Денеска и утре само од петок ќе вадат и то како. Два дена имаат за изигрување на закон, после тоа ДПИ ако сака има механизми за да ги спречи.
Мотор ти е једино превозно средство што истовремено се декларира како пешак, точак, тротинет, моторно возило и возило за итни случаи. Ги гледаш на тротоари, пешачки и велосипедски патеки и премини, улици, булевари, автопати, паркирани во влез на зграда. Едит Туку дај бе ставете едно ѕвонче на тоа тротинетите и возете полека. Вчера ќе ме отепаше една од позади со тротитенот на патека широка за пола чоек, нит ја видов нит ја слушнав дека иде.
Имаат ѕвончиња, очигледно не сакала да го искористи. Она што им фали е жмигавец. Колку пати ми се има десено да возам точак позади некој што вози тротинет на тесен тротоар и од никаде нагло да ми застане тој пред мене со тротинетот. Или да сврти со брзина на светлината. Колку пати за малце ќе сум се утепала ради такви нагли брзи промени што праат.
Казни. Одземање на лиценци. Тужби од страна на владата до производителите со барање да се доплати регуларно потрошена електрична енергија поради непочитувањето на договореното за намалување на цените од 7 до 12 проценти. Но јас да одлучувам би одела директно на мерка времена национализација на тие производители. Голем апсурд е ова, малите производители кои едвај врзуваат крај со крај ги намалија цените и глас не им се слуша додека големите малку им е профитот кои го остварија за време на пандемијата и сега поради воената криза и сеуште им е малку.
А кажаа вчера на ТВ дека 33 денари треба да биде за 450 грама. А ако е помала грамажата мора цената да биде под 33 денари.
Ние за леб нема да умреме, ќе се снајдеме, ама кога ќе се одлучат да ни ги задоволуваат потребите од леб, треба фино и лепо да им акнеме колективен бојкот и да не им купуваме леб, ама не, не сме сложни ко и отсекогаш, само џабе ќе си лаеме вака. Пу, да ви се плукнам на тоа профитерите гнасни
Инаку не само за бел, нема ни интегрален, р'жан и не знам онакви грахам какви има. Нели за белиот беше фората? Еве дома повеќе црн зимаме, вака сами си го тураат што никаков леб не испорачуваат. Сабајлево едвај некои лепињи и кифли само начекав.
На народ што преживеал војни, корони, инфлации, вмро, сдсм, дуи и триста други курци, немање леб нема да го уништи. За воени профитери само казни и затвор. И групен бојкот, па да видиме тогаш колку се јаки.
До некаде и вработените во црквите се виновни. Имам слушано како поп советувал некоја верничка да прекине антидепресиви. Алo?! Ти што си?! Поп или психијатар?! Многу големи права си земаат и даваат совети за кои не се стручни.
Денес станав рано и појадував. Доручекот е навистина битен, затоа што ми даде енергија да правам генералка по дома. И така чистејќи си го најдов лексиконот од основно. Гледам дека сите другарчиња ме пишале во категорија најдобра другарка. Не само затоа што беше мој лексиконот, ама и затоа што им пишував домашно на голем одмор. И така од еден појадок ме мавна носталгија. Шо убаво си гладував секое сабајле.
Прва мартовска вечер. Си ја гледам мартинката и се прашувам кога ќе видам прва ластовичка за да ми се оствари желбата.
Многу си го обожавам кучево значи. Денес ја шетав како и секое сабајле во паркот. Ама најдов верверичка на патот која не мрдаше. Ја однесов дома да пробам да ја негувам. Даваше знаци на живот. И така ја оставив да собере енергија, додека отидов да мелам лешници за колач. Кучево почна нешто да лае во двор и отидов да проверам што е работата. Ме немаше 5 минути и се вратив на глетка како верверичкава ги бута во уста лешниците. Ми иде да и дадам пари и торба да оди до продавница да ми купи нови, глодар неблагодарен
Dali nasata vlada konecno donese zakon vo polza na graganite! So zamrznuvanje na cenata na lebot, duri ne mi se veruva Ne bilo se taka crno...