Во Авганистан, Талибанците уапсиле и претепале наставник кој делел бесплатни едукативни книги на жени и девојчиња. Човеков претходно јавно ја критикувал забраната за образование поставена од нив. И така еве уште сме во позиција каде некаде во светот образованието е криминал. Во јебана 2023 година.
Ви посакувам добар почеток на денот, не знам зошто имам олку енергија... Не дека спиев лошо, не дека имам еден куп обврски а една пд нив е полагање испит, не дека, не дека итн.... Имам чувство дека во мене постои огромна сила со која можам и планина да помрднам. И вистина можам. Сите ние можеме само прашањето е дали сакаме Пс. Држете ми среќаа
Планетава ќе продолжи да го срамнува човекот преку земјотреси, поплави, потопи, пожари, затоплувања, замрзнувања, сè додека еден ден сонцето престане да топли и на тој начин дефинитивно згасне секој живот и во најмалечките најскришни делчиња на Земјава. Не постои ништо подлабоко, позначајно, побитно од сегашноста. Сè друго е менливо и минливо.
Ponekogash pomisluvam deka pandemijata, prirodni katastrofi, poplavi I zemjotresi, vojni se samo proizvodstvo na grupa na bolni chovechki umovi koi vladeat so parite vo svetot I samo pravat preraspredelba na kapitalot. Vo 21 vek kade kompjuterot mi sortira muzika na mob koja najmnogu sum ja slusala vo minatiot mesec, mi dava ponudi na knigi vrz baza sto sum citala na fb, mi otvara strani za vesh kakov sum narachuvala, nekoj neka me ubedi deka ne moze da go predvidi dvizenjeto na tloto I potresite koi go navestuvale glavniot zemjotres so nedeli prethodno.
А сфаќаш дека алгоритмот за што си слушала минатиот месец не е некоја научна фантастика да се направи нели? Мислам, ок е ставот дека може некои катастрофи да се предвидат, ама да споредиш со алгоритам на спотифај кој не е воопшто комплексна работа, е малце far fetched. Друга работа, ако го предвидиш, како и каде ќе евакуираш милиони луѓе од апроксимацијата што ќе ти ја даде тој алгоритам?
Ми се гади од коментарите под објавата Па уште едниот и со смеење реагирал на самата објава Со какви нелуѓе и болни умови го делиме воздухот и се во наша близина, човек дури и да се плаши
1. Сакам да не се прај сензација од секоја трагедија. Осет се нема. 2. Ако мислите дека го имамe допрено дното ко држава, не, we can go lower.
За да видеш колку некој ти е пријател побарај му услуга. Живеам со другарка од средно, не се гледаме секој ден барем еве еднаш месечно, и кажав и и објаснив како да аплицира кај нас, се вработи, даде отказ. Ајде помагам. Немаше струја кај неа. Дојди ајде да поседеш кај мене, дс не ти студе. Дојде време, да ја прашам дали случајно порачала книги ( скоро секогаш порачуваме заедно поќе души) Ми вели : Порачав Јас: Па не кажуваш И, она вели : Тоа е, таква сум... Немам повеќе зборови. Што стана со зборот другарство? Каде е она споделување на позитива, љубов, грижа? Ајде да се скаравме, па ајде разбирам, ама ова.
Мислам дека фали една ваква тема ''Испукајте се'' ама во поинаква/ мелахоничнo-апатична верзија. Исто така за баланс+ шо бидна со темата за дневна позитива ?
Три дена едвај по некој сат спијам, три дена ги исплакав сите деца во Сирија и Турција, колку страшни снимки, ужасно. Дефинитивно овие работи поинаку ги чувствуваш откако ќе станеш родител, го гледам моето бебе во сите тие дечиња и се прашувам како би можела воопшто да го заштита. Во таква ситуација?
Не можиш никој апсолутното да заштитиш па макар и ти да си го створила и родила. Моли се на Бога да е живо и здраво и гушкај го дур можиш. А кога веќе знаеш дека си голем емотивец не гледај такви видеа никому не му помагаш со твоите солзи а плус и самата си штетиш, и бебушот сигурно чувстува дека си тажна.... Има некои работи што се посилни од нас....