam dali ima.vo DE vo AT e 2000 evra,stan vo At zavisi na koj del si primer.Salzbirg 60 kvadrata e poeftino nego vo Germanija Manheim.
Едно е што го гледам отстрана, назад дали има повеќе...Којзнае. Знам, ќе го скубнев досега, ама кај ионака косата ми испопадна, со години еве пробувам да ја оправам некако, уште да се корнам остана. Нека стои како груб потсетник на тоа дека полека стареам.
Бев крајно незадоволна од слушалките шо ги земав кога во обзир ќе се земе високата цена... Ама испаѓа дека не сум видела дека има разни опции за каков сакаш да биде звукот. Сега се супер.
Со здравје да си ги користиш. @Diavolo гледаш?Вредеа тие 10.000 Инаку јас никогаш не гледам во цената,туку во квалитетот. Имало и случаеви каде што цената е превисока,но квалитет 0. Затоа пред да купам нешто,добро го испитувам/пробувам за да се уверам дека е добро. Снег нема,а? Убаво си реков дека снегот ми прави се помалку да верувам во него... Каде е @Feminka22 ? Не гледам дека се уклучува,а фали
14 плата е задолжителна со закон? Во врска со градинките, после 3 години бесплатно, а до 3 колку се скапи? Бидејќи и во Швајцарија градинките после 3 или 4 години, не сум сигурна се бесплатни, ама затоа претходно се изгор скапи. Каков е законот за породилно?
Случајно видов снимка од Русија колку изнапаѓано снег, како ми фали да изнападне како порано се бело со убаво тоа беа зими
Од тоа што многу сакаме,животот не ни дава да го добиеме тоа што го сакаме. А,кај русите кој рече дека тие сакаат снег? Снце не виделе од снегој
-Задолжотелна е,да. -Во делов кај што живеам јас,од 2 и пол се почнува во градинка.До 13 часот е бесплатно,се после тоа се наплаќа некоја смешна сума. Исто и ручекот се наплаќа околу 4 евра. Пред тоа се рачуна како крипе и кошта од 170 до 300 евра,зависно колку саати останува. -Породилно ја следува секоја трудница,без разлика дали е во работен однос или не. Со таа разлика што тие кои работат земаат 4 месеци плус каренц. Можеш да бираш дали ќе си на породилно година,две или три. Износот на парите е ист, само распределен во зависност од должината на породилното. Негде околу 18 евра дневно испаѓаше јас кога бев. Може има некои измени оттогаш што не знам.
Da zadolzitelno se dobiva.i 13ta i 14ta plata Ovaa.sega go izglasa gradinkite besplatni a do 3 god neznam kolku se plaka
Сакам да кажам дека животот е прекраток за да го исполнувам со досадни денови. ✨Затоа главата горе и мисли што ќе јадеш за ручек.✨